“Το Mobile School Ταξιδεύει” στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και η Anemon Productions παρουσιάζουν «Το Mobile School Ταξιδεύει» ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία NEXTGEN.

Συγκεκριμένα η πρεμιέρα του «Το Mobile School Ταξιδεύει» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στον Κινηματογράφο Ολύμπιον.

«Το Mobile School Ταξιδεύει» γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School – Κινητό Σχολείο» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Actives Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας και έλαβε χώρα στη Δράμα, όπου συμμετείχαν παιδιά της τοπικής κοινότητας, παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους, καθώς και εθελόντριες της Ένωσης.

Το «Mobile School – Κινητό Σχολείο» είναι μια τροχήλατη ορθογώνια κατασκευή, που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση.

Βασικοί στόχοι του έργου «Mobile School-Κινητό Σχολείο», είναι η εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού, η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις που η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμηση τους, στόχοι που συντελούν στη ψυχο-κοινωνική τους αναπτέρωση και την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων.

Με αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το παρόν ντοκιμαντέρ και κάθε μελλοντική προβολή του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθώντας το ταξίδι του Mobile School στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας γνώρισα τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα και είδα το έργο τους να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών Ρομά που ζουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση.

Διαβάστε   Απονομή τιμητικού Χρυσού Αλέξανδρου στον Φερνάντο Τρουέμπα στην έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με αυτή την ταινία προσπάθησα να αποτυπώσω τον συναισθηματικό αντίκτυπο του έργου στα παιδιά, αλλά και στην ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας που με την αφοσίωσή τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού και να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Λουκά Παλαιοκρασά

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και το 2014 απέκτησε εργασιακή εμπειρία σε εταιρεία παραγωγής στο Λος Άντζελες μέσω υποτροφίας του διεθνούς οργανισμού Libra Group.

Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που έχουν προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το NYU της Νέας Υόρκης.

Το Citizen Xenos, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του έκανε πρεμιέρα το 2018 στο 20ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης υποψήφιο για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και έλαβε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Στιγμές Αλήθειας» της ΕΕΣ.

Το 2022 διαγωνίστηκε στο 24ο ΦΝΘ με το νέο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του “Final Year” σε συμπαραγωγή της ANEMON και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και έλαβε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Έχει αναλάβει την δημιουργία ντοκιμαντέρ για τις δράσεις του Active citizens fund Greece, ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, με διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λίγα λόγια για την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.

Διαβάστε   Πρόσκληση κατάθεσης podcast από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Κυριών Δράμας το 2024 συμπληρώνει 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 απέσπασε το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου από την Ακαδημία Αθηνών.

Το 1995 αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Εκτός από τον τομέα της φιλοξενίας δραστηριοποιείται στους τομείς: Προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (EWoRA, ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ,ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, PSCGBV),Εκπαίδευσης (“Mobile School Travels”, Υποτροφίες φοιτητών, Εύρεση δωρεάν κατοικίας φοιτητών, Κοινωνικό Φροντιστήριο), Απασχόλησης (Εύρεση εργασίας, Ενδυνάμωσης μέσω σεμιναρίων), Υγείας (Ιατροφαρμακευτική Μέριμνα, Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες), Επισιτιστικός (Τράπεζα Τροφίμων, Μέριμνα για Τρίτη Ηλικία, Kοντά στο παιδί,ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ΤΕΒΑ, Ίδια μέσα), Πολιτισμού (Παιδική «Όπερα Μαγικός Αυλός», Carmen4all, Δράσεις Εμψύχωσης και Δημιουργικής Απασχόλησης, Χορωδία),  Νομικής , ψυχολογικής, υλικής και οικονομικής στήριξης.

Δείτε το trailer: