Το Netflix δεν θα στείλει τις ταινίες του στα κινηματογραφικά φεστιβάλ!..

Μην περιμένετε να δείτε κάποια ταινία του Netflix στον φετινό γύρο των φεστιβάλ αυτό το φθινόπωρο – εάν βέβαια αυτά τα φεστιβάλ πραγματοποιηθούν τελικά. Η πλατφόρμα streaming δεν θα υποβάλλει καμία από τις πιθανές υποψήφιες – για βραβεία – ταινίες της στα φεστιβάλ το 2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Indiewire. Αντιθέτως, θα βρει εναλλακτικούς τρόπους προώθησης των ταινιών της.

Όπως επισημαίνει η Indiewire, η πλατφόρμα διαθέτει αρκετές ενδιαφέρουσες διαγωνιζόμενες ταινίες στο δυναμικό της φέτος, συμπεριλαμβανομένων των Mank του David Fincher, το Hillbilly Elegy του Ron Howard, και το Ma Raineys Black Bottom του George C. Wolfe. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, το Netflix θα είναι ο πρώτος μεγάλος κινηματογραφικός φορέας που θα πάρει μια σημαντική απόφαση σαν κι αυτή, εν μέσω της πανδημίας.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς πρόκειται να διεξαχθεί ο φετινός γύρος των φεστιβάλ, και αν συντελεστές και κοινό θα νιώσουν άνετα να παρακολουθούν προβολές ή δια ζώσης events, όταν οι ανησυχίες για τον κορονοϊό είναι ακόμη αρκετά μεγάλες. Τα φεστιβάλ που συνήθως διεξάγονται νωρίτερα στη χρονιά, όπως το South by Southwest και οι Κάννες, έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί∙ το τελευταίο «ενώνει τις δυνάμεις του» με άλλα φεστιβάλ, προκειμένου να προβάλλουν επιλεγμένα φιλμ. Στο μεταξύ, σημαντικά φεστιβάλ όπως αυτά της Βενετίας, του Τορόντο, και της Νέας Υόρκης – τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν και αναγγέλλουν τον ενθουσιασμό και τις φήμες γύρω από τα μείζονα βραβεία – βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προεργασίας, με τους διοργανωτές να μην δηλώνουν πως σκοπεύουν να τα ακυρώσουν εντελώς. Ωστόσο, οι διοργανωτές έχουν επισημάνει πως αυτά τα φεστιβάλ δεν θα είναι δυνατόν να διεξαχθούν όπως είθισται, και πως ενδέχεται να ενσωματώσουν περισσότερα ψηφιακά events.

Διαβάστε   H WarnerMedia επικυρώνει το τέλος των αιθουσών: όλες οι νέες ταινίες της, θα κυκλοφορήσουν στην streaming πλατφόρμα HBO Max

Η απόφαση του Netflix να παραλείψει τον γύρο των φεστιβάλ θα αντιμετωπιστεί με απογοήτευση και οργή από κάποιους διοργανωτές, ειδικότερα από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση μικρότερων, τοπικού επιπέδου φεστιβάλ.

Παρ’ ότι τα φεστιβάλ αποτελούν, φαινομενικά, έναν εορτασμό ενός νέου κύκλου ταινιών, αποτελούν επίσης έναν τρόπο διαμόρφωσης της επερχόμενης σεζόν των βραβείων και πρόβλεψης σχετικά με το ποιες ταινίες θα προχωρήσουν για να επικρατήσουν στα Όσκαρ. Ωστόσο, τώρα που τα Όσκαρ (όπως και οι Χρυσές Σφαίρες) έχουν προσαρμόσει τους κανόνες καταλληλότητας συμμετοχής, προκειμένου να δεχτούν ψηφιακές προβολές, φαίνεται πως πιθανόν το Netflix να μην είναι ο πρώτος μεγάλος διανομέας που θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας ενδιαφέροντος γύρω από τα βραβεία, πέραν της παραδοσιακής οδού των φεστιβάλ.

Πηγή: www.vanityfair.com