Victoria & Abdul

Ο υποψήφιος για Όσκαρ (The Grifters, The Queen) Στίβεν Φρίαρς, μετά τις ταινίες Mrs Henderson Presents και Φιλομένα ξανασυνεργάζεται με την βραβευμένη με Όσκαρ (Shakespeare in Love) Τζούντι Ντεντς που, μετά την ταινία Mrs Brown, επανέρχεται στο ρόλο της βασίλισσας Βικτώριας. Η ταινία αφηγείται την αναπάντεχη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Βικτώρια κι έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, (Αλί Φαζάλ), μέλος του υπηρετικού της προσωπικού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τον κύκλο της.

Δεν πρόκειται για άλλη μια βιογραφία, αλλά για μια μεγάλη κι ακριβή παραγωγή που παίζεται άνετα σε πολυκινηματογράφους και βλέπεται από όλες τις ηλικίες, καθώς συνδυάζει αρμονικά το γέλιο και το συναίσθημα. Η ταινία αφηγείται, με πολύ χιούμορ την επί έναν αιώνα, πολύ καλά κρυμμένη φιλία της βασίλισσας Βικτώριας και ενός Ινδού υπηρέτη, του Αμπντούλ, θίγοντας θέματα φυλής, θρησκείας κι εξουσίας, που και σήμερα ταλανίζουν την ανθρωπότητα και σκοτώνουν ανθρώπους. Εκείνο, μάλιστα, που έκανε ακόμα πιο προκλητική για την εποχή εκείνη τη μεταξύ τους φιλία ήταν το γεγονός πως η βασίλισσα ήταν φίλη με έναν υπηρέτη και μάλιστα μουσουλμάνο.

Το σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Λι Χολ (Billy Elliot), βασίζεται στο βιβλίο Victoria & Abdul: The True Story of the Queens Closest Confidant, της δημοσιογράφου Σραμπάνι Μπασού, γνωστής για τις έρευνές της που αφορούν σε άγνωστες πτυχές της ζωής μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το 2001 η Μπασού ερευνούσε την ιστορία του μπαχαρικού κάρι και έτσι έμαθε πως η βασίλισσα Βικτώρια τρελαινόταν για το συγκεκριμένο μπαχαρικό. Κατόπιν επισκέφτηκε το Osborne House, όπου είδε πορτραίτα της με ένα Ινδό άντρα. Το 2006 η Μπασού επισκέφτηκε το κάστρο της βασίλισσας στη Σκωτία και βρήκε πως εκεί υπήρχε ένα σπιτάκι που η βασίλισσα είχε χτίσει για τον Αμπντούλ. Έτσι βεβαιώθηκε πως αυτός ο Ινδός άντρας υπήρξε σημαντικός στη ζωή της βασίλισσας και ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα που κατέληξε στο βιβλίο. Και μολονότι ο γιος της Βικτώριας, Μπέρτι, μετέπειτα Βασιλιάς Εδουάρδος VII, είχε καταστρέψει τη μεταξύ τους αλληλογραφία, είχε αμελήσει να καταστρέψει τα ημερολόγια της βασίλισσας που ήταν γραμμένα σε γλώσσα ούρντου και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτά δεδομένης της άγνοιας της γλώσσας. Συνολικά βρέθηκαν 13 ημερολόγια. Όταν η Μπασού επισκέφτηκε το Πακιστάν, βρήκε ακόμα ένα ημερολόγιο, γραμμένο από τον Αμπντούλ. Ήταν μόλις 24 ετών όταν τον έστειλαν ως εκπρόσωπο της Ινδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αμέσως τον ξεχώρισε η βασίλισσα. Ανέθεσε να του μάθουν αγγλικά, ενώ ο Αμπντούλ, κάθε απόγευμα, τής μάθαινε τη δική του γλώσσα και της διάβαζε και ποίηση. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι, μέχρι το τέλος της ζωής της βασίλισσας, παρά τις αντιρρήσεις της αυλής και ιδίως του γιου της, Μπέρτι, που θεωρούσε πως διασαλευόταν η τάξη με τη φιλία αυτή.

