59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Διαβολόψαρο (κριτική)

Του Νίκου Αρτινού

Ένας ψαράς που ζει έξω από ένα παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Ταϊλάνδη, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ, βρίσκει μια μέρα στο δάσος αναίσθητο έναν τραυματία. Ο ξένος μένει αμίλητος, αλλά δέχεται με ευγνωμοσύνη τη φροντίδα του σωτήρα του, με τον οποίο τελικά γίνονται φίλοι. Ώσπου έρχεται μια μέρα που ο ψαράς εξαφανίζεται στη σκοτεινή θάλασσα και ο ξένος παίρνει τη θέση του – το σπίτι του, τη δουλειά του, την πρώην γυναίκα του…

Εντυπωσιακό οπτικά και με πανέμορφες εικόνες το φιλμ του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, προσπαθεί μέσα από μια στοιχειώδη μυθοπλαστική αφήγηση να δημιουργήσει παραβολές και αλληγορίες σχετικά με την αλλαγή της ταυτότητας, την αντικατάσταση ανθρώπου από άνθρωπο και τις προσωπικές ορμέμφυτες αντιδράσεις που δημιουργούν, εν τέλει, μια απίστευτη σύγχυση και ένα κομφούζιο, σχετικά με το “τι θέλει να πει ο ποιητής”. Το φιλμ χρησιμοποιεί ως “μαγκάφιν”, το διαβολόψαρο, το γιγάντιο σαλάχι μάντα (το μεγαλύτερο που υπάρχει σήμερα, γύρω στα 9 μέτρα μήκος και 1,35 τόνους βάρος), το οποίο αλιεύεται στη Νότια Ταϋλάνδη. Το διαβολόψαρο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ να συνδέσει την μυστικιστική, ντοκιμαντερίστικη, παναθρώπινη αλλόκοτη ιστορία του με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου του,δείχνοντας και αυτός τον ορθό δρόμο στους νέους – και κυρίως στους Έλληνες – κινηματογραφιστές: ένας σκηνοθέτης μπορεί να διηγηθεί σαφώς καλύτερα μια ιστορία που έχει τα εθνογραφικά χαρακτηριστικά του τόπου του.  Παρόλο που η ταινία εμένα προσωπικά δεν με ενθουσίασε και μάλλον με κούρασε, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας 2018, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος «Orizzonti».

Διαβάστε   Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την 14ωρη (!!) ταινία "The Flower"

Ο Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ έχει μια αρκετά μεγάλη φεστιβαλική διαδρομή. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Silpakorn της Ταϊλάνδης. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως στο Μπουσάν, στο Ρότερνταμ, στο Αμβούργο και στη Σιγκαπούρη. Το Ferris Wheel, η τελευταία του μικρού μήκους, προβλήθηκε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ και απέσπασε δέκα βραβεία. Συμμετείχε στην Ασιατική Ακαδημία Κινηματογράφου του 2009 στο Μπουσάν και διακρίθηκε από το Nippon Foundation ως υπότροφος«Asian Public Intellectuals». Δουλεύει επίσης εκτενώς ως διευθυντής φωτογραφίας.

 

Διαβολόψαρο (Kraben Rahu)

Σκηνοθεσία: Phuttiphong Aroonpheng

Ηθοποιοί: Wanlop Rungkumjad, Rasmee Wayrana, Aphisit Hama

Διάρκεια: 105΄

Η ταινία του Phuttiphong Aroonpheng συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης