“Κλαρκ”: Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ υποδύεται τον άνθρωπο πίσω από το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” στη μίνι σουηδική σειρά του Netflix

Η μυθοπλαστική μίνι σουηδική δραματική σειρά έξι επεισοδίων του Netflix Κλαρκ (Clark) ακολουθεί τον άνδρα από τον οποίο προέκυψε ο όρος “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” στην πορεία της ζωής του, καθώς κάνει όλη τη Σουηδία να τον ερωτευτεί, παρά τις πολλές κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, απόπειρα δολοφονίας, επίθεση, κλοπή και δεκάδες ληστείες τραπεζών. Βασισμένη στις αλήθειες και τα ψέματα που αποκαλύπτονται στην αυτοβιογραφία του Κλαρκ Όλοφσον και σε σκηνοθεσία του Γιόνας Όκερλουντ και με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του διαβόητου γκάνγκστερ, η σειρά σκιαγραφεί τη μυθοπλαστική εικόνα μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης σουηδικής ιστορίας.

Όμως τι είναι αυτό που καθιστά τον Κλαρκ Όλοφσον τόσο μοναδικό, ώστε το Netflix να δημιουργήσει μια σειρά για τη ζωή του;

Πρώτα απ’ όλα, ήταν διαβόητος γκάνγκστερ, ξεκινώντας τις εγκληματικές του δραστηριότητες κατά τη δεκαετία του 1960. Καταδικάστηκε για πολλά εγκλήματα, όπως επιθέσεις, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, απόπειρα δολοφονίας και πολλαπλές ληστείες τραπεζών, αποτελώντας μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης σουηδικής ιστορίας. Όλα αυτά τον οδήγησαν στο να περάσει περισσότερο από τη μισή του ζωή στη φυλακή.

Πέραν όμως όλων αυτών, τα διαβόητα εγκλήματά του έδωσαν το έναυσμα για τη φράση “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”. Ουσιαστικά, το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι αναπτύσσουν ψυχολογικό δεσμό με τους απαγωγείς τους κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας.

Η φράση αποδίδεται στον Κλαρκ Όλοφσον επειδή το 1973, ενώ ήταν έγκλειστος στις φυλακές Norrköping, ο ληστής τραπεζών Χαν-Έρικ Όλσον πήρε ομήρους στην Kreditbanken της Στοκχόλμης.

Ο Όλσον απαίτησε να επιτραπεί στον Όλοφσον να έρθει στην τράπεζα, όπως και έγινε. Στη συνέχεια, πέρασε τις επόμενες έξι ημέρες με τους ομήρους. Παρά την καταδίκη του στο δικαστήριο για την αποτυχημένη ληστεία της τράπεζας, ο Όλοφσον ισχυρίστηκε ότι ενήργησε για να προστατεύσει τους ομήρους.

Διαβάστε   Το 6ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ έρχεται στο Cinobo

Οι τέσσερις όμηροι της ληστείας υπερασπίστηκαν τους απαγωγείς τους αφού απελευθερώθηκαν, και αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους στο δικαστήριο, εξ ου και ο όρος “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”.