Όλα απ’ την αρχή

Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Μπιλ Πόντερ (Τζ. Κ. Σίμονς) και ο 17χρονος γιος του Γουές, μετακομίζουν από την μικρή τους πόλη στην μεγαλούπολη, σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή. Καθώς οι δυο τους προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα τους ζωή, και να βρουν τρόπους να κλείσουν τις πληγές τους, θα γνωρίσουν δυο ξεχωριστές γυναίκες που θα τους βοηθήσουν να αγκαλιάσουν και πάλι την ζωή.

 

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κερτ Βέλκερ («Sweet November»), η ταινία «Όλα Απ’ Την Αρχή» είναι μια προσπάθεια εξερεύνησης της θλίψης, της μοναξιάς και της απόγνωσης μέσα από τα μάτια δυο ανδρών που έχασαν την σημαντικότερη γυναίκα της ζωής τους, μια ιστορία που με διαφορετικές παραλλαγές και συνθήκες μπορούμε να ταυτιστούμε όλοι μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Κάθισα να γράψω το ΟΛΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ πριν από εννέα χρόνια. Όχι μόνο για έναν, αλλά για πολλούς λόγους. Πάντα μ’ ενδιέφερε η σχέση πατέρα-γιου και από καιρό ήθελα να ασχοληθώ με την τεράστια, αλλά ελάχιστα συζητημένη επίπτωση που μπορεί να έχει η κατάθλιψη στη ζωή ενός ανθρώπου. Ταυτόχρονα με την κατάθλιψη, μέσω αυτής της ταινίας, μπόρεσα να επικεντρωθώ και σε άλλα θέματα που θεωρώ εξίσου συναρπαστικά, όπως το  βάρος που πέφτει στις πλάτες εκείνων που ζουν δίπλα σε αυτούς που βιώνουν την κατάθλιψη, τον βαθύ αντίκτυπο που έχουν οι γυναίκες στη ζωή των ανδρών, τη λεπτεπίλεπτη ομορφιά της ώριμης, αλλά και της εφηβικής αγάπης. Η αφήγηση του Μπιλ και του Γουές μου επέτρεψε να εξερευνήσω όλους αυτούς τους κόσμους και το σενάριο στο οποίο καταλήξαμε ήταν το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός συναρπαστικού κινηματογραφικού ταξιδιού.

Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε όταν ο παραγωγός Ματ Μπάερ διαβάσει το σενάριο και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει. Η ταινία ΟΛΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ δεν ήταν μια εύκολη ταινία, αλλά από την πρώτη στιγμή, ο Mατ ήταν αποφασισμένος να κάνει ό, τι μπορούσε για να την ολοκληρώσει. Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε όταν ο Τζ.K. Ο Σίμονς μας ζήτησε να παίξει τον Μπιλ. Ένας ηθοποιός ιδιαίτερα ταλαντούχος και εξαιρετικά καταξιωμένος, όπως ο Σίμονς, σίγουρα δεν είχε ανάγκη να συμμετάσχει σε μια μικρή, ανεξάρτητη ταινία γραμμένη και σκηνοθετημένη από κάποιον του οποίου το όνομα δεν είχε ακούσει ποτέ. Αλλά, επέλεξε να το κάνει, χωρίς δισταγμό. Η αναμφισβήτητη δέσμευσή του είχε τεράστια επίδραση στη βιωσιμότητά του project και τελικά οδήγησε τον Τζόε Μακέλιρ και τους συνεργάτες του στην Windowseat Entertainment να δεχτούν να κάνουν την παραγωγή και να χρηματοδοτήσουν την ταινία.

Ακριβώς όπως και με τον Τζ.K., το «ναι» της Ζιλί Ντελπί ήταν και αυτό πέρα από κάθε προσδοκία. Όταν χρειάζεσαι μια Γαλλίδα ηθοποιό για να παίξει μια Γαλλίδα που διδάσκει αγγλικά στην Αμερική, δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα έχεις κάτι καλύτερό από την Ζιλί. Ήμασταν πολύ τυχεροί που θέλησε να παίξει την Καρίν. Και η επιλογή των εφήβων ήταν από μόνη της μια πρόκληση, αλλά από την πρώτη στιγμή που είδα την Οντέγια Ρας, συνειδητοποίησα ότι διέθετε το σωστό μείγμα εξυπνάδας και δύναμης για να παίξει την Λέισι. Ο πολύ σημαντικός ρόλος του Γουές ήταν ακόμα πιο δύσκολος. Ήμασταν κυριολεκτικά λίγα λεπτά μακριά από το να προσφέρουμε το ρόλο σε κάποιον άλλο όταν έφτασε από το Τέξας η κασέτα από την οντισιόν του Τζος Γουίγκινς.

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 24, ιδιαίτερα έντονες μέρες, στο Λος Άντζελες, και όταν θυμάμαι τα γυρίσματα, το κάνω νιώθοντας βαθιά ευγνωμοσύνη για την ηράκλεια προσπάθεια του cast και του συνεργείου. Ο διευθυντής φωτογραφίας, Αντόνιο Ριέστρα, διέθεσε με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο και τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας και οι ηθοποιοί ερμήνευσαν με σταθερή αφοσίωση τους χαρακτήρες τους. Στη συνέχεια ξεκίνησε η αλχημεία του post production και η ζωτική συνεισφορά των Ανίτα Μπραντ Μπουργκόν στο μοντάζ, Τζόελ Γουέτς στη μουσική και πολλών άλλων.

Τώρα που έχουμε πάρει απόσταση από τη διαδικασία παραγωγής και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την ταινία με το κοινό, οι ελπίδες μου είναι πολλές. Μεγαλώσαμε με ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών όπως οι Peter Weir, Robert Benton, James L. Brooks, Rob Reiner και John Hughes. Καθένας από αυτούς, με τον δικό του τρόπο, κατέγραψε την υπερμεγέθη δύναμη των μικρών στιγμών και έβαλε τη δική του δοσολογία δράματος και χιούμορ στις ταινίες. Πάνω απ ‘όλα, θα ήθελα το ΟΛΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ να είναι ειλικρινές και οικείο. Να έχει καταφέρει να συλλάβει συναισθήματα γνήσια, δύσκολα, αλλά και ευχάριστα, που το κοινό να μπορέσει να νιώσει και να ταυτιστεί μαζί τους.

Αυτό που πάντα ήθελα να κάνω ως σκηνοθέτης ήταν να μπορώ να συνδέομαι με τρόπο αληθινό με το κοινό. Αν οι θεατές είναι να κρατήσουν κάτι από την ταινία, αυτό ελπίζω να είναι μια σπλαχνική αίσθηση ότι κανένας από εμάς δεν μπορεί ή δεν πρέπει να μένει μόνος του. Όπως και οι ναυαγοί της ταινίας, Μπιλ, Γουές, Λέισι και Καρίν, τελικά τα καταφέρνουν επειδή δένουν μαζί τις σχεδίες τους, βρίσκοντας περισσότερη δύναμη στην «αυτοσχέδια» οικογένειά τους, απ’ όση μπορούσαν να βρουν ποτέ ως μεμονωμένα άτομα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και τελικά είμαστε η καλύτερη ελπίδα για το διπλανό μας. Αυτό ακριβώς είναι που ελπίζω να επικοινωνεί η ταινία, καθώς η διαδικασία παραγωγής της, με έκανε να το πιστεύω πιο πολύ από ποτέ.

 

Διαβάστε   To Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο

ΟΛΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ-THE BACHELORS

 

 

Πρωταγωνιστούν: Τζ. Κ. Σίμονς, Τζος Γουίγκινς, Ζουλί Ντελπί, Οντέγια Ρας

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κερτ Βέλκερ

Παραγωγή:  Μάθιου Μπάερ, Γουίλιαμ Λίο Κιέλι 4ος, Μπιλ Κιέλι, Τζόζεφ ΜακΚέλερ, Τζορτζ Πάρα

Φωτογραφία: Αντόνιο Ριέστρα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ρίτσαρντ Σέρμαν

Μοντάζ: Ανίτα Μπραντ-Μπερζόιν

Μουσική: Τζόελ Π. Γουέστ

Κοστούμια: Καμίλ Μπέντα

Διάρκεια: 99’

Ημερομηνία Εξόδου: 30 Νοεμβρίου