“Στοιχειωμένο Αρχοντικό”: Μια κωμική περιπέτεια μυστηρίου εμπνευσμένη από το κλασικό τρενάκι του θεματικού πάρκου της Disneyland

Μια γυναίκα προσλαμβάνει μια αταίριαστη ομάδα υποτιθέμενων ειδικών σε ζητήματα περί πνευμάτων, για να ξεφορτωθεί τους υπερφυσικούς καταληψίες του σπιτιού της.

Εμπνευσμένη από το κλασικό τρενάκι που βρίσκεται στο θεματικό πάρκο της Disneyland, η ταινία Στοιχειωμένο Αρχοντικό είναι μια κωμική περιπέτεια μυστηρίου με φόντο ένα στοιχειωμένο αρχοντικό στα περίχωρα της Νέας Ορλεάνης, και πρωταγωνιστές ένα κωμικό σύνολο σε σκηνοθεσία του Justin Simien (Bad Hair, Αγαπητοί Λευκοί-Dear White People) και σενάριο της Katie Dippold (Ντουέτο εν δράσει-Τhe Heat, Γκόστμπαστερς-Ghostbusters). Στην ξεκαρδιστική αυτή οικογενειακή ταινία θα απολαύσουμε τους LaKeith Stanfield (Στα μαχαίρια-Knives Out), Tiffany Haddish (Bad Trip) , Owen Wilson (Loki), Danny DeVito (Jumanji: Η επόμενη πίστα-Jumanji: The Next Level) , Rosario Dawson (Zombieland: Διπλή βολή-Zombieland: Double Tap), Chase W. Dillon (Υπόγειος σιδηρόδρομος-The Underground Railroad), Dan Levy (Schitt’s Creek), Jamie Lee Curtis (Τα πάντα όλα-Everything Everywhere All At Once) και Jared Leto (Ο οίκος Gucci-House of Gucci).

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, “Το αγαπημένο μου παιχνίδι όταν ήμουν μικρός ήταν το “Movie Viewer” της Fisher-Price, μια κάμερα σε στιλ View Master με εικόνες από καρτούν. Εντελώς συμπτωματικά, το δικό μου είχε εικόνες από τη βιβλιοθήκη της Disney. Αυτό το παιχνίδι όχι μόνο τροφοδότησε τον ενθουσιασμό μου για τις κινούμενες εικόνες, αλλά ίσως με βοήθησε να κρατήσω απόσταση από το κοινωνικό περιβάλλον του δημοτικού, καθώς τα ενδιαφέροντά μου με κατέτασσαν στην κατηγορία του φυτού. Πολλά χρόνια μετά, το “Movie Viewer” θα γινόταν μια πραγματική κινηματογραφική κάμερα που μου επέτρεψε να μπω σε χώρους και κόσμους στους οποίους δεν θα πλησίαζα χωρίς εκείνη. Από τη στιγμή που διάβασα το σενάριο της ταινίας είδα την ευκαιρία να δώσω μια φρέσκια ματιά στην κληρονομιά της Disney, που αγγίζει μια προσωπική χορδή με έναν απρόσμενο τρόπο. Εν τέλει, είναι μια ιστορία που εναπόκειται στο αν ένας απαθής εσωστρεφής τύπος μπορεί να νιώσει δύσκολα συναισθήματα και να δείξει ευαισθησία. Μια ιστορία που διασκεδάζει ενώ δείχνει πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας τρομάζουν περισσότερο στη ζωή. Ήταν ένα σενάριο με τεράστια κινηματογραφική δυναμική, αλλά και μια ιστορία που αφορά εμένα τον ίδιο, κάποιον που οχυρώθηκε πίσω από τα μυστήρια του «Στοιχειωμένου Αρχοντικού» της Disney και που πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με τους άλλους για να ανακαλύψει μια νέα ζωή και έναν καινούργιο σκοπό.

Η αλληλεπίδραση της περιπέτειας απόδρασης με τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι στην καρδιά όλων των αγαπημένων μου ταινιών της Disney που είχαν μια ανυπολόγιστη επίδραση στην εξέλιξή μου ως αφηγητή ιστοριών. Επίσης, σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Disney World, θυμάμαι στο τέλος του «Στοιχειωμένου
Αρχοντικού» την αντανάκλαση ενός φαντάσματος να με κυνηγάει μέχρι την έξοδο. Στα οχτώ μου χρόνια τότε, κατάλαβα μεν ότι ήταν ένα τρικ, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω πώς λειτουργούσε. Αργότερα στο κολέγιο, έπιασα δουλειά ένα καλοκαίρι στην Disneyland, έμπαινα συχνά στο «Στοιχειωμένο Αρχοντικό» και κάθε φορά αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να δημιουργήσω αυτή την αίσθηση δέους στις ταινίες μου. Το κισμέτ συνεχίζεται καθώς δεν συνδέομαι μόνο με το είδος της ιστορίας που διηγείται η ταινία, αλλά και με το μέρος όπου διαδραματίζεται. Η οικογένεια της μητέρας μου ζει στη Λουϊζιάνα και εγώ έχω μεγαλώσει μέσα στην κουλτούρα των μαύρων Κρεολών. Ξέρω τι προκαλούν οι ιστορίες με φαντάσματα και παραφυσικά φαινόμενα και έχω ενστερνιστεί το παράδοξο που είναι γραμμένο στην κουλτούρα που φέρει το DNA μου.

Όταν ανέλαβα την ταινία, ήθελα οπωσδήποτε έναν μαύρο πρωταγωνιστή. Η ταινία διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη, μια πόλη με 80% μαύρο πληθυσμό. Σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα μια ταινία για έναν λευκό επιστήμονα που μαθαίνει να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους, ειδικά με άλλες φυλές. Για εμένα αυτή είναι μια ιστορία για το πώς να ανοιγόμαστε στους άλλους, παρόλο που υπάρχουν λόγοι να παραμένουμε επιφυλακτικοί. Το γεγονός ότι ο Ben κυκλοφορεί ως ένας μαύρος επιστήμονας έκανε τη μισανθρωπία και τον σαρκασμό του πολύ οικεία στοιχεία. Δεν είναι απλώς αστεία χαρακτηριστικά, αλλά και απαραίτητα όπλα.

Ιστορικά η Νέα Ορλεάνη ήταν ένα από τα πρώτα μέρη όπου μαύροι και ιθαγενείς ζούσαν ελεύθερα και απέκτησαν πλούτο. Παρόλο που αυτό κράτησε μόνο τον 19ο αιώνα, δημιούργησε ένα περιβάλλον πολιτιστικής ανταλλαγής που γέννησε την τζαζ και πολλά άλλα αμερικανικά φαινόμενα. Ο William Gracey, ο πρώτος ιδιοκτήτης του αρχοντικού, είναι βασισμένος στους πολλούς πλούσιους και ελεύθερους Κρεολούς που έζησαν στη Νέα Ορλεάνη τον 19ο αιώνα. Πέρα από το πολιτιστικό περιβάλλον, θεώρησα ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε τα παλιομοδίτικα πρακτικά εφέ παράλληλα με τα ψηφιακά εφέ. Κάτω από τα σκηνικά είχαμε ράγες για να μετακινούμε καρέκλες «που σέρνουν τα φαντάσματα» και κινούσαμε τα μυστηριώδη αιωρούμενα αντικείμενα σαν να ήταν μαριονέτες. Τα περισσότερα φαντάσματα ήταν άνθρωποι με κοστούμια και
προσθετικά, που κρέμονταν από καλώδια, πριν τελικά τους ενθέσουμε ψηφιακά για να εξασφαλίσουμε ότι το καστ αλληλεπιδρούσε μαζί τους.

Φυσικά, το πιο σημαντικό ειδικό εφέ κάθε ταινίας είναι το χάρισμα και η χημεία των ηθοποιών. Για να απογειωθεί η ταινία, ήταν σημαντικό να συγκεντρωθεί ένα κωμικό καστ με λαμπερούς πρωταγωνιστές. Σαν μια καλοκουρδισμένη τζαζ μπάντα, κάθε ηθοποιός είναι ένας ξεχωριστός ήχος που λειτουργεί μαζί με τους
άλλους για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι μια κλασική οικογενειακή ταινία που θα μαγέψει το κοινό. Μια ταινία που θα κάνει το κοινό να γελάσει και να ξεφύγει, αλλά και να μεταμορφώσει τους φόβους του για τον θάνατο και το πένθος σε κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει.”

Οι χαρακτήρες

Διαβάστε   Πόλεμος στο Σπίτι

Για τον ρόλο του Ben, ενός επιστήμονα που εξειδικεύεται στο μεταφυσικό, επιλέχθηκε ο υποψήφιος για Όσκαρ LaKeith Stanfield. «Μερικές στιγμές είναι πολύ αστείες και υπάρχει έντονη ανατριχίλα και άλλες στιγμές μπαίνουμε στο μυαλό των χαρακτήρων. Είναι σπάνιο για μια ταινία να τα έχει όλα αυτά», λέει ο ηθοποιός. «Οι χαρακτήρες περνάνε δύσκολα. Ο Ben είναι λίγο άτυχος, πίνει πολύ και πενθεί τον πρόσφατο θάνατο της γυναίκας του. Οπότε ψάχνει να βρει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα και έχει κάπως παραιτηθεί». Αλλά ο Ben, παρόλο που έχει εξειδίκευση στα μεταφυσικά φαινόμενα, δεν πιστεύει ότι το αρχοντικό είναι στοιχειωμένο και όταν ο Πάτερ Kent του ζητάει να βοηθήσει, το κάνει μόνο για τα χρήματα. Ο σκηνοθέτης λέει για τον Stanfield, «Είμαι φαν του, έχει κάτι το ευάλωτο και την ίδια στιγμή δυνατό. Ο Ben είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας γιατί δεν είναι ο κλασικός πρωταγωνιστής της Disney. Βρίσκεται σε πένθος και εμείς πρέπει να συνδεθούμε μαζί του συναισθηματικά. Αυτό χρειάζεται κάποιες υποκριτικές δεξιότητες και τα έχει πάει περίφημα!».

Η βραβευμένη με Emmy και Grammy κωμικός Tiffany Haddish υποδύεται τη Harriet, το εκκεντρικό μέντιουμ που ανακαλύπτει ότι τα μεταφυσικά της χαρίσματα είναι πιο ισχυρά από αυτό που φανταζόταν όταν έρχεται αντιμέτωπη με την ενέργεια στο στοιχειωμένο αρχοντικό. Παρόλο που θυμίζει κομπογιαννίτισσα, η Harriet κατάγεται από πανίσχυρα μέντιουμ. Όμως, πρέπει να μάθει ακόμα πολλά και μετά από χρόνια αμφιβολίας για τις ικανότητές της, έχει καλύψει την αποτυχία της με απατεωνιά. Όπως συμβαίνει στον Πατέρα Kent και τον Ben, η Harriet δεν ξέρει τι την περιμένει στο αρχοντικό και το βάζει στα πόδια όταν βλέπει τη σκοτεινή ενέργεια του κόσμου των φαντασμάτων. Τελικά, επιστρέφει και συμφωνεί να βοηθήσει, έστω και για να ξεφορτωθεί το φάντασμα που προσκολλήθηκε πάνω της μετά την πρώτη της επίσκεψη. Είναι αρκετά έξυπνη για να ξέρει ότι θα χρειαστεί ό,τι φυλαχτό και μαγικό φίλτρο έχει στη διάθεσή της για να τα καταφέρει. «Απόλαυσα τον ρόλο. Είναι μέντιουμ και μιλάει με πνεύματα. Έχω κάνει έρευνα και την ξέρω απέξω και ανακατωτά. Είναι εκλεκτική και εξωτική», λέει η ηθοποιός για τον ρόλο. «Η ταινία είναι τρομακτική αλλά όχι αποκρουστική. Αφήνει ελεύθερη τη φαντασία», καταλήγει η ηθοποιός.

Διαβάστε   Γκάρι Όλντμαν: έτσι μεταμορφώθηκα σε Ουίνστον Τσόρτσιλ

Ο Owen Wilson υποδύεται τον Πάτερ Kent, στον οποίο στρέφεται η Gabbie όταν ανακαλύπτει ότι το καινούργιο σπίτι της είναι στοιχειωμένο. Ο Wilson περιγράφει τον χαρακτήρα ως «έναν καθόλου κλασικό ιερέα. Είναι πολύ χαλαρός σε θέματα πίστης και εξειδικεύεται στους εξορκισμούς». Ο σκηνοθέτης λέει για τον Wilson, «Ο Owen είναι ένας άριστος επαγγελματίας και μπροστά στην κάμερα είναι πάντα χαλαρός. Αφήνεται στη ροή. Χαρίζει ζεστασιά και χιούμορ σε ό,τι λέει και κάνει».

Ο βετεράνος Danny DeVito υποδύεται τον απότομο και ιδιόρρυθμο Καθηγητή Bruce Davis που ασχολείται με το μεταφυσικό. «Ο Bruce ψάχνει να μάθει πού είναι το στοιχειωμένο αρχοντικό για πολύ καιρό. Μία μέρα στην τάξη, κάτι άγνωστοι τύποι του φέρνουν μια φωτογραφία και ξέρουν πού είναι το στοιχειωμένο αρχοντικό. Είναι μυστήριο γιατί ο Bruce το ψάχνει για καιρό και δεν έχει καταφέρει να το βρει». Ο Simien λέει για τον DeVito, «είναι ένας απίθανος ηθοποιός, ένας αριστοτέχνης. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Ό,τι και
να πω είναι λίγο».

Η Rosario Dawson υποδύεται την Gabbie, μια έξυπνη, καταξιωμένη γιατρό και μητέρα ενός νεαρού αγοριού, του Travis (Chase W. Dillon), που ψάχνει να κάνει μια καινούργια αρχή στο προπολεμικό σπίτι της Νέας Ορλεάνης. Έχει τις καλύτερες προθέσεις και του υπόσχεται μια νέα περιπέτεια, αλλά τα πράγματα ανατρέπονται σύντομα. «Η Gabbie είναι πολύ ικανή και καλλιεργημένη. Είναι πάντα εκεί για το παιδί της με πάθος και ακεραιότητα». Όταν αντιλαμβάνεται ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο, δεν το βάζει στα πόδια αλλά αποφασίζει να σταθεί στα πόδια της και να λύσει το πρόβλημα όπως κάθε δυνατή γυναίκα. «Είναι σπουδαίο που βλέπουμε αυτό το σύνολο χαρακτήρων να συγκεντρώνεται και να σχηματίζει μια οικογένεια. Η ταινία θυμίζει την εμπειρία στο τρενάκι γιατί μεταμορφώνεται από κάτι γλυκό σε κάτι τρομακτικό, μετά σε κάτι μαγικό και μετά πάλι σε κάτι παράξενο», λέει η ηθοποιός.

Διαβάστε   "Το Άλλο με τον Τοτό, το Ξέρεις;": Ο σκανταλιάρης ήρωας των διάσημων ανεκδότων έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Όσο οι χαρακτήρες κάνουν έρευνα για τον Gracey Manor μαθαίνουν για ένα άλλο αρχοντικό που συνδέεται με την ιστορία του Gracey Manor, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο με ιδιοκτήτη τον Vic. Τον ρόλο υποδύεται ο Daniel Levy. «Ο Dan είναι φανταστικός, υστερικά αστείος και ξεκαρδίζομαι με ό,τι κι αν λέει», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. Καθώς οι ήρωές μας περιφέρονται στο αρχοντικό, φτάνουν στη σοφίτα και πέφτουν πάνω σε ένα μπαούλο με μια κρυστάλλινη γυάλα που «φιλοξενεί» τη Madame Leota. Το αιωρούμενο κεφάλι της ανήκει σε ένα αρχαίο μέντιουμ που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Πρόκειται για μια τσιγγάνα της αρχαίας Αιγύπτου και είναι το ίνδαλμα της Harriet. Τον ρόλο υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Jamie Lee Curtis που λέει για τον ρόλο, «Η Madame Leota είναι μια άγνωστη οντότητα, είναι η γυναίκα πίσω από την κρυστάλλινη σφαίρα. Πώς βρέθηκε εκεί; Είναι εγκλωβισμένη στη σφαίρα ή της αρέσει εκεί; Είναι χαρούμενη ή απεγνωσμένη;», λέει η ηθοποιός.

Ο Simien λέει, «Η Jamie Lee Curtis είναι ό,τι είχα φανταστεί κι άλλα τόσα. Για έναν χαρακτήρα τόσο εμβληματικό όπως η Madame Leota, χρειάζεσαι κάποια εξίσου εμβληματική ηθοποιό. Μου αρέσει που είναι τόσο αυθεντική και παρόλο που είναι δύσκολο να μεταδώσεις την αυθεντικότητά σου μέσα από μια γυάλα, εκείνη μας παρασύρει στην ιστορία της. Ήταν μια συναρπαστική συνεργασία». Στη σοφίτα μέσα στο μπαούλο η παρέα θα βρει ένα βιβλίο με ξόρκια. Πηγαίνουν στο μυστικό δωμάτιο όπου με αρχηγό τη Harriet, πραγματοποιούν μια σεάνς και έτσι αρχίζει να εκτυλίσσεται η πραγματική ιστορία του αρχοντικού.

Παρόλο που τα περισσότερα φαντάσματα του στοιχειωμένου αρχοντικού είναι ικανοποιημένα με την ύπαρξή τους, υπάρχουν μερικές κακόβουλες υπάρξεις που προκαλούν το χάος. Μία από αυτές τις οντότητες είναι ο Hatbox Ghost, ένας ακέφαλος αριστοκράτης με απειλητική εμφάνιση, που τρομοκρατεί τα άλλα φαντάσματα και έχει εμμονή με τους νέους κατοίκους του αρχοντικού. Τον ρόλο αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Jared Leto. Ο Simien λέει, «Το αστείο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ότι τον υποδύεται ο Jared Leto. Ασχολείται πολύ με τον χαρακτήρα και του πήρε πολύ καιρό να βρει την προφορά και την ιστορία του». Ο Leto δίνει τη φωνή του και στον Alastair Crump, έναν πλούσιο βιομήχανο από τη Νέα Υόρκη που συνδέεται με το στοιχειωμένο αρχοντικό με έναν νοσηρό τρόπο.

 

Στοιχειωμένο Αρχοντικό (Haunted Mansion, 2023)

Σκηνοθεσία: Justin Simien

Ηθοποιοί: LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Chase W. Dillon, Dan Levy, Jamie Lee Curtis, Jared Leto

Διάρκεια: 123′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023