Θανάσιμη “κατάσταση των πραγμάτων”

Του Νίκου Αρτινού

 

Ένας ρεπόρτερ, ο Καλ Μακ Κάφρεϊ (Ράσελ Κρόου), καλείται να ερευνήσει μια δολοφονία που εμπλέκει κάποια από τα πλέον επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένα φίλο του, τον γοητευτικό πολιτικό Στίβεν Κόλινς. Ο Μακ Κάφρι βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς, από τη μια θέλει να τιμήσει τη φιλία του με τον Κόλινς, από την άλλη όμως, πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως, όταν διακυβεύονται δισεκατομμύρια, η ακεραιότητα, η αγάπη αλλά και η ίδια η ζωή είναι επισφαλείς.

Καλή «δημοσιογραφική» περιπέτεια, που εκμεταλλεύεται με επιτυχία το ύφος και τους αφηγηματικούς  κώδικες των αντίστοιχων κινηματογραφικών ταινιών της δεκαετίας του εβδομήντα.  Ο δημοσιογράφος, ως ήρωας του σινεμά, χρονολογείται από την αρχή του κινηματογράφου με ταινίες που έχουν γράψει ιστορία.  Από τον «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Ουέλς και την «Πρώτη Σελίδα» του Χάουαρντ Χοκς έως το «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου » του Αλαν Πάκουλα, το «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ και το «The Insider» του Μάικλ Μαν, όλοι οι ήρωες δημοσιογράφοι με τις αποκαλύψεις τους προσπαθούσαν, είτε να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο, είτε να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους. Σε όλες τις περιπτώσεις εμπλέκονταν σε αστυνομικές,  πολιτικές και αισθηματικές ίντριγκες, έχοντας όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αρρωστημένη τους αγάπη για το «λαυράκι»,  την είδηση-σοκ ,, που θα κάνει πάταγο και που θα τους φέρει στην πρώτη γραμμή της επιτυχίας και της αναγνωρισιμότητας.

Στην ταινία του Κέβιν Μακ Ντόναλντ («Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας»), ο Ράσελ Κρόου είναι ο δημοσιογράφος που χάνει το δρόμο του σε σταυροδρόμια συνωμοσιών και ηθικών προσωπικών διλημμάτων προσπαθώντας να αποκαλύψει ή να μην αποκαλύψει την είδηση, κατανοώντας ότι η “κατάσταση των πραγμάτων” είναι θανάσιμα ρευστή.  Ο Κέβιν Μακ Ντόναλντ προσπαθεί –θα μπορούσε και καλύτερα-να βάλει τάξη στην πυκνή πλοκή της ταινίας, η οποία μερικές φορές μπερδεύει το θεατή (αυτό ίσως να οφείλεται στον συν-σεναριογράφο Τόνι Γκιλρόϊ, ο οποίος έγραψε το «Μάικλ Κλέιτον» και σκηνοθέτησε τις «Αδιακρισίες»). Παρόλα αυτά, η αγωνία της εκκρεμότητας διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ η ερμηνεία του Ράσελ Κρόου επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

Διαβάστε   Τα Ιπτάμενα Στιλέτα: εναέριες πολεμικές τέχνες και ακατέργαστος αισθησιασμός…

 

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ STATE OF PLAY (2009)

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Κέβιν ΜακΝτόναλντ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ράσελ Κρόου, Μπεν Άφλεκ, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Τζέισον Μπέιτμαν, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Έλεν Μίρεν

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128΄