“Επαφή”: η νέα ταινία του Τώνη Λυκουρέση

Καλοκαίρι στη σύγχρονη Αθήνα. Με αφορμή την αιφνίδια διακοπή ρεύματος, πέντε διαφορετικά ζευγάρια καθημερινών ανθρώπων εγκλωβίζονται σε πέντε ακινητοποιημένους θαλάμους ασανσέρ. Η αναγκαστική συνύπαρξη του ενός με τον άλλον βγάζει στην επιφάνεια εσωτερικές φοβίες κι αληθινά συναισθήματα, καλά κρυμμένα έως τότε. Σε μια κόλαση τεσσάρων τετραγωνικών, ο πόλεμος ξεκινάει.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η παραμονή του κινηματογραφικού φακού μέσα στους χώρους των ακινητοποιημένων ασανσέρ, επιβάλλει στους χαρακτήρες της ταινίας μια ασφυκτική πίεση και μια αυξανόμενη ένταση. Στο εσωτερικό των κτηρίων όπου έχουν αποκλειστεί, ο χρόνος του εγκλεισμού επιμηκύνεται και πολλαπλασιάζεται με το πέρασμα από τη μία ιστορία στην άλλη. Τα όρια των κλειστών θαλάμων καταργούνται σταδιακά για τον θεατή, καθώς αναπτύσσεται σε πρώτο πλάνο η ακραία συμπεριφορά των ηρώων που οδηγούνται σε συγκρούσεις, προβάλλοντας μια σημερινή κοινωνία σε κρίση.

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση

Ζακυνθινής καταγωγής, ο Τώνης Λυκουρέσης σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με τον Νίκο Νικολάου, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».  Από το 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση, με ντοκιμαντέρ και εκπομπές που αφορούν κυρίως στα Επτάνησα. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία εικοσαετία, δίδαξε αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το διάστημα 2013-14, υπήρξε Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2004 είναι γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Από το 1970 έως και σήμερα, οργάνωσε σαν παραγωγός και σκηνοθέτησε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, που βραβεύτηκαν και εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Μερικές από τις ταινίες του είναι: Η Χρυσομαλλούσα, Το Αίμα των Αγαλμάτων, Άλκηστη, Σκλάβοι στα Δεσμά τους

 

Διαβάστε   Suburbicon: οι Αφοι Κοέν γράφουν, ο Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί

 

Η Επαφή (Approach)

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης

Ηθοποιοί: Νένα Mεντή, Άκης Σακελαρίου, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Aϊδίνη, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Ναταλία Σουίφτ, Δομνίκη Μητροπούλου, Φανή Τιτίκα Σαριγκούλη

Διάρκεια: 89′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019