Ο Baby Yoda, θύμα της βλακώδους πολιτικής ορθότητας της εποχής μας!..

Του Anthony Breznican (Μετάφραση-Απόδοση στα ελληνικά: Καλλιόπη Αλέτρα)

Ο Baby Yoda, ο οποίος πριν ένα χρόνο κατέκτησε τις καρδιές των fan του Star Wars με τα βαθιά μάτια του, το χνουδωτό κεφαλάκι του, και το αξιαγάπητο μουρμούρισμά του, έχει προκαλέσει οργή στα social media, με αφορμή το επεισόδιο του Mandalorian που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο «Το Παιδί» έφαγε χωρίς οίκτο τα αυγά ενός γαλαξιακού είδους προς εξαφάνιση.

Το εάν αυτό το γεγονός είναι σοβαρό ή ανόητο εξαρτάται, από το πόσο βλακώδης μπορεί να γίνει η τυρρανία της πολιτικής ορθότητας που ταλαιπωρεί την εποχή μας ή όπως θα το έθετε και ο Obi-Wan Kenobi, από «το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα».

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, το οποίο κυκλοφόρησε το πρωί της Παρασκευής, ένα τεράστιο θαλάσσιο πλάσμα καταπίνει τον Baby Yoda ζωντανό, και έτσι αυτός μαθαίνει πώς είναι να είσαι το ορεκτικό. Το επεισόδιο τελείωσε ευχάριστα, με τον Yoda να παίζει με έναν από τους νεογέννητους γυρίνους της Frog Lady. Δεδομένης της λυτρωτικής αυτής στροφής στην ιστορία, φαίνεται πως η ματαίωσή του έχει ακυρωθεί.

Και έτσι λοιπόν ξεκίνησε η θύελλα αντιδράσεων: Στο επεισόδιο του προγράμματος της Disney+ της προηγούμενης εβδομάδας, με τίτλο «Ο Επιβάτης» (“The Passenger”), ο κυνηγός επικυρηγμένων (τον οποίο υποδύεται ο Pedro Pascal) συμφωνεί να μεταφέρει μια αμφίβια εξωγήινη γυναίκα γνωστή ως “Frog Lady” σε έναν βαλτώδη μακρινό κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να γονιμοποιήσει τα αυγά τα οποία διατηρεί μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο.

Η μηχανικός τού διαστημόπλοιου, την οποία υποδύεται η κωμικός Amy Sedaris, εξηγεί ότι εάν η Frog Lady δεν καταφέρει να επανενωθεί με τον σύζυγό της πριν την ισημερία, τα αυγά δεν θα είναι πλέον βιώσιμα, και έτσι «η γενιά της θα εξαφανιστεί». Το γεγονός αυτό εντείνει δραματικά τη σημασία της μεταφοράς του φορτίου, παρ’ ότι παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για το εάν μόνο η δική της οικογένεια θα έπαυε να υπάρχει, ή εάν η απώλεια των αυγών θα οδηγούσε σε παντελή αφανισμό του είδους.

Διαβάστε   This is the Way! Ο Jon Favreau θα σκηνοθετήσει τη νέα ταινία Star Wars με τίτλο "The Mandalorian & Grogu"

Έπειτα συμβαίνει το ανεκδιήγητο! Καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Baby Yoda συλλαμβάνεται να απλώνει το μικρό του πράσινο νύχι στο ανεπιτήρητο δοχείο με τα αυγά, προσπαθώντας να τα φτάσει και να τα φάει.

Παρ’ ότι η σειρά πρόβαλε τη σκηνή αυτή προκειμένου να προκαλέσει γέλιο, μια ομάδα fans στο Twitter θεώρησαν σοβαρές τις πράξεις του μικρού πλάσματος, εκφράζοντας θυμό και λύπη για το ότι η σειρά θα υποβάθμιζε κάτι το οποίο αποτελεί όχι μόνο προσωπική εισβολή, αλλά και μια πιθανή εξάλειψη ενός είδους. Οι απόψεις αυτές έχουν αντικρουστεί από πολλούς άλλους, οι οποίοι νιώθουν πως αυτή κωμική ιστορία επιστημονικής φαντασίας αντιμετωπίζεται με πολύ σοβαρό τρόπο.

«Απλά θέλω να ξέρω ποιος πίστευε πως αυτό θα ήταν καλή ιδέα. Υπάρχει αυτή η γυναίκα της οποία το είδος βρίσκεται αντιμέτωπο με τον αφανισμό, και είναι πολύ προστατευτική με τα αυγά της. Ας βάλουμε τον Baby Yoda να τα φάει», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter στις 9 Νοεμβρίου.

«Θεέ μου, ο Baby Yoda χάνει τη γοητεία του», πόσταρε ένας άλλος χρήστης στις 6 Νοεμβρίου. «Τον μισώ επειδή έφαγε τα αυγά της Lady Frog και του είδους της. ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ!!!».

Κάποιος άλλος έγραψε: «Ο Baby Yoda δεν γνωρίζει πως αυτό που κάνει είναι λάθος … γενοκτονία με τη δικαιολογία του «χαριτωμένου χιούμορ» δεν είναι σε καμία περίπτωση αστείο. Θέλω να πω, γέλασα, όμως αισθάνθηκα πραγματικά ένοχος γι ’αυτό.»

Η αντίδραση αυτή πυροτόδοτησε έναν κύκλο αντιδράσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά, με τους fans να επιμένουν πως οι διαμαρτυρίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση αναφορικά με κάτι το οποίο πρόκειται προφανώς για μια πλασματική κατάσταση. Ο creative art manager της Lucasfilm, Phil Szostak, επιχείρησε να καταστείλει την αντιπαράθεση, εξηγώντας την πρόθεση πίσω από τις εν λόγω πράξεις.

Διαβάστε   "Ένας Άλλος Εαυτός": Κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της νέας τουρκικής δραματικής σειράς του Netflix

Έπειτα, ένα tweet του Phil Szostak αποτέλεσε το σημείο εστίασης των διαμαρτυριών, με μια ολοένα αυξανόμενη «ανταλλαγή πυρών» ανάμεσα σε εκείνους που ήταν δυσαρεστημένοι με την πλοκή, και εκείνους που πίστευαν πως οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικές.

«Ξέρετε, τις προάλλες υπερασπιζόμουν αυτήν την επιλογή ιστορίας επειδή πίστευα πως σκόπιμα θα ήταν αρκετά δυσάρεστη, και με την ελπίδα πως αυτή η πράξη θα είχε κάποιο νόημα στη συνέχεια. Τώρα όμως είμαι απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ αηδιασμένος», έγραψε ένας χρήστης. «Λυπάμαι πολύ που σας έδωσα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας».

Όπως συμβαίνει συνήθως στο Twitter, η κατάσταση πήρε άσχημη τροπή αρκετά γρήγορα – και παρέμεινε έτσι. Μερικά από τα αντεπιχειρήμτα ήταν υβριστικά και προσβλητικά. «Είναι αστείο επειδή πρόκειται για φανταστικούς χαρακτήρες ενός ανύπαρκτου είδους», πόσταρε ένας χρήστης. «Υπάρχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικά πράγματα στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο».

Μερικές από τις πιο ειλικρινείς ανησυχίες αναφέρθηκαν από fans οι οποίοι είπαν πως θυμήθηκαν τον πραγματικό πόνο προσωπικών τους αγώνων, συγκρίνοντας την ιστορία της Frog Lady με την επίπονη εμπειρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωστόσο, μια άλλη γυναίκα που έζησε την εμπειρία αυτή, παρότρεινε τον κόσμο να μη δίνει τόση βαρύτητα στο γεγονός αυτό. «Είναι γελοίο το πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί λόγω αυτού του επεισοδίου», έγραψε στο Twitter. «Αντιμετώπιζα προβλήματα γονιμότητας και θεώρησα το γεγονός ότι ο Baby Yoda έτρωγε τα αυγά ως «μαύρο χιούμορ». Χαλαρώστε. Πρόκειται για σειρά επιστημονικής φαντασίας. Κανένα αυγό δεν έπαθε τίποτα στην πραγματικότητα».

Σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του Mandalorian, ο Baby Yoda έχει κάνει συχνά αποκρουστικά πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με το πόσο αξιαλάτρευτος είναι. Τον έχουμε δει, για παράδειγμα, να καταπίνει έναν βάτραχο∙ επίσης, στο αμφιλεγόμενο επεισόδιο, έσπασε το κέλυφος και έφαγε μια εμβρυϊκή διαστημική αράχνη, προκαλώντας στη συνέχεια την επίθεση χιλιάδων άλλων αραχνών. Οι παραγωγοί του προγράμματος, Jon Favreau και Dave Filoni, ανέφεραν σε συνέντευξή τους στο Vanity Fair πως έχουν προσθέσει σκόπιμα σοκαριστικές σκηνές, προκειμένου να καταστήσουν τον Baby Yoda λιγότερο χαριτωμένο.

Διαβάστε   "The Mandalorian": Mando και Grogu ξανά μαζί στο συναρπαστικό trailer της τρίτης σεζόν της σειράς!

Ωστόσο, αυτές οι εξηγήσεις είναι πιθανόν να μην κατευνάσουν την αντιπαράθεση. Σύμφωνα με μια ατάκα του κώδικα του Mandalorian: Αυτή Είναι η Οδός – τουλάχιστον στον κόσμο των social media.

 

Πηγή: www.vanityfair.com