Προβολές ταινιών στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έως και την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι), προβάλλονται:

  • Το συγκινητικό animation Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ του Άρι Φόλμαν. Ο Φόλμαν διηγείται την ιστορία από την πλευρά της Κίτι, της φανταστικής φίλης στην οποία έγραφε η Άννα Φρανκ, και τοποθετεί τη δράση στο σύγχρονο Άμστερνταμ, καταθέτοντας ένα καίριο σχόλιο για κάθε διωγμό.
  • Η νέα ταινία της γαλλίδας δημιουργού Σελίν Σιαμά Μικρή Μαμά, ένας ύμνος στη φαντασία και στην παιδική φιλία που γεφυρώνει τις γενιές (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).
  • Η ταινία Σμύρνη μου αγαπημένη του Γρηγόρη Καραντινάκη, βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό της Μιμής Ντενίση, που συνδέει την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής με το σύγχρονο προσφυγικό δράμα (αίθουσα Ολύμπιον).
  • Η Ελπίδα, ένα συγκινητικό αυτοβιογραφικό έργο από τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Μαρία Σόνταλ (αίθουσα Σταύρος Τορνές).
  • Gunda το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Βίκτορ Κοσακόφσκι, σε παραγωγή του Χοακίν Φίνιξ, το οποίο μας υπενθυμίζει με τον πιο αβίαστο και τρυφερό τρόπο ότι ο άνθρωπος οφείλει να μην συμπεριφέρεται εξουσιαστικά απέναντι στα ζώα (αίθουσα Σταύρος Τορνές).

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ / Where is Anne Frank (Βέλγιο – Λουξεμβούργο – Γαλλία – Ολλανδία –  Ισραήλ, 2021)

Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν / Ari Folman. Σενάριο: Άννα Φρανκ (βασισμένο στο ημερολόγιό της). Με τις φωνές των: Emily Carey, Michael Maloney, Sebastian Croft. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 99΄.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά από την πρώτη φορά που η Άννα Φρανκ έγραψε στο διάσημο ημερολόγιό της, η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Άννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο Μουσείο της Άννας Φρανκ όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου.

Διαβάστε   Το Netflix δεν θα στείλει τις ταινίες του στα κινηματογραφικά φεστιβάλ!..

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 18:30, 21:30

 

Μικρή Μαμά / Petite Maman (Γαλλία, 2021)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma. Με τους: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 72΄.

Η οκτάχρονη Νέλι μόλις έχασε την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά. Ξαφνικά η μητέρα της φεύγει και η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν…

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν (2021) καθώς και το Bραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Στοκχόλμης (2021).

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 19.00, 21.30.

 

Ελπίδα / Håp / Hope  (Νορβηγία – Σουηδία – Δανία, 2021)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μαρία Σόνταλ / Maria Sødahl. Με τους: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Elli Rhiannon Müller Osborne. Γλώσσες: Νορβηγικά, Σουηδικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 130΄.

Η Άνια και ο Τόμας έχουν μία μεγάλη οικογένεια με βιολογικά και θετά παιδιά. Για αρκετά χρόνια οι δύο σύντροφοι ζούσαν χωριστά και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, απορροφημένοι και οι δύο στις δημιουργικές καριέρες τους, σαν σε παράλληλους κόσμους. Όταν η Άνια λαμβάνει μία σοκαριστική ιατρική διάγνωση, η ζωή τους διαλύεται και φέρνει στην επιφάνεια την παραμελημένη τους αγάπη. Η Άνια, μόνη με τη θλίψη και τους φόβους της συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται την πλήρη στήριξη και βοήθεια του Τόμας. Ξεκινούν και οι δύο μαζί ένα δύσκολο ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους ξανά.

Διαβάστε   "Ελπίδα": Ένα σύγχρονο αυτοβιογραφικό νορβηγικό δράμα για τη δύναμη της συντροφικότητας και της επανασύνδεσης

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 21.00

 

Σμύρνη μου αγαπημένη / Smyrna (Ελλάδα, 2021)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης. Σενάριο: Μιμή Ντενίση, σε συνεργασία με τον Martin Sherman – Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό́ έργο της Μιμής Ντενίση. Παίζουν οι: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Özdemir Çiftçioglu,  Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Duncan Skinner,  Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ανδρέας Νάτσιος, Ian Roberson, Joanna Kalafatis, Γιάννης Βογιατζής. Γλώσσες: Ελληνικά, Aγγλικά, Τουρκικά. Έγχρωμη, 141΄.

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: 18:00, 21:00.

 

Gunda (Νορβηγία-ΗΠΑ, 2020)

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Κοσακόφσκι / Victor Kossakovsky. Σενάριο: Victor Kossakovsky, Ainara Vera. Ασπρόμαυρη, 93’.

Το ανθρώπινο είδος, έχοντας υιοθετήσει μια εγωκεντρική κοσμοθεωρία, θεωρεί πως τα ζώα δεν διαθέτουν την παραμικρή ικανότητα να αναπτύξουν συναισθήματα, συνείδηση ή βούληση. Ωστόσο, η γνωριμία με μια αξιαγάπητη γουρουνίτσα (την Γκούντα του τίτλου), δύο τετραπέρατες αγελάδες, αλλά και ένα μονοπόδαρο κοτόπουλο που κλέβει την παράσταση, φτάνει και περισσεύει για να επαναπροσδιορίσετε την ηθική μας στάση απέναντι στα ζώα. Ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ που κατεδαφίζει κάθε υπόνοια μοναδικότητας του ανθρώπου, υπενθυμίζοντάς μας την αυταπόδεικτη αξία κάθε ζωής σε αυτό το σύμπαν.

Διαβάστε   Στην ταινία "The Waiter" του Στηβ Κρικρή, τα βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 18:00.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από το animation Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ (Where is Anne Frank)