Διαβάστε   Πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ελληνικής κωμωδίας "Αιγαίο SOS"

Από την αρχή της παραγωγής η πρώτη και μόνη ηθοποιός που σκέφτηκαν για τον ρόλο ήταν η Τζούντι Ντεντς, η οποία είχε υποδυθεί και στο παρελθόν τη βασίλισσα Βικτώρια. Το ερώτημα ήταν αν εκείνη θα ήθελε να αναλάβει το ρόλο… Απαντά η ηθοποιός «Χάρηκα όταν ξαφνικά μού προτάθηκε ο ρόλος. Είχα απορροφηθεί τόσο από την ιστορία της στην ταινία του 1997 και είχα μελετήσει τόσο πολύ τη ζωή της, οπότε ποιος ο λόγος να αρνηθώ; Θαυμάζω τη Βικτώρια. Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος και αυτή η ιστορία που πρόσφατα βγήκε στο φως είναι τόσο συγκινητική και όμορφη. Άλλωστε στον Σαίξπηρ μπορείς να ξαναγυρίζεις και να παίζεις έργα του όταν θεωρείς πως έχεις να πεις κάτι καινούργιο. […] Η Βικτώρια ήταν τόσο ευτυχισμένη όταν είχε στη ζωή της το σύζυγό της, τον πρίγκιπα Αλβέρτο, μετά τον Τζον Μπράουν και, τέλος, τον Αμπντούλ.»

Και το ερώτημα είναι, πρόκειται για μια ιστορία αγάπης; Και βέβαια, δεδομένου πως η αγάπη οφείλει να αλλάζει προς το καλύτερο κάποιον, κι αυτή η φιλία άλλαξε τη ζωή και των δύο. Σημειώνει η Τζούντι Ντεντς «Ο Αμπντούλ τής προσέφερε μια τονωτική ένεση νιάτων και χαράς. Απολάμβανε τις συζητήσεις τους και τής μάθαινε νέα πράγματα. Της μάθαινε μια νέα γλώσσα και μια νέα κουλτούρα. Σαν να της γινόταν μετάγγιση αίματος. Τον λάτρευε. […] Υπήρχε μια βαθιά σχέση ανάμεσά τους, καθώς σέβονταν, εκτιμούσαν και φρόντιζαν απεριόριστα ο ένας τον άλλον. Ναι, αυτό είναι αγάπη και δε χρειάζεται να είναι σεξουαλική. Όλοι μας έχουμε αγαπήσει άτομα με τα οποία δεν είχαμε καμία σεξουαλική σχέση, κι άλλα που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσαμε και να είχαμε σεξουαλική σχέση. Μια τέτοιου είδους σχέση δεν έχει αναπαραχθεί πολύ κινηματογραφικά και χαίρομαι πολύ που εμείς το κάνουμε.»

Διαβάστε   "Οι Ροδακινιές του Αλκαράς": Όταν μια ολόκληρη εποχή μοιάζει να χάνεται υπό την πίεση μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης...

Τα γυρίσματα, με την υπογραφή του Στίβεν Φρίαρς, έλαβαν χώρα σε πολλές από τις αυθεντικές τοποθεσίες και μάλιστα, για πρώτη φορά, μπήκε συνεργείο μέσα στο Osborne House. Γυρίσματα έγιναν και στην Ινδία, πολύ κοντά στο Ταζ Μαχάλ.

Τι μας μένει από την ταινία; Πως η αγέλαστη και επιβλητική βασίλισσα Βικτώρια των προτομών και των αγαλμάτων ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος που χαιρόταν να ζει και πως ο Αμπντούλ ήταν ο τελευταίος της δάσκαλος και συνοδοιπόρος ζωής.

Πρωταγωνιστούν:
Τζούντι Ντεντς, Αλί Φαζάλ, Μάικλ Γκαμπόν, Ολίβια Γουίλιαμς, Αντέλ Αχτάρ

Σκηνοθεσία:
Στίβεν Φρίαρς

Διάρκεια: 106’

Ημερομηνία Προβολής: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017