Το Netflix διδάσκει… “Σεξουαλική Αγωγή”!

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στο Λονδίνο, η δημιουργική ομάδα της σειράς συζήτησε την πρόσφατη ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης και τη σημασία των συμβούλων ερωτικών σκηνών.

Όταν κυκλοφόρησε το 2019, η πρωτότυπη σειρά του Netflix Σεξουαλική Αγωγή απέσπασε αμέσως καλές κριτικές για τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο που πυροδότησε γύρω από το σεξ. Η δεύτερη σεζόν, που έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως στις 17 Ιανουαρίου, έθεσε νέα όρια με ιστορίες που πραγματεύονται τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η ιστορία ήταν ένα από τα βασικά θέματα μιας σημαντικής συζήτησης που έγινε στο ξενοδοχείο Covent Garden του Λονδίνου τον προηγούμενο μήνα. Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και σεξουαλική παιδαγωγό Άλιξ Φοξ, στο πάνελ συμμετείχαν η δημιουργός της σειράς Λόρι Ναν, η πρωταγωνίστρια Έμα Μάκι που υποδύεται τη Μέιβ και η σύμβουλος ερωτικών σκηνών Κατ Χάρντμαν.

“Σίγουρα νιώσαμε ότι κάναμε κάτι σημαντικό”, δήλωσε η Μάκι. “Είναι πολύ σημαντικό για νέες γυναίκες, για ανθρώπους γενικά να βλέπουν ότι υπάρχει ένα σύστημα που παρέχει βοήθεια σε όσους έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο”.

Στη σειρά, ο χαρακτήρας της Μάκι, η Μέιβ, πρόσφερε ένα σημαντικό σύστημα βοήθειας για την Έιμι (Έιμι Λου Γουντ) μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε ένα πρωινό σε ένα γεμάτο λεωφορείο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή μιας σειράς από βίντεο για τη σκηνή της κακοποίησης και την απαγγελία ενός ποιήματος της Έριν Μέι Κέλι που είχε σκοπό να δώσει σε όλους το κουράγιο να “ανέβουν στο λεωφορείο”.

Η Ναν, η οποία βάσισε την ιστορία σε μια παρόμοια προσωπική εμπειρία, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις ήταν “εξαιρετικά θετικές” από τότε που προβλήθηκαν τα νέα επεισόδια.

Διαβάστε   Νοτιοκορεάτικο σινεμά: η καλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη...

“Μπορείς να το παρουσιάσεις σε μια πλατφόρμα όπως το Netflix και να δείξεις ότι αυτό είναι ένα είδος σεξουαλικής κακοποίησης”, δήλωσε. “Δεν πρόκειται για ιεράρχηση. Δεν λέμε ότι το ένα είναι χειρότερο από το άλλο, πιστεύω όμως ότι σκοπό έχει να δώσει δύναμη. Το ελπίζω. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός στόχος να έχεις την ιστορία, τη σειρά, και να δίνεις δύναμη σε ανθρώπους να μιλάνε γι’ αυτό και να νιώθουν άνετα”.

Αυτό έδειξε και η προβολή, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 60 άνθρωποι. Ανάμεσά τους ήταν φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Αγγλίας, το πανεπιστήμιο της Ναν, καθώς και εκπρόσωποι γνωστών φιλανθρωπικών οργανισμών της Αγγλίας, όπως είναι η Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Άσκησης Βίας εις Βάρος των Παιδιών (NSPCC), η οργάνωση για τα κρούσματα βιασμών στην Αγγλία και την Ουαλία Rape Crisis England & Wales, που προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής βίας, η Brook, που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και ενημέρωση σε νέους, και το Prince’s Trust, που βοηθά ευάλωτους νέους να ορθοποδήσουν.

Φωτογραφία της Έιμι Λου Γουντ και της Έμα Μάκι από τη “Σεξουαλική Αγωγή”. Δικαιώματα φωτογραφιών Σαμ Τέιλορ/Netflix

Η Φοξ εκθείασε τη σειρά, και συγκεκριμένα την ιστορία της Έιμι, επειδή διευρύνει την ιδέα που έχουμε για τη σεξουαλική κακοποίηση πέρα από τη βία και τις επεμβατικές πράξεις. “Μπορώ πραγματικά να ταυτιστώ με αυτό. Και νομίζω ότι το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι”, δήλωσε. “Η Σεξουαλική Αγωγή έκανε υπέροχη δουλειά, πυροδοτώντας αυτήν τη συζήτηση, που είναι ζωτικής σημασία και την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη”.

Διαβάστε   "Η Δημοσιογράφος": Η μεταφορά της επιτυχημένης ομώνυμης ιαπωνικής ταινίας κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Η συζήτηση επεκτάθηκε και πέρα από το θέμα της κακοποίησης και εξερεύνησε και άλλες θετικές συζητήσεις που πυροδότησε η σειρά σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα και το σεξ. “Νομίζω ότι ακόμη και με τη δική μου μητέρα άρχισα να συζητώ πιο ανοικτά από ό,τι έκανα στο παρελθόν, γιατί θεωρώ ότι (η σειρά) σε κάνει να πιστεύεις ότι ‘τελικά δεν είναι τόσο τρομακτικό'”, δήλωσε η Μάκι.

Αυτές οι καθαρές συζητήσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον φιλικό και οικογενειακό κύκλο. Η Χάρντμαν εκθείασε τη δημιουργική ομάδα της σειράς που είχε συμβούλους ερωτικών σκηνών στο σετ με σκοπό να προωθήσουν παρόμοιους διαλόγους ανάμεσα στους ηθοποιούς και την ομάδα παραγωγής – κάτι το οποίο η Σεξουαλική Αγωγή έκανε από το ξεκίνημά της.

“Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μια σειρά που μιλάει για το σεξ, για τις απολαύσεις και την πολυπλοκότητα του σεξ, που κάνει ουσιαστικά τους ηθοποιούς να νιώθουν ασφαλείς”, δήλωσε η Χάρντμαν.

Οι παρευρισκόμενοι εκθείασαν επίσης την ίδια την εκδήλωση που έδωσε ένα ελεύθερο βήμα συζήτησης για ακανθώδη θέματα. Η Δρ Λίζα Θόρνχιλ, ειδική σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Lucy Faithfull Foundation, την αποκάλεσε “ιδανική ευκαιρία για να εξερευνήσουμε ευαίσθητα θέματα με ευπρόσιτο τρόπο”.