Τα μεθυσμένα ημερολόγια του Ρίτσαρντ Μπάρτον

Του Νίκου Αρτινού

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν Ουαλός, παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας ανθρακωρύχων και γιος ενός μέθυσου πατέρα. Ήταν, επίσης ένας από τους σπουδαιότερους σταρ ηθοποιούς του Χόλιγουντ και του βρετανικού θεάτρου, που-δυστυχώς!-δεν έγινε γνωστός, τόσο από τις ερμηνείες του, όσο από την πολυτάραχη σχέση του με την Ελίζαμπεθ Τέϊλορ. Οι-άλλοτε σποραδικές, άλλοτε συχνές-καταχωρίσεις, στο ημερολόγιό του (το οποίο εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια), φανερώνουν επίσης, τον μεγάλο του αγώνα, απέναντι στον αλκοολισμό. Παρόλες τις καταχρήσεις και τα προβλήματα, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ήταν ένας σταρ, «μεγαλύτερος από την ζωή». Ο ίδιος, ως προσωπικότητα, είχε επίγνωση της μεθυσμένης του πραγματικότητας, όπως επίσης είχε επίγνωση της ταπεινής του καταγωγής, αφού πάντα έλεγε:

Εγώ, χρειάστηκε να διανύσω διπλάσια απόσταση σε σχέση με άλλους συναδέρφους μου για να φτάσω στην κορυφή. Σαν γιος ανθρακωρύχου, έπρεπε πρώτα να συρθώ στην επιφάνεια της γης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Ρίτσαρντ Μπάρτον:

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 1975: Οι πιο αγωνιώδεις ώρες της ζωής μου τελείωσαν στη 1 το μεσημέρι χθες. Πέρασα τις προηγούμενες ώρες από τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης με τον απόλυτο φόβο για τη ζωή της Λιζ και τη δική μου. Ο ύπνος δεν βοηθάει. Ακόμα υποφέρω από το σοκ και δεν νομίζω να το ξεπεράσω ποτέ όσο κι αν υποχωρήσει. Η Λιζ ήταν ασύγκριτα γενναία. Την αγαπώ χωρίς μυαλό και χωρίς ελπίδα.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου: Ήπια πολύ και απάτησα την Λιζ όταν δεν έβλεπε. Δεν θυμάμαι πολλά εκτός από το ότι ζήτησα διαζύγιο. Δεν ελέγχω τα χέρια μου και δεν μπορώ να γράψω. Τελείως χαζός. Μεθύσι!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου: Έχοντας πιει τόσο πολύ χθες νιώθω απαίσια και άρρωστος. Πήγα ήσυχα στις 9.30 το πρωί να βρω ένα διπλό μπράντι αλλά τα μπαρ είναι κλειστά πριν τις 10. Ζητάω από τον Φριντζ (ο μανατζερ) να ανοίξει νωρίτερα. Μου προτείνει να πιω βότκα για να μη μυρίζω όταν δώσω το πρωινό φιλί στην Λιζ. Πίνω με τρεμάμενα χέρια. Η Λιζ είναι ένας άγγελος, δεν ξέρω πως το καταφέρνει.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου: Δύο εβδομάδες παντρεμένος. Ακόμα ημιλιπόθυμος από το ποτό. Πολύ απογοητευμένος από τον εαυτό μου αλλά στο τέλος θα πέσω στην παγίδα.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου: Έκανα εκπληκτικό έρωτα στην Λιζ το απόγευμα. Γίνεται καλύτερα μέρα με τη μέρα αλλά σκέφτομαι τον θάνατο πολύ.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου: Ήπια πολύ. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου: Ήπια πάλι.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου: Τύφλα. Πρέπει να σταματήσω!

Κυριακή 2 Νοεμβρίου, Καταρράκτες Βικτόρια: Τσακώνομαι με την Λιζ για τις προσκλήσεις για το πάρτι γενεθλίων μου. Μετά από ένα σημείο που υπήρξα ιδιαίτερα καταστροφικός βάζει τα κλάματα και φεύγει.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου, Γιοχάνεσμποργκ: Μεθυσμένος

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου: Μεθυσμένος

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου: Μεθυσμένος

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: Ξεκίνησα να παίρνω Antabuse. Το απόλυτο βασανιστήριο. Διαβάζω βιβλία όλη την ημέρα και προσπαθώ να κοιμηθώ.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου: Προσπαθώ να ξεφύγω από το ποτό. Οι γιατροί μου κάνουν συνέχεια τεστ αίματος και προσπαθούν να με ταΐσουν. Είμαι χάλια και δείχνω διαβολικός. Αλήθεια πρέπει να σταματήσω να πίνω από εδώ και πέρα. Ίσως μόνο ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου: Πήρα Αntabuse και ήπια ένα μικρό ποτήρι βότκα. Το Antabuse πιάνει. H Λιζ αισθάνεται ντροπή για μένα. Έχει πολύ δίκιο.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, Dorchester Hotel, Λονδίνο: Κοιμήθηκα 18 με 20 ώρες με διαλείμματα. Η Λιζ είναι δυσαρεστημένη με κάτι. Μιλάει πολύ για το σεξ.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου: Η Λιζ είναι σε εξαιρετική φόρμα μέχρι τις 8 το πρωί. Την πιάνουν πόνοι από το λαιμό ως τα χέρια. Δάκρυα. Ασυνήθιστο. Ανησυχώ πολύ. Είναι πανέμορφη παρά τον πόνο.

Μετά από αυτό το σημείο ο Μπάρτον σταματά να γράφει στο ημερολόγιο του. Τον επόμενο μήνα, αφού πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα σε κλινική του Λονδίνου, πήγε με την Λιζ Τέιλορ στην Ελβετία για τα Χριστούγεννα. Ο δεύτερος γάμος τους, όμως, είχε ήδη αποτύχει.

Διαβάστε   Υπογραφή πολυετούς συμφωνίας για την παραγωγή αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών μεταξύ της Wishmore και της FilmNation Entertainment

Ο νέος του έρωτας τώρα ήταν η Σούζαν Χαντ, σύζυγος του πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Τζέιμς Χαντ. Στις αρχές του 1976 πετάει για τη Νέα Υόρκη για να πρωταγωνιστήσει στο Equus. Η Σούζαν τον ακολουθεί και μέχρι τον Φεβρουάριο ο Μπάρτον ανακοινώνει στην Τέιλορ ότι θέλει διαζύγιο. Ο Ρίτσαρντ και η Σούζαν παντρεύτηκαν στις 21 Αυγούστου 1976. Δύο μήνες αργότερα, η Τέιλορ αρραβωνιάζεται τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζον Γουόρνερ, και παντρεύονται το Δεκέμβριο.

Μέχρι το 1981, ο Μπάρτον έπινε συνέχεια διαλύοντας έτσι και τον γάμο του με την Σούζαν. Χώρισαν τον Φεβρουάριο του 1982. Το επόμενο έτος, άρχισε να βγαίνει με τη συντάκτρια Σάλι Χέι. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει μαζί με την Λιζ Τέιλορ σε μια παραγωγή του Μπρόντγουει βασισμένη στο Private Lives του Νοελ Κάουαρντ οπότε και αρχίζει να γράφει ξανά στο ημερολόγιό του.

Κυριακή 13 Μαρτίου, Lombardy Hotel: η Μαρία – η υιοθετημένη κόρη του με την Τέιλορ- ήρθε με ένα μωρό. Πάμε μαζί να δούμε την Λιζ στο διαμέρισμα του Ροκ Χάντσον. Το πρόσωπό της είναι μια χαρά αλλά είναι μεθυσμένη. Δεν έχει διαβάσει το σενάριο φυσικά. Αυτό είναι το κορίτσι μου!

Τετάρτη 16 Μαρτίου: Η ΕΤ (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) άργησε μια ώρα. Δύο φάρμακα Veganin κολλάνε στο λαιμό της και με τη βοήθεια της Φέρνετ Μπράνκα καταφέρνει να κάνει εμετό. Το αμάξι της δεν ξεκινάει έτσι στέλνω το δικό μου να την πάρει.

Πέμπτη 17 Μαρτίου: Η ET τηλεφωνεί να ενημερώσει ότι είναι βαριά άρρωστη και δεν μπορεί να έρθει στη δουλειά. Εγώ και η Σάλι ανταλλάζουμε βλέμματα κοιτώντας τον ουρανό.

Δευτέρα 21 Μαρτίου: Η ET δεν καλυτερεύει. Πίνει ανοικτά λευκό κρασί και δεν έχει καθόλου ενέργεια. Δεν μπορεί να σηκωθεί ούτε από την καρέκλα.

Τρίτη 29 Μαρτίου: Η ΕΤ ξεπερνά τον λήθαργο γρήγορα. Θα γίνει μια χαρά, το ίδιο ελπίζω και για μένα.

Παρασκευή 1 Απριλίου: Ο σκηνοθέτης κάνει το λάθος να προσβάλλει την ΕΤ και με κάνει έξω φρενών . Τον βρίζω και τον χτυπάω.

Εκείνο τον Ιούλιο η Σάλι και ο Μπάρτον παντρεύονται στο Λας Βέγκας. Ένα χρόνο αργότερα στις 5 Αυγούστου του 1984 ο Μπάρτον παθαίνει εγκεφαλική αιμορραγία και πεθαίνει στο σπίτι του στην Ελβετία.