“Οι Εκκεντρικοί”: Μια ιστορία για το νόημα στο… δίχως νόημα χάος που λέγεται ζωή!

Κάποιος κλέβει ένα ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά, κάποια επιβιβάζεται σε ένα τρένο που κανονικά δεν θα έπαιρνε, κάποιος επιβάτης δίνει τη θέση του σε μια άγνωστη: μια σειρά από συμπτώσεις που όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν συμβεί ένα θανάσιμο ατύχημα στο τρένο αυτό. Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος είναι και η γυναίκα τού στρατιωτικού Μάρκους, ο οποίος, μόλις πληροφορείται τι συνέβη, επιστρέφει στην πατρίδα του και την έφηβη κόρη του για να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλειά τους.

Στα μάτια τού Μάρκους αρχικά το δυστύχημα μοιάζει να ήταν απλώς μια κακή στιγμή – μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ. Ο Ότο είναι πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο καν για ατύχημα και ότι κάποιος ήταν πίσω από όλα αυτά. Καθώς τα υποτιθέμενα στοιχεία συσσωρεύονται, ο Μάρκους αρχίζει να υποψιάζεται ότι το συμβάν ίσως ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία, με τη γυναίκα του να είναι μια τυχαία παράπλευρη απώλεια… Ή μήπως αυτή η ομάδα από ακραία δυσλειτουργικούς άνδρες μπερδεύει απλές συμπτώσεις για σημάδια εκεί που δεν υπάρχουν και μπλέκει εκεί που δεν θα έπρεπε;

Ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα, το θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, με άφθονες σοκαριστικές στιγμές αλλά και μια τρυφερή καρδιά στο κέντρο της, οι Εκκεντρικοί είναι μια ιστορία για το πώς μπορεί κανείς να βρει το δικό του νόημα στο… δίχως νόημα χάος που λέγεται ζωή.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Άντερς Τόμας Γένσεν

Διαβάστε   Κηδεία είναι, θα περάσει!

“Οι “Εκκεντρικοί” είναι ένα είδος θρύλου δοσμένου μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού. Είναι η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, όλοι εκ των οποίων έχασαν την αίσθηση ασφάλειας και τα θεμέλια της ζωής τους την ίδια μέρα. Όταν συναντιούνται, εν καιρώ βρίσκουν ξανά αγάπη, αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη και την αίσθηση ότι και πάλι ανήκουν κάπου. Όλοι νιώθουν ένα είδος εμπιστοσύνης, είτε στον εαυτό τους, στον Θεό ή στις συμπτώσεις της ζωής. Η ταινία μιλάει για το πώς επηρεάζονται οι ζωές μας όταν συμβαίνει το αδιανόητο. Πώς μπορούμε να πιστεύουμε ακόμη στη ζωή, όταν δεν πιστεύουμε σε τίποτα άλλο;

Η ζωή μοιάζει απόλυτα ανούσια, ειδικά όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως υπάρχει κάποιος κρίσιμος λόγος να καταλάβουμε το νόημα όλου αυτού; Δεν ισχύει ότι αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον θάνατο, τότε το να είμαστε παρόντες και ευγνώμονες, και ανάμεσα σε αυτούς που αγαπάμε, έχει το περισσότερο νόημα για να μπορούμε να ελπίζουμε στη ζωή; Και δεν είναι αυτό ήδη αρκετό;

Το να δεχτούμε ότι όλα γύρω μας, ακόμη και η ίδια μας η ύπαρξη, εξουσιάζονται από τον παράγοντα τύχη, είναι δύσκολο… Επειδή αν όλα είναι τυχαία, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα στερούνται νοήματος. Όμως, ίσως δεν είναι όλα τυχαία.

Στους “Εκκεντρικούς” υπάρχουν και πολλές ευτυχείς συγκυρίες. Μια ομάδα πληγωμένων ανθρώπων συναντιέται και στην πορεία βοηθά ο ένας τον άλλον. Οι άνθρωποι είναι ζώα αγέλης: είμαστε σχεδιασμένοι να είμαστε μαζί, και όσο περισσότερο τολμάμε να αφοσιωνόμαστε στον άλλο, τόσο περισσότερο νόημα και βάθος αποκτούν οι ζωές μας.

Ο Μάρκους είναι ένα πληγωμένο ζώο που θα προτιμούσε να λουφάξει κάπου. Η ζωή έχει εξαντλήσει όλη του την πίστη, του έχει στερήσει τη νεανική του αφέλεια. Έχει χάσει τις ελπίδες και τα όνειρά του για μια μεγάλη οικογένεια γύρω του. Όμως μια σύμπτωση, το δυστύχημα, του δίνει αυτό που θέλησε ως νέος άνδρας, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Και ίσως δεν είναι σύμπτωση, ίσως είναι ο Θεός ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ήθελα να δημιουργήσω μια ταινία με συγκινητικές αλλά και αστείες στιγμές, η οποία να περιστρέφεται γύρω από έναν πατέρα και μια κόρη. Μένουμε μαζί τους όσο εκείνοι προσγειώνονται ξαφνικά σε μια ακραία κατάσταση μετά την απώλεια της συζύγου και μητέρας της οικογένειάς τους. Ο πυρήνας της ιστορίας είναι αρκετά σκοτεινός και σοβαρός, η σκοπιά της ιστορίας μια πρόκληση. Πρέπει να φιλτραριστεί μέσα από το χιούμορ, ειδάλλως θα ήταν δύσκολο να αντέξει κανείς τη βαρύτητα των όσων συμβαίνουν.”

Η ταινία αποτέλεσε την ταινία έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ για το 2021.

Διαβάστε   "Η Παναγία των Παρισίων Φλέγεται": Ένα docudrama για την πυρκαγιά στον σπουδαιότερο καθεδρικό ναό του κόσμου

 

Οι Εκκεντρικοί (Riders of Justice, 2020)

Σκηνοθεσία: Άντερς Τόμας Γιένσεν

Ηθοποιοί: Μαντς Μίκελσεν, Νικολάι Λιε Κάας, Αντρέα Χάικ Γκάντεμπεργκ, Νίκολας Μπρο

Διάρκεια: 116′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021