Το “AGORA II – Δεσμώτες” του Γιώργου Αυγερόπουλου υποψήφιο για το 57ο βραβείο Grimme – Preis 

Το AGORA II – Δεσμώτες (Chained – AGORA II) του Γιώργου Αυγερόπουλου, στην γερμανική του έκδοση “Kampf um Griechenland” ανακηρύχθηκε υποψήφιο για το 57ο Grimme – Preis στην κατηγορία “Πληροφόρηση & Πολιτισμός”.

Τα Βραβεία Grimme αποτελούν ίσως τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία της γερμανικής τηλεόρασης και έχουν χαρακτηριστεί ως τα “γερμανικά τηλεοