Τα Ιπτάμενα Στιλέτα: εναέριες πολεμικές τέχνες και ακατέργαστος αισθησιασμός…

Του Νίκου Αρτινού

 

Δυο αξιωματικοί της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα του 9ου αιώνα ερωτεύονται την Μέι, μια τυφλή όμορφη γυναίκα η οποία, πιστεύουν πως είναι μέλος των ανταρτών με αποτέλεσμα τα διλήμματα και οι συγκρούσεις να οδηγήσουν σε σύγχυση τους αρχικούς σκοπούς τους…

Τα σπαθιά διασταυρώνονται και τα συναισθήματα μπερδεύονται  στο «σπίτι με τα ιπτάμενα στιλέτα», το δεύτερο φιλμ μετά τον «Ήρωα» με ανάλογη θεματική, από τον διάσημο σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού. Βέβαια η οπτική των «Ιπτάμενων Στιλέτων» είναι τόσο κοντά στην οπτική του «Ήρωα» που υπάρχει ο κίνδυνος της επανάληψης, κάτι που θα ήταν ασυγχώρητο για ένα μεγάλο σκηνοθέτη σαν τον Γιμού.

Ευτυχώς ο Γιμού «παρά τρίχα» την γλίτωσε. Και εδώ έχουμε εξαιρετικά οπτικά εφέ στις εναέριες μονομαχίες που είναι βουτηγμένες σε μια πανδαισία χρωμάτων-όπως και στον «Ήρωα»-που αν δε σε ενοχλεί αυτή η υπερβολή-οι κινέζοι πρωταγωνιστές  κάθε τρεις και λίγο περπατούν στον αέρα-πραγματικά απολαμβάνεις την θέαση του φιλμ.

Στον «Ήρωα» οι χαρακτήρες θυσιάζονταν για χάρη του καλού με την ευρύτερη έννοια ενώ στα «Ιπτάμενα Στιλέτα» ο σκηνοθέτης εστιάζει σε ένα υπερβολικά μελοδραματικό ερωτικό τρίγωνο, του οποίου οι τρεις «γωνίες» προτιμούν να κερδίσουν στον έρωτα παρά να υπηρετήσουν την πατρίδα τους! Τα κλισέ συσσωρεύονται αλλά τελικά «σημασία δεν έχει τι λες αλλά πως το λες». Ο Γιμού δεν μας λέει κάτι πρωτότυπο αλλά μας  παρουσιάζει μια κοινότοπη μελοδραματική ιστορία με τόσο αγνό και ακατέργαστο αισθησιασμό που σε κερδίζει αμέσως.

Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί με την πανέμορφη Ζανγκ Ζιγί να οδηγεί τον ιστορία και τους δυο συμπρωταγωνιστές της- πότε στον αέρα πότε στην γη-στο λυτρωτικο (;) φινάλε. Το τοπίο εκφράζει τα συναισθήματα των ηρώων: τα καταπράσινα δάση από μπαμπού, οι άσπρες νιφάδες χιονιού  και οι ασημένιες σημύδες είναι στοιχεία του μπερδεμένου ψυχισμού των χαρακτήρων, οι οποίοι αδυνατούν να ξεχωρίσουν την αγάπη από την προδοσία και το μίσος από την φιλία. Καλά για την πατρίδα, δεν το συζητάμε, αυτή περνάει σε δεύτερη μοίρα…

Διαβάστε   Το δίλημμα της Κοπεγχάγης: καρχαρίας ή σταύρωση;

 

Τα ιπτάμενα στιλέτα-House of Flying Daggers (2004)

 

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Ζανγκ Γιμού

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τακέσι Κανεσίρο, Ζανγκ Ζιγί, Άντι Λάου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114’