Ο δολοφόνος δεν είναι ποτέ αυτός που υποψιάζεσαι…

Αγγλία, τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Αριστείδης Λεωνίδης βρίσκεται νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μετανάστης από την Ελλάδα, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία και μια οικογένεια στην οποία συμπεριφερόταν ως ο απόλυτος πατριάρχης. Η εγγονή του, η Σοφία, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, πρώην εραστή της, με πατέρα σημαίνον πρόσωπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να πάει στην οικογενειακή έπαυλη και να ερευνήσει την υπόθεση. Όταν καταφτάνει στην έπαυλη, ο Τσαρλς ανακαλύπτει τρεις γενιές της δυναστείας Λεωνίδη και μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα πικρίας, δυσαρέσκειας και ζήλιας. Σε ένα σπίτι γεμάτο με κίνητρα, ενδείξεις και ύποπτους, θα μπορέσει να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος «χτυπήσει» ξανά;

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Η Αγκάθα Κρίστι είναι η πλέον ευπώλυτη συγγραφέας όλων των εποχών! Τα θεατρικά της έργα και τα μυθιστορήματά της έχουν πουλήσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα (!) τον περασμένο αιώνα. Διάσημη για τις πανέξυπνες αστυνομικές της ιστορίες, η δουλειά της Βρετανίδας συγγραφέα έδωσε την πρώτη ύλη για να γυριστούν δεκάδες τηλεοπτικές μεταφορές των βιβλίων της, με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους της ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρώ και Μις Μαρπλ. Παραδόξως, όμως, η Αγκάθα Κρίστι δεν μεταφερόταν στον κινηματογράφο εδώ και χρόνια. Ήταν κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση στον παραγωγό Τζο Άμπραμς. «Δεν υπήρξε μια πραγματικά σπουδαία μεταφορά βιβλίου της Κρίστι στον κινηματογράφο εδώ και πολλά χρόνια και ήταν απαραίτητο να γυριστεί μία», εξομολογείται. «Οι σινεφίλ πεθαίνουν να δουν μία». Μαζί με την συνεργάτη του, Σάλι Γουντ, άρχισαν να εξερευνούν τα λιγότερο δημοφιλή βιβλία της Κρίστι, ξαναδιαβάζοντας εκείνα από τα δημιουργήματά της, που δεν έχουν γυριστεί ακόμα σε ταινία. «Αποφασίσαμε να γράψουμε την κορυφαία επιλογή μας σε ένα κομμάτι χαρτί και να το αποκαλύψουμε ο ένας στον άλλο», είπε. «Και οι δυο μας εντέλει επιλέξαμε το ίδιο βιβλίο».

Το «Crooked House» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1949 στις ΗΠΑ και τον Μάιο του ίδιου χρόνου στη Μεγάλη Βρετανία. Η ίδια η Κρίστι είχε δηλώσει πως αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα δικά της βιβλία, μαζί με το «Ordeal by Innocence». Παραδόξως, το «Crooked House» παραμένει σχετικά άγνωστο συγκρινόμενο με την απήχηση των πιο διάσημων μυθιστορημάτων της, όπως το «Death On The Nile» και το «Murder On The Orient Express». Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί ενδεχομένως από το γεγονός ότι το φινάλε διαθέτει μιαν απίστευτη και σοκαριστική ανατροπή – τόσο σκοτεινή είναι που ο ίδιος ο εκδότης της παρακαλούσε την Κρίστι να το αλλάξει. «Διαθέτει όλα εκείνα τα σπουδαία σήματα κατατεθέντα της Κρίστι, αλλά επιπλέον έχει μια σπουδαία ανατροπή, όπου η συγγραφέας ξεπερνάει τον εαυτό της», λέει η Σάλι Γουντ.

Διαβάστε   Crooked House: ένα δυνατό freddo, μήπως και παραμείνουμε ξύπνιοι!..

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου, και υπήρξε και η έγκριση από το Ίδρυμα Αγκάθα Κρίστι, το οποίο διευθύνει ο εγγονός της, έπρεπε να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα για να γίνει όχι μόνο εφικτή αλλά και ενδιαφέρουσα αυτή η μεταφορά. Το πρώτο μέλημα των παραγωγών ήταν να βρουν τον καλύτερο σεναριογράφο για τη δουλειά. Τα αρχικά σχέδια του σεναρίου τα ανέλαβε ο Τζούλιαν Φέλοους. «Ήμουν λάτρης της δουλειάς του. Ο άνθρωπος έχει υπογράψει αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων το ‘Gosford Park‘. Έχει μεγάλη αίσθηση και έλεγχο πάνω στο υλικό του», λέει ο Άμπραμς. Η τεράστια επιτυχία του τηλεοπτικού «Downtown Abbey», όμως, που υπέγραφε ο Φέλοους, δεν άφηνε μεγάλα χρονικά περιθώρια για να ασχοληθεί επισταμένα με το σενάριο της ταινίας. Έτσι, οι παραγωγοί προσέλαβαν τον Τιμ Ρόουζ Πράις για να συνεχίσει. Τον άνθρωπο δηλαδή που είχε υπογράψει το σενάριο για την ταινία «Το φιλί του ερπετού» (The Serpent’s Kiss, 1997).

Έχοντας διασφαλίσει ότι το βιβλίο θα έχει την αρμόζουσα σεναριακή μεταφορά, οι παραγωγοί άρχισαν να αναζητούν τον κατάλληλο σκηνοθέτη. Από τα πρώτα ονόματα που σκέφτηκαν ήταν εκείνο του Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ. Είχαν ενθουσιαστεί από τη δουλειά του, ιδίως από την ταινία «Sarah’s Keys» (2010), που ήταν η πιο εμπορική ξενόγλωσση ταινία εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ και απέφερε και μια υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ στην πρωταγωνίστριά της, Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Όταν έλαβε το σενάριο ο  Πακέ-Μπρενέρ, μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «Σκοτεινός τόπος», μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Τζίλιαν Φλιν, με πρωταγωνίστρια της Σαρλίζ Θερόν. Και διαβάζοντας το σενάριο, ενθουσιάστηκε. «Σκεφτόμουν: ‘πώς ελπίζουν να τη βγάλουν καθαρή με τέτοιο φινάλε;’» είπε ο σκηνοθέτης. Οι παραγωγοί τον καθησύχασαν. Στο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, αναφερόταν πως οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το φινάλε θα είχε ως συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα της Αγκάθα Κρίστι από την ταινία.

Διαβάστε   Ο "Καζαντζάκης" του Γιάννη Σμαραγδή, στους κινηματογράφους

Από τη στιγμή που καθησυχάστηκαν οι φόβοι του ότι το φινάλε δεν επρόκειτο να αλλάξει, ο σκηνοθέτης σκέφτηκε απλά να κάνει το υλικό πιο μοντέρνο. Κι έτσι, αντί να διαδραματίζεται στα 1947, όπως συμβαίνει στο βιβλίο, να μεταφερθεί στο 1957, με τα απόνερα της κρίσης της διώρυγας του Σουέζ να ταλαιπωρούν τον κόσμο εκείνη την εποχή. «Ο κόσμος ολόκληρος ήταν στα πρόθυρα μιας τεράστιας πολιτισμικής ανατροπής», εξομολογείται. «Ήταν η εποχή όπου γεννιόταν το ροκ εν ρολ. Μια ολόκληρη εφηβική κουλτούρα ερχόταν στη ζωή». Πλέον, μιλούσαμε για το «swinging» Σόχο, με κυρίαρχο τον Τόμι Στιλ και τους τέντι μπόις. Με αυτόν τον τρόπο η σύγκρουση γενεών, που ήδη υπήρχε στο βιβλίο, μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα. «Ξαφνικά, ένιωσα πως μου δινόταν η ευκαιρία να βάλω πάρα πολύ ωραίο υλικό εκεί μέσα, υλικό που δεν είχε δει κανείς ξανά σε μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι», εξομολογείται ο σκηνοθέτης.

Οι άλλες του επιρροές ήταν πιο κινηματογραφικές. Εμπνευσμένος από τα φιλμ νουάρ γενικότερα και από την ταινία «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι ειδικότερα, ο Πακέ-Μπρενέρ δεν έχασε την ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής και στον μυθικό «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς. Και ιδίως στον πρωταγωνιστή του, τον Τσαρλς Φόστερ Κέιν, έναν πανίσχυρο μεγαλοεκδότη εφημερίδων, τον οποίο υποδυόταν ο ίδιος ο Γουέλς. «Με ιντρίγκαρε πάρα πολύ το γεγονός ότι στο σενάριο που μου δόθηκε, υπήρχε ένας βασικότατος χαρακτήρας τον οποίο το κοινό δεν βλέπει ποτέ – ο Αριστείδης». «Υπήρχε κάτι πολύ σύγχρονο εκεί, με κάποιον με πολλή δύναμη, που διαπράττει ύβρι, να επιβλέπει έναν πολύ ελεγχόμενο κόσμο όπου μπορεί να κάνει ότι γουστάρει και να οδηγεί τους γύρω του να νιώθουν άθλια. Σκέφτηκα, ‘Οι άνθρωποι θα βρουν τις αναλογίες, θα καταλάβουν. Ένιωσα ότι παρά το γεγονός πως μιλάμε για ταινία εποχής, υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να δημιουργηθεί μια αντίστιξη με το σήμερα, με έναν κόσμο που μετατοπίζει τόσο πολύ».

Διαβάστε   "Το Πραξικόπημα": μια ιστορία σύγκρουσης και ενότητας

 

Δέκα ύποπτοι για φόνο (Crooked House)

Σκηνοθεσία: Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ

Ηθοποιοί: Μαξ Άιρονς, Γκλεν Κλόουζ, Τζίλιαν Άντερσον

Διάρκεια: 115’

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Ιουνίου στους κινηματογράφους