Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ, ελληνοαμερικανίδα Oλυμπία Δουκάκη

Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός, Ολυμπία Δουκάκη, που ξεχώρισε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Ανθισμένες Μανόλιες» και «Κάτω από το φως του φεγγαριού», πέθανε σε ηλικία 90 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.

«Η αγαπημένη μου αδερφή, Ολυμπία Δουκάκη, έφυγε από τη ζωή το πρωί στη Νέα Υόρκη» έγραψε ο αδερφός της Απόλλωνας που επιβεβαίωσε τον θάνατό της ηθοποιού στο Facebook. «Μετά από μήνες προβλημάτων υγείας, τελικά αναπαύθηκε εν ειρήνη και πήγε να συναντήσει τον Λούις» συνέχισε ο αδερφός της, χωρίς να διευκρινίζει τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Η Ολυμπία Δουκάκη γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 20 Ιουνίου του 1931, από την Αλεξάνδρα και τον Κωνσταντίνο Δουκάκη, μετανάστες από την Ελλάδα. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τον άνδρα που έγινε ο σύντροφος της ζωής της, τον ηθοποιό Λούις Ζόριτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018.

Λίγα χρόνια αργότερα, το ζευγάρι μετακόμισε στο Νιου Τζέρσι, με σκοπό να αποκτήσει οικογένεια. Εκεί η Ολυμπία Δουκάκη μεγάλωσε τα τρία της παιδιά, την Χριστίνα, τον Πίτερ και τον Στεφάν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η καριέρα της ως ηθοποιού περιλαμβάνει δεκάδες ρόλους στην off-Broadway σκηνή. Επιπροσθέτως, δίδαξε από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται μάλιστα κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Παράλληλα, η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, υποστηρίζοντας με θέρμη τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.

Διαβάστε   Η Ζωή του Πι: θέληση, πίστη, αλληλοΰπαρξη…

Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκη, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988. Την ίδια χρονιά, όταν και κέρδισε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου στα Όσκαρ, σήκωσε το χρυσό αγαλματίδιο και αναφώνησε «Εντάξει Μάικλ, πάμε» θέλοντας έτσι να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάικλ Δουκάκη για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα της στο οποίο η Ολυμπία εμφανίζεται σε ένα ταξίδι πίσω στην Ελλάδα και στα χωριά καταγωγής των γονιών της. Η σχέση της με την Ελλάδα και την κοινότητα στις ΗΠΑ υπήρξε στενή, καθώς υπήρξε μέλος του ελληνοαμερικανικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Επαναστατώντας κατά της παραδοσιακής ελληνίδας μητέρας της, καταπολεμώντας ένα συντηρητικό τρόπο ζωής εν μέσω της παραδοσιακής παλαιάς ανώτερης τάξης της Βοστώνης (Boston Brahmin) στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ξεκινώντας τη δική της θεατρική ομάδα στο Νιου Τζέρσεϋ, η Ολυμπία Δουκάκη αντιμετώπισε τη ζωή δείχνοντας απίστευτο θάρρος.

Έγινε παγκοσμίως γνωστή με την ταινία «Κάτω από την λάμψη του φεγγαριού» (1987), που της χάρισε το Όσκαρ. Άλλες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι «Ανθισμένες Μανόλιες» (1989), «Κοίτα Ποιος Μιλάει» (1989), «Mr. Holland’s Opus» (1995), «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» (1995), «The Cemetery club» (1993), «The Event» (2003), «Cloudburst» (2011), «Seven Chinese Brothers» (2015)», «Dad» (1989), «Υστερόγραφο μιας σχέσης» (2006) και «Εργαζόμενο κορίτσι» (1988).