“Χαλιφάτο”: Η θέση της σύγχρονης γυναίκας στο Ισλάμ και ο ρόλος της στην επέκταση του φονταμενταλισμού

Το Χαλιφάτο (Caliphate/Kalifat), η σουηδική δραματική σειρά θρίλερ που έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Ιανουάριο του 2020, ακολουθεί τις ιστορίες τριών γυναικών και εξελίσσεται σε τρεις αφηγηματικούς άξονες: η πρώτη ιστορία αφορά την Περβίν, μια Σουηδή μουσουλμάνα που ζει στη Συρία υπό το καθεστώς του ISIS μαζί με τον σύζυγό της – μέλος του Ισλαμικού Κράτους – και τη νεογέννητη κόρη τους, και η οποία, αφού έχει γίνει μάρτυρας όσων συμβαίνουν στα πλαίσια του ισλαμικού καθεστώτος, προσπαθεί απεγνωσμένα να φύγει για τη Σουηδία. Η δεύτερη ιστορία επικεντρώνεται στη Φατιμά, μια αξιωματικό των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Σουηδίας, η οποία ειδοποιείται πως μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιάζεται και πρόκειται να λάβει χώρα στη Σουηδία, ενώ η τρίτη ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη Σούλε, μια δογματική έφηβη που προσεγγίζεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Γυρισμένη στη Σουηδία και την Ιορδανία, η μίνι-σειρά οχτώ επεισοδίων συμπυκνώνει μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη σύγχρονη κοινωνία, τις φονταμενταλιστικές αρχές που εκφράζονται με τη μορφή ακραίου εξτρεμισμού, ενώ οι κεντρικές ιδέες για τις οποίες κάνει λόγο η σειρά αφορούν τον ισλαμικό εξτρεμισμό, την τρομοκρατία, εντάσεις και αναταραχές στο εσωτερικό του ισλαμικού κράτους αλλά και μεταξύ των ίδιων των μουσουλμάνων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι δημιουργοί της σειράς είναι ο Wilhelm Behrman, ο οποίος εργαζόταν ως πολιτικός ρεπόρτερ για τη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet και το πρόγραμμα ειδήσεων Ekot, ενώ παρα΄΄λληλα συμμετείχε στη συγγραφή πολλών σεναρίων, και ο Niklas Rockström, ο οποίος υπογράφει σενάρια για τηλεοπτικά προγράμματα για περισσότερα από 20 χρόνια. Όσον αφορά την έρευνα που έκαναν για τα γεγονότα που περιγράφονται στη σειρά, οι σεναριογράφοι εξηγούν πως συνέλεξαν πληροφορίες διαβάζοντας διάφορα άρθρα και βιβλία, και παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και το πώς αυτό στρατολογεί άτομα στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, οι ιδέα της σειράς εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία τριών έφηβων Βρετανίδων που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και έγιναν μέλη του ισλαμικού κράτους.

Διαβάστε   "Κλαρκ": Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ υποδύεται τον άνθρωπο πίσω από το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" στη μίνι σουηδική σειρά του Netflix

Αφού σκέφτηκαν την ιστορία τους, οι σεναριογράφοι ζήτησαν από ορισμένους ειδικούς σε ζητήματα τρομοκρατίας να την αξιολογήσουν. Το αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτή την έρευνα ρίχνει φως σε κριτικά ζητήματα όπως η ριζοσπαστικοποίηση, υπογραμμίζοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ της ιδεολογικής “πλύσης εγκεφάλου” και του εξτρεμισμού.

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Gizem Erdogan, Amed Bozan και Nora Rios.