“Η Οδύσσεια του Βάση”: Μια χιουμοριστική road movie για τη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων με φόντο ένα ταξίδι από την Ισπανία στην Ελλάδα

O Bάση (Βασίλης) είναι ένας νεαρός Καρδιτσιώτης, που τα τελευταία 10 χρόνια ζει στο Αλικάντε της Ισπανίας. Φιλόδοξος κινηματογραφιστής, κάνει όνειρα για μεγάλη καριέρα αλλά δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ούτε ένα σενάριο. Δουλεύει στο πλυντήριο αυτοκινήτων του κολλητού του, ενός καπάτσου Ισπανού φαφλατά που, αναλαμβάνοντας χρέη παραγωγού, του μπολιάζει συνεχώς τις ελπίδες για το αμερικάνικο όνειρο, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να τον βουλιάζει περισσότερο στα χρέη. Όταν η μητέρα του τού ζητάει να επιστρέψει στην Καρδίτσα για το Πάσχα, ο Βάση σκέφτεται ότι οι γονείς του είναι η τελευταία του ελπίδα: να πουλήσουν κάτι στρέμματα του παππού, να ξεχρεώσει, να κάνει την ταινία του. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν έχει χρήματα για αεροπορικό εισιτήριο, ούτε μπορεί να οδηγήσει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό του. Βάζει μια αγγελία και του απαντά η Άλε, μια 25χρονη σερβιτόρα. Βάση και Άλε ξεκινούν από το Αλικάντε της Ισπανίας για την Καρδίτσα, περνώντας από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αλβανία.

Λίγα λόγια για την ταινία

Με επιρροές από τις ταινίες δρόμου του Τζάρμους και του Βέντερς, ο Βασίλης Παπαθεοχάρης στήνει ένα ασπρόμαυρο ταξίδι στη γαστρονομία, στο φολκλόρ, στις παλιές παραδόσεις και στη δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες. Δυο ζωές, δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο ανόμοια μέρη. Δυο ξένοι, ο Βάση και η Αλεξάνδρα, σε μία Οδύσσεια όπου θα μάθουν να κοιτάζουν τα λάθη τους κατάματα και θα βουτήξουν στις προσωπικές και τις οικογενειακές τους σχέσεις. Ένα ταξίδι έξω και μέσα τους, που δεν θα τελειώσει ούτε όταν φτάσουν στον προορισμό τους. Μια αναζήτηση χαράς, ονείρων και ελπίδας.

Διαβάστε   "Streaming Wars": Ο Jeff Bezos της Amazon σκέφτεται να αγοράσει τα MGM studios!..

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βασίλη Παπαθεοχάρη

“Το να κάνει η ταινία μας την πρεμιέρα της στο ευρύ ελληνικό κοινό την περίοδο του Πάσχα, μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Έτσι εκπληρώνεται μία υπόσχεση που δώσαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα της ταινίας, τα οποία πάντα περίμεναν το Πάσχα για να μας δουν από κοντά. Τώρα θα είναι η δική μας ευκαιρία να τους ξαναδούμε αυτή τη φόρα στην πλατφόρμα του Cinobo. Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτό το ταξίδι, που ξεκινάει τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ισπανία και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι που θα προσπαθήσει να φέρει μία διαφορετική «Ανάσταση» στις ζωές των πρωταγωνιστών. Ευχαριστούμε το Cinobo για την εμπιστοσύνη του, καθώς και την προσφορά στο σινεφίλ κοινό της Ελλάδας”.

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Παπαθεοχάρης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1980. Σήμερα ζει στο Αλικάντε της Ισπανίας και είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Πρωτομπήκε στον χώρο του κινηματογράφου στο Λονδίνο, όπου μετά από αρκετές συνεργασίες με τοπικές παραγωγές, πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου στο τμήμα Κινηματογράφος και Βίντεο – Θεωρία και Παραγωγή. Από το 2007 έως και το 2017 δούλεψε σε ταινίες μεγάλου μήκους ως βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγής αλλά και σεναρίου δίπλα σε έμπειρους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Τζον Ίρβιν, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Όνορ Μπλάκμαν, Τζακ Χιούστον, Κάρμεν Μάουρα, Μίνα Σουβάρι κ.ά.), καθώς και με τον Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ στην ταινία του με τίτλο La possibilité d’une île. Από το 2009 γράφει μανιωδώς και εργάζεται σε ισπανικές παραγωγές ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ έχουν γίνει ταινίες μια ντουζίνα σενάριά του, κυρίως μυστηρίου και κωμωδίες. Η Οδύσσεια του Βάση είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί, ενώ η επόμενη σκηνοθετική του δουλειά με τίτλο 19 είναι ήδη στο στάδιο παραγωγής.

Διαβάστε   "Η Χρονιά της Οργής": Ένα πολιτικό θρίλερ για το ταραχώδες κλίμα στην Ουρουγουάη πριν το πραξικόπημα του 193

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2020.

 

Η Οδύσσεια του Βάση (Vasy’s Odyssey, 2020)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαθεοχάρης

Ηθοποιοί: Βασίλης Παπαθεοχάρης, Μαρία Γρεγόριο, Αλεχάνδρο Τους

Διάρκεια: 104′

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming αποκλειστικά από το Cinobo από τις 19 Απριλίου 2022