Οι δραστηριότητες και οι διακρίσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δυναμική ήταν η παρουσία του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόσο με την παρουσία του μέσω του ειδικού περιπτερού στην Αγορά του Φεστιβάλ όσο και με τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων και τη στήριξη αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ.

Στο περίπτερο του Ε.Κ.Κ. πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραγωγούς, σκηνοθέτες, εκπροσώπους Φεστιβάλ, sales agents με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του Ε.Κ.Κ. και την προώθηση των ελληνικών ταινιών. Τέθηκαν οι βάσεις πολλών συνεργασιών για ειδικά αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και τη συμμετοχή ελληνικών ταινιών σε επόμενα κινηματογραφικά Φεστιβάλ, καθώς και για την διασύνδεση ξένων κινηματογραφιστών, όπως ο Αμερικανός σεναριογράφος Mike Werb (καλεσμένος του Ε.Κ.Κ.) με Έλληνες δημιουργούς.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζει το  Ε.Κ.Κ. στις Ελληνίδες και τους Έλληνες κινηματογραφιστές και όλους τους συντελεστές των ταινιών για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, αλλά και σε όσες και όσους βραβεύθηκαν.

Οι χρηματοδοτούμενες παραγωγές του Ε.Κ.Κ. οι οποίες βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες:

  • ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή

Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης – χρηματοδοτείται από την ΕΡΤ

Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) – χρηματοδοτείται από την ΕΡΤ

Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

 

  • Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή

Βραβεία Κοινού Fischer για τα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβείο Νεότητας (απονέμεται από την επιτροπή φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης)

 

  • COSMIC CANDY της Ρηνιώς Δραγασάκη

Βραβείο WIFT Ελλάδας (Women in Film & Television) για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα

 

  • ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ του Σύλλα Τζουμέρκα

Ειδικό Βραβείο Νεότητας (απονέμεται από την επιτροπή φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης)

 

Βραβεία Ε.Κ.Κ.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα: εξ’ ημισείας στους Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία της COSMIC CANDY και στον Κώστα Αθουσάκη για την ταινία του ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Βραβείο Καλύτερου Location (της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission): στον Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του ENTWINED

1ο βραβείο στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ VIRTUAL REALITY (χρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Κ.): ΕΠΙΒΑΤΗΣ σε σκηνοθεσία των Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαϊν (Αυστραλία).

Διαβάστε   Κάλεσμα νέων για δημιουργία ταινιών, φωτογραφίας και σεναρίου με θέμα το σπάσιμο των στερεοτύπων από το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας

 

Δράσεις του Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο της Αγοράς

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάστηκε στενά με την Αγορά, η οποία απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς προκειμένου να αντλήσουν εξιδεικευμένη πληροφόρηση από καταξιωμένους επαγγελματίες για το πώς να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται σε μια διεθνή αγορά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε το εργαστήριο σκηνοθεσίας του John Waters, του Αμερικανού δημιουργού και επίσημου καλεσμένου του Φεστιβάλ.

Στα πλαίσια της δράσης Agora Talks, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα Unboxing TV, όπου αναλύθηκε το τηλεοπτικό τοπίο στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, οι αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης των τηλεοπτικών σειρών και οι σχέσεις με τον κινηματογράφο. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι: Mike Werb (FACE/OFF, Η ΜΑΣΚΑ, σεναριογράφος-παραγωγός με έδρα το Λος Άντζελες, προσκεκλημένος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Διεύθυνση Hellenic Film Commission), William Horberg (παραγωγός, THE QUEEN’S GAMBIT – NETFLIX, ΗΠΑ),  Αμάντα Λιβανού (παραγωγός, SLEEPOVER – τηλεοπτική σειρά σε ανάπτυξη) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ – Antenna TV).

Ο Mike Werb αναφέρθηκε στην εμπειρία συνεργασίας με τα μεγάλα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, λέγοντας μεταξύ άλλων, «όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Κάποιες φορές είναι ένα μυθιστόρημα, μία είδηση που σου τραβάει την προσοχή ή μία ιδέα που έχει κάποιος άλλος. Η ανάπτυξη σεναρίου είναι μοναχική εμπειρία ακόμη και αν συνεργάζεσαι με άλλουςΗ τηλεόραση είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό σύστημα. Η σεζόν των 22 επεισοδίων πεθαίνει στις ΗΠΑ. Τώρα κάθε κύκλος έχει έξι με οκτώ επεισόδια κι αυτό είναι καλύτερο για να αφηγηθείς μια ιστορία».

Επίσης, Masterclass για την συγγραφή σεναρίου παρέδωσε ο Mike Werb την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, όπου έδωσαν το παρών για να τον παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, και Έλληνες κινηματογραφιστές όπως ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Πυρπασόπουλους (φετινός πρέσβυς της Αγοράς του Φεστιβάλ), ο Μπάμπης Μακρίδης, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης κ.ά.

Διαβάστε   "Οικογένεια: Ένα Περίπλοκο Οριγκάμι": Αφιέρωμα στον ασιατικό κινηματογράφο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ξεχωριστή στιγμή ήταν εκείνη όπου, μιλώντας για την μεγάλη αξία της έμπνευσης στην γέννηση μιας ιδέας, ο Mike Werb μοιράστηκε με το κοινό ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα, με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγώντας πώς βρέθηκε στα χέρια του: «όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου μου μιλούσε για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, για το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, για τον Ευριπίδη και μου έδωσε αυτό το αυθεντικό νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος ενδιαφερόταν να προωθήσει τον δικό του θρύλο, την ιδέα ότι καταγόταν από τον Ηρακλή και για τον λόγο αυτό στο νόμισμα φοράει γύρω από το κεφάλι του την προβιά από το Λιοντάρι της Νεμέας. Έχουν γίνει αρκετές ταινίες για τον Ηρακλή, τους άθλους του, πώς δολοφόνησε την πρώτη του γυναίκα και τα παιδιά του, πόσο βίαιη ήταν η ζωή του. Το νόμισμα ήταν μία στιγμή αποκάλυψης για μένα, ώστε να δημιουργήσω μία τηλεοπτική σειρά με ήρωα τον Ηρακλή την οποία θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα».

 

Creative Europe – MEDIA

Ιδιαίτερο βάρος είχαν φέτος οι δράσεις του Γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης MEDIA της Ελλάδας στο πλαίσιο του 60ου ΦΚΘ στις 4, 6 και 7 Νοεμβρίου.

Το Γραφείο Δημιουργικής Ευρώπης MEDIA της Ελλάδας και το Ε.Κ.Κ. διοργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (4 Νοεμβρίου) με συμμετέχοντες από τα MEDIA DESKS Ελλάδας (Άννα Κασιμάτη, εκπρόσωπος του Ε.Κ.Κ.), Κροατίας (Martina Petrovic), Βουλγαρίας (Kamen Balkanski), Βόρειας Μακεδονίας (Emilija Romeva) και Σερβίας (Nevena Negojevic), όπου παρουσιάστηκε η εξωστρέφεια του νέου Προγράμματος 2020-2027.

Στο πλαίσιο της συζήτησης EU&Me (6 Νοεμβρίου), οι ομιλητές (Tίνα Ζουρνατζή -Υπεύθυνη Τμήματος, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Helene Skikos -Διαχειρίστρια Προγράμματος, Creative Europe, Άννα Κασιμάτη -Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, Βασιλική Διαγουμά – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΟΜΕ, Βασίλης Κεκάτος – σκηνοθέτης), παρουσίασαν τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Creative Europe και το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA σε έναν νέο καλλιτέχνη προκειμένου να πραγματοποιήσει το έργο του.

Διαβάστε   Cannes 2018: Σημαντική διάκριση για την σκηνοθέτη Ζακλίν Λέντζου και τον ελληνικό κινηματογράφο

Κατά την διάρκεια του Creative Europe Info Day (7 Νοεμβρίου), οι ομιλητές (Ειρήνη Κομνηνού – Επικεφαλής Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας – Υπο-πρόγραμμα Πολιτισμός & Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε., Αγγελική Πελέκη – Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Helene Skikos – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόγραμμα Creative Europe, Άννα Κασιμάτη – Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA), παρουσίασαν το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός και MEDIA», καθώς και την νέα πιλοτική πρωτοβουλία που αφορά σε Σχέδια Διακρατικής Συνεργασίας με πολιτιστικούς οργανισμούς και επαγγελματίες από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, το Γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης MEDIA της Ελλάδας διοργάνωσε γεύμα δικτύωσης καλεσμένων του AGORA Film Market στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνέργειάς του με άλλους συναφείς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

 

SEE CINEMA NETWORK

Τέλος, στις 7 Νοεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των χωρών-μελών του Κινηματογραφικού Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEE CINEMA NETWORK. Το SEE CINEMA NETWORK, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει ενισχύσει από το 2003 μέχρι σήμερα την ανάπτυξη συνολικά 107 σχεδίων ταινιών μεγάλου μήκους και την παραγωγή 74 σχεδίων μικρού μήκους.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενισχυθούν οκτώ (8) εκ των δεκαπέντε (15) υποβληθέντων κινηματογραφικών σχεδίων ταινιών μεγάλου μήκους, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης (Development), καθώς και έντεκα (11) εκ των δεκαπέντε (15) υποβληθέντων κινηματογραφικών σχεδίων για παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

*Στη φωτογραφία του θέματος ο σεναριογράφος Mike Werb