«Η Μάγισσα»: μια μοντέρνα κωμωδία από τα παλιά, βραβευμένη με Χρυσό Βατόμουρο!

Του Νίκου Αρτινού

Η Ιζαμπέλ είναι μια νεαρή μάγισσα που αποφασίζει να απαρνηθεί την μαγεία και να ζήσει την ζωή ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Μετακομίζει στο Λος Άντζελες και τυχαία γνωρίζει τον σταρ του Χόλιγουντ, Τζακ ο οποίος θα της προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην αναβίωση της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας της δεκαετίας του ’60, Η Μάγισσα, προσπαθώντας και ο ίδιος να δώσει φτερά στην φθίνουσα πορεία του. Αναπόφευκτα στα γυρίσματα της σειράς ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλη σύγχυση, τόσο στον κόσμο των μάγων όσο και στον κόσμο των θνητών.

Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νόρα Έφρον, η οποία πέθανε το 2012, ήταν από τις καλύτερες επαγγελματίες του Χόλιγουντ στον τομέα των ρομαντικών κωμωδιών. Αυτό φάνηκε άλλωστε στις επιτυχημένες ταινίες Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (1993), Άγρυπνος στο Σιάτλ (1998), Julie & Julia (2009). Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από καλογραμμένες ιστορίες που προσεγγίζουν την φαντασία του μέσου θεατή σε συνδυασμό με έναν παλιομοδίτικο μεν, καλοδεχούμενο δε, ρομαντισμό, που εξυπηρετείται άψογα από τις επιτυχημένες επιλογές των ηθοποιών.

Αυτή η συνταγή «μαγειρεύεται» από την Νόρα Έφρον και στην «Μάγισσα», η οποία αποτελεί ριμέϊκ της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς του 1964 με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Πέρκινς (προβλήθηκε και στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης). Το σπουδαίο σεναριακό εύρημα της ταινίας είναι ότι μεταφέρει την πλοκή και την εξέλιξη στα πλατό του Χόλιγουντ και στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς με το ίδιο θέμα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Έφρον να σχολιάσει με κέφι και με άφθονο χιούμορ την κατάσταση που επικρατεί στα γυρίσματα, για τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» μεταξύ των ηθοποιών και γενικότερα για τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που επικρατεί στο Χόλιγουντ. Ο Τζακ που προσπαθεί να σώσει την καριέρα του εκμεταλλεύεται με τον πιο εξοργιστικό τρόπο την Ιζαμπέλ, με αποτέλεσμα ενώ η τηλεοπτική σειρά να έχει ως κεντρικό θέμα την μάγισσα, αυτή τελικά να μην έχει ούτε μια ατάκα σε ένα ολόκληρο επεισόδιο!!! Ο σχολιασμός είναι σαφής και δίνεται με κέφι και ανεξάντλητο χιούμορ. Κατά τα άλλα ισχύουν όσα αναφέραμε παραπάνω. Ρομαντισμός, ωραίες ερμηνείες και καλογραμμένες ατάκες συνθέτουν ένα απείρως ευχάριστο, αν και προβλέψιμο, κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε   “La Casa De Papel”: μια επαναστατική "ένεση ρευστότητας"...

Η σταρ της ταινίας είναι η Νικόλ Κίντμαν η οποία μας εκπλήσσει με τον εύστοχο πλουραλισμό των επιλογών της. Είναι μια από τις καλύτερες γυναικείες παρουσίες του παγκόσμιου κινηματογράφου μιας και ερμηνεύει με άνεση τόσο ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους (Οι Ώρες Dogvill, Γένεση, Ο θάνατος του ιερού ελαφιού κ.ά.) όσο και πιο εμπορικούς (Η διερμηνέας, Η μάγισσα, Αυστραλία κ.ά.). Ο ηθοποιός όμως που βγάζει το πολύ γέλιο στην ταινία είναι ο Γουίλ Φερέλ ο οποίος καταφέρνει να ερμηνεύει συνδυάζοντας τόσο την υποκριτική όσο και τις εκφράσεις του προσώπου του (οι γκριμάτσες του σε κάποιες σκηνές της ταινίας είναι «όλα τα λεφτά»). Η χημεία του με την Νικόλ Κίντμαν είναι εξαιρετική, παρότι η ταινία το 2005 κέρδισε το Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερου Επί Οθόνης Ζευγαριού! Το καστ συμπληρώνεται από δυο δυνατά χαρτιά του σινεμά: τον Μάικλ Κέην, ο οποίος υποδύεται τον μάγο πατέρα της Ιζαμπέλ και την Σίρλεϊ ΜακΛέιν  η οποία υποδύεται την τηλεοπτική της μητέρα (που όμως είναι και αυτή μάγισσα!).

 

Η Μάγισσα (Bewitched, 2005)

Σκηνοθεσία: Νόρα Έφρον

Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Γουίλ Φερέλ, Μάικλ Κέην, Σίρλεϊ ΜακΛέιν

Διάρκεια: 102΄