“Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες”: η ζωή και το καλλιτεχνικό όραμα ενός κορυφαίου κινηματογραφιστή σ’ ένα συγκινητικό animation…

Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή». Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες.

Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους…

Οι Ισπανοί παραγωγοί animation του «Wrinkles» και «The Lissing Lynx», ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Σαλβαδόρ Σιμό, δημιουργώντας ένα animation-φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού, Λουίς Μπουνιουέλ. Η ταινία, βασισμένη στην πραγματική ιστορία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Γη Χωρίς Ψωμί, συνδυάζει σκίτσα και επιλεγμένες σκηνές από το αυθεντικό ντοκιμαντέρ, για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός νεαρού καλλιτέχνη που αγωνιά να βρει τη φωνή του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

“Όταν ξεκίνησα να γράφω το σενάριο με τον Ελίχιο Μοντέρο, εστιάσαμε στον Λουίς, που όταν το 1932 γύρισε το ντοκιμαντέρ για τις Λας Ούρδες, ήταν ακόμα ένας νεαρός σκηνοθέτης σε αναζήτηση προσωπικού κινηματογραφικού στυλ και γλώσσας. Τα γυρίσματα αυτά, αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για τη μετέπειτα καριέρα του, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο έδωσε σχήμα και μορφή στον Σουρεαλισμό και τον κινηματογράφο. Με αυτήν την ταινία επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να συστήσουμε στους θεατές έναν ακόμη καλλιτέχνη: τον Ραμόν Ασίν. Ένα άτομο μεγαλόψυχο, εξαιρετικά αφοσιωμένο στους άλλους, που υπήρξε ταυτόχρονα και παραγωγός κατά τύχη, ζωγράφος, γλύπτης, και ποιητής.”

Διαβάστε   Τα επτά "εγώ" της μοναδικής Νούμι Ραπάς

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Σαλβαδόρ Σιμό

Ο Σαλβαδόρ Σιμό είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Animation, στο Λος Άντζελες και στο CECC της Καταλονίας. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, συνεργάστηκε με τη Ντίσνεϋ στο Παρίσι, όπου και έζησε δύο χρόνια. Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο με σκοπό να εργαστεί στο τμήμα του previsualisation και layout της εταιρείας MPC, σε οπτικοακουστικά έργα όπως η Νάρνια, Ο Πρίγκιπας της Περσίας και James Bond: Skyfall. Το 2014 συνεργάζεται ξανά με την MPC πλέον ως επικεφαλής του τμήματος οπτικών εφέ για τις ταινίες Το Βιβλίο της Ζούγκλας της Ντίσνεϋ και τους Πειρατές της Καραϊβικής: Οι Νεκροί δεν Λένε Παραμύθια. Το 2016 επέστρεψε στην Ισπανία με σκοπό να σκηνοθετήσει την ταινία Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες.

Η ταινία πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”, ήταν υποψήφια για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το 2019, ενώ απέσπασε και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινουμένων Σχεδίων Ανεσί για το 2019.

 

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες (Buñuel in the Labyrinth of the Turtles)

Σκηνοθεσία: Σαλβαδόρ Σιμό

Ηθοποιοί (ακούγονται): Λουίς Ενρίκε ντε Τομάς, Χόρχε Ουσόν, Φερνάντο Ράμος

Διάρκεια: 80′

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019