Σάρωσε σε συμμετοχές η Αγορά Ασιατικού Κινηματογραφικού Περιεχομένου (Asian Content&Film Market) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Η Αγορά Ταινιών Ασιατικού Περιεχομένου (Asian Content&Film Market), η επιχειρηματική πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στην Αγορά να εκφράζουν ένα μείγμα αισιοδοξίας αλλά και προβληματισμού για τη μετα-πανδημική κατάσταση της κινηματογραφικής αγοράς. Η διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τεράστιο συνεδριακό κέντρο BEXCO της πόλης, προσέλκυσε 1.059 εταιρείες και 2.185 συμμετέχοντες από 48 χώρες κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών – το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από την έναρξη της αγοράς το 2006.

Το Ευρωπαϊκό Περίπτερο (European Pavillion), το οποίο δημιουργήθηκε από κοινού από τον οργανισμό European Film Promotion (EFP) και την Unifrance, στελεχώθηκε από εκπροσώπους 39 εταιρειών, ενώ μεγάλοι κορεατικοί διανομείς και υπηρεσίες streaming, συμπεριλαμβανομένων των Disney+ και Netflix, συμμετείχαν στο Busan Story Market, την πλατφόρμα διεξαγωγής παρουσιάσεων νέων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), στην οποία παρουσιάστηκαν νέα έργα από την περιοχή της Ασίας.

Η ACFM θα μπορούσε δυνητικά να γίνει η κύρια πλατφόρμα για την εμπορία ασιατικού περιεχομένου στο προσεχές μέλλον, καθώς η Filmart, η μεγαλύτερη αγορά εμπορίας ταινιών στην Ασία, χάνει την ελκυστικότητά της λόγω των πολιτικών αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ και των αυστηρών περιορισμών του COVID. Επίσης το γεγονός ότι η TIFFCOM του Τόκιο συνεχίζει να λειτουργεί διδικτυακά και φέτος, δίνει μια επιπλέον ώθηση στην ACFM ως την καλύτερη επιλογή για την αγορά ασιατικού περιεχομένου.

Βέβαια, το αποκορύφωμα της Αγοράς ήταν οι συνεδρίες pitching του νεοσύστατου Busan Story Market, όπου παρουσιάστηκαν σε εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες της βιομηχανίας πρωτότυπες ιδέες που περιλαμβάνουν κορεατικά και ασιατικά μυθιστορήματα, web comics και web novels.

Διαβάστε   Οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων του 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την προηγούμενη Κυριακή, οι συμμετέχοντες από το Netflix Korea, ο αναγνωρισμένος Κορεάτης σεναριογράφος Chung Seo-kyung και οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Double Hope Films και United Talent Agency, συζήτησαν την παγκόσμια επιτυχία των κορεατικών δραμάτων και ταινιών, ενώ παράλληλα διερεύνησαν στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Παρά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής και τον ενθουσιασμό για το κορεατικό περιεχόμενο, ορισμένες εταιρείες δήλωσαν ότι οι πραγματικές πωλήσεις ήταν υποτονικές φέτος, ενώ λίγες σημαντικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν.

“Σε γενικές γραμμές δεν πιστεύουμε ότι είναι επιθετική η αγορά”, δήλωσε η Joy Kim, διευθύντρια διεθνών πωλήσεων της Showbox, η οποία έφερε στην αγορά κορεατικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων το Men of Plastic του Don Lee και το Ransomed, ένα θρίλερ δράσης με πρωταγωνιστή τον Ha Jung-woo. “Με την παγκόσμια οικονομία σε κακή κατάσταση και με ορισμένες χώρες να εξακολουθούν να έχουν αυστηρούς περιορισμούς COVID, το box office δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως. Πρόσθεσε η Kim: “Και επιπλέον οι αγοραστές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και την αυξημένη τιμή του κορεατικού περιεχομένου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πιστεύουν ότι αξίζει τα λεφτά του”.

Το Busan Story Market προκάλεσε 1.027 επιχειρηματικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της αγοράς, σύμφωνα με τους διοργανωτές.  Η παλαιά εταιρεία πωλήσεων Finecut απέκτησε τα διεθνή δικαιώματα για το Brave Citizen (working title), μια προσαρμογή ενός διαδικτυακού κόμικ που παρήγαγε η τοπική υπηρεσία streaming Wavve. Η ιστορία, η οποία αφορά μια γυναίκα πρωταθλήτρια πυγμαχίας που γίνεται αναπληρώτρια δασκάλα, βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της μεταπαραγωγής.

Η CJ ENM και η ιαπωνική Toei Animation γνωστοποίησαν την πορεία των έργων εταιρικής συνεργασίας στον τομέα της κινηματογραφικής δημιουργίας και συζήτησαν μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές για την παραγωγή παγκόσμιου περιεχομένου σε εκδήλωση με τίτλο “Συνεργασία μεταξύ της Κορέας και της Ιαπωνίας στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας: Είναι η ώρα της συγκομιδής”. Η Toei, η οποία ιδρύθηκε το 1956 με στόχο να γίνει η Disney της Ασίας, έχει παράξει πλήθος επιτυχημένων κινουμένων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των Galaxy Express 999, Dragon Ball και Slam Dunk.

“Αν οι κορεατικές εταιρείες κατόρθωσαν να αναπτύξουν μοντέρνες και αναγνωρίσιμες ιδέες πνευματικής ιδιοκτησίας και να δημιουργήσουν περιεχόμενο αναγνωρίσιμο από την παγκόσμια αγορά με βάση την ευέλικτη λειτουργία του ανθρώπινου δυναμικού και τη γρήγορη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το ιαπωνικό περιεχόμενο χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα των δεξιοτεχνών που μπορούν να παράγουν άριστα αποτελέσματα χωρίς να χάνουν τον στιβαρό χαρακτήρα τους”, δήλωσε ο Lee Jong-min, επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης Πνευματικής Ιδιοκτησίας της CJ ENM. “Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, μάθαμε ότι οι ιαπωνικές κινηματογραφικές εταιρείες εργάζονται σκληρά για να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια πρόταση για την επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς συνδυάζονται τα συστήματα και οι δυνατότητες σχεδιασμού μας”.

Διαβάστε   Δωρεάν streaming προβολή της θρυλικής ταινίας "Ο Βασιλεύς των Βασιλέων" από τη σελίδα iCineman

Το Asian Project Market (APM), η κύρια αγορά συμπαραγωγής του Busan, παρουσίασε επίσης τους νικητές των βραβείων της την Τρίτη. Το Busan Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 δολαρίων, απονεμήθηκε στο Future Laobans του σκηνοθέτη από την Μιανμάρ, Maung Sun, ενώ το CJ ENM Award απονεμήθηκε στο Gaspar του Yosep Anggi Noen από την Ινδονησία. Το Βραβείο TAICCA, που απονέμεται από την Taiwan Creative Contents Agency, απονεμήθηκε στο Sima’s Song της Roya Sadat. Το φετινό APM επέλεξε 29 βραβευμένα έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ειδών και χωρών παραγωγής.

Ο Daniel Kim, επικεφαλής του ACFM, εξήγησε ότι οι εγγεγραμμένοι για την απόκτηση του badge market αυξήθηκαν φέτος κατά 20% σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που υποδηλώνει μια υγιή επιστροφή σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

“Συνολικά, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες για διαπροσωπική συνάντηση και συζήτηση επί των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Kim. “Αλλά από την πλευρά των αγοραστών ήταν περίπλοκο να κλείσουν συμφωνίες, επειδή οι κορεατικές κινηματογραφικές εταιρείες επιλέγουν να καθυστερούν τις κινηματογραφικές τους κυκλοφορίες κάτι που καθιστά τις κυκλοφορίες στο εξωτερικό, απρόβλεπτες. Επίσης, η απουσία κινεζικών εταιρειών μπορεί να είχε αντίκτυπο στις υποτονικές πωλήσεις. Επομένως, βρισκόμαστε ακόμη σε μια μεταβατική περίοδο. Αλλά του χρόνου ελπίζουμε να επεκτείνουμε την υποδομή της Αγοράς ώστε να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε πάνω από 3.000 συμμετέχοντες”.