Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Παρακολουθώντας την ταινία, ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι οι δημιουργοί του φιλμ έχασαν την «ευκαιρία του αιώνα»! Ή για να μιλήσουμε με τους όρους της ταινίας, από το «Άρωμα» λείπει εκείνη η ουσία (η «βάση») που θα το κάνει να διαρκέσει αιώνια.

Η ιστορία βασίζεται στην ομότιτλη μεγάλη εκδοτική επιτυχία του Πάτρικ Ζισκίντ η οποία πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο! Ο συγγραφέας ήταν πολύ επιφυλακτικός αναφορικά με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του γιατί θεωρούσε πως ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν οι οσμές και τα αρώματα στην οθόνη. Γι’ αυτό αρνήθηκε, ουκ ολίγες φορές, προτάσεις από σπουδαίους κινηματογραφικούς δημιουργούς όπως ο Στάνλεϊ Κούμπρικ και ο Τιμ Μπάρτον. Όταν ανέλαβε την σκηνοθεσία της παραγωγής Ο Γερμανός Τομ Τίκβερ («Τρέξε Λόλα, τρέξε»), ο Ζισκίντ συναίνεσε και το φιλμ αποτέλεσε την πιο πολυαναμενόμενη ταινία των τελευταίων χρόνων, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υπόθεση αφορά την αγωνιώδη προσπάθεια του νεαρού αρωματοποιού Ζαν Μπατίστ Γκρενουίγ, να δημιουργήσει το πιο τέλειο άρωμα του κόσμου. Γεννημένος με υπερφυσικές οσφρητικές δυνατότητες, αντιμετωπίζει την ζωή με υπομονή ώσπου γνωρίζει τα μυστικά της αρωματοποιίας κοντά στον Μπαλντίνι (Ντάστιν Χόφμαν) έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς αρωμάτων στο Παρίσι του 18ου αιώνα. Στην συνέχεια ο Γκρενουίγ πηγαίνει στην Γκρας όπου μαθαίνει όλα τα μυστικά της απόσταξης και εκεί πλέον αντιλαμβάνεται ότι το τέλειο άρωμα βρίσκεται στο γυναικείο κορμί (κατά προτίμηση ωραίες νεαρές γυναίκες και αν είναι δυνατό παρθένες). Αρχίζει λοιπόν να σκοτώνει διάφορες κοπέλες και «αποστάζοντας τις μυρωδιές τους», σκορπάει τον τρόμο στην περιοχή της Γκρας.

Διαβάστε   Που είσαι τώρα "καλέ μου άνθρωπε";..

Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την ιστορία του Ζαν Μπατίστ στο Παρίσι ενώ το δεύτερο αφορά την Γκρας και την μεταμόρφωση του νεαρού ήρωα σε serial killer. Το πρώτο μέρος είναι και το πιο δυνατό της ταινίας, παρά την αφήγηση του Τζον Χαρτ που πολλές φορές αποδυναμώνει τις εικόνες. Μάλιστα οι σκηνές με τον Ντάστιν Χόφμαν είναι αξιομνημόνευτες και πραγματικά σπουδαίες. Στο δεύτερο μέρος και παρά την διακριτική παρουσία του αφηγητή, η ταινία δεν απογειώνεται και τελικά το «Άρωμα» δεν προσφέρει την έκσταση που νιώθουν οι κομπάρσοι στην σκηνή της εκτέλεσης. Η αναπαράσταση της εποχής είναι εκπληκτική ενώ ο Μπεν Γουίσο αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον ρόλο του Ζαν Μπατίστ. Εξαιρετικοί είναι και οι Ντάστιν Χόφμαν και Άλαν Ρίκμαν που τον πλαισιώνουν. Όσο για τον ταλαντούχο Τομ Τίκβερ, σκηνοθετεί την ταινία υποδειγματικά μεν, άνισα δε, σύμφωνα με τους κανόνες αλλά δεν τολμά να κάνει εκείνα τα σκηνοθετικά κόλπα που θα έκαναν το «Άρωμα» μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία. Καμιά φορά γράφεις ιστορία σπάζοντας τους κανόνες και όχι ακολουθώντας τους…

 

Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου (Perfume: The Story of a Murderer, 2006)

Σκηνοθεσία: Tom Tykwer

Ηθοποιοί: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman

Διάρκεια: 147΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix και από το Amazon Prime Video