Προς ακύρωση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2020…

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών παραδέχθηκε ότι το φεστιβάλ μπορεί να ακυρωθεί φέτος, λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωναϊού. Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ακύρωση του φεστιβάλ, η παρατήρηση του προέδρου του φεστιβάλ Pierre Lescure δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική έκδοση του Le Figaro, ο Pierre Lescure είπε ότι η τύχη του φετινού φεστιβάλ παραμένει αβέβαιη.  «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της στα τέλη Μαρτίου και ότι θα αναπνεύσουμε λίγο τον Απρίλιο». Πρόσθεσε βέβαια: «Αλλά δεν ξέρουμε. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα ακυρώσουμε το φεστιβάλ».

Για εβδομάδες, υπήρξαν εικασίες ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών μπορεί να ακυρωθεί φέτος λόγω της αύξησης της εξάπλωσης του COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο. Την Κυριακή, η Γαλλία εισήγαγε νέα μέτρα που απαγόρευσαν συγκεντρώσεις περισσότερων από 1.000 ανθρώπων σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Η τηλεοπτική αγορά MIPTV, η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί στις Κάννες στα τέλη Μαρτίου, ακυρώθηκε. Την Τετάρτη, το τηλεοπτικό φεστιβάλ Series Media στη Λιλ ανακλήθηκε επίσης. Το φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν υποστηρίξει ότι προχωρούν στις δραστηριότητές τους, όπως έχει προγραμματιστεί και θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα στις 16 Απριλίου.

Στη συνέντευξη, που έδωσε ο Lescure είπε ότι το φεστιβάλ των Καννών δεν είναι ασφαλισμένο έναντι της απώλειας εσόδων που θα προκύψουν από την ακύρωση για λόγους, όπως η έκρηξη του κοροναϊού που δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Διαβάστε   Cannes 2018: Ο Χρυσός Φοίνικας στον Ιάπωνα Hirokazu Kore-eda, το Grand Prix στον Σπάικ Λι

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ επιβεβαίωσε ότι η ασφαλιστική εταιρεία Circle Group πρότεινε μια πολιτική κάλυψης των ζημιών από την επιδημία έως 2 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο Lescure προσέθεσε ότι «αυτά είναι απλώς ψίχουλα αφού ο προϋπολογισμός μας είναι 32 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σαφές ότι απορρίπτουμε αυτή την πρόταση».

Ο Lescure επιβεβαίωσε ότι το φεστιβάλ διαθέτει επαρκείς πόρους στο ταμείο του για να του επιτρέψει να επιβιώσει ακόμη και αν αναγκαστεί να ακυρώσει το τρέχον έτος. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα χρόνο χωρίς έσοδα», είπε.

Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται χειρότερα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γαλλία έχει 1,784 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 μέχρι σήμερα και- μέχρι στιγμής- 33 θανάτους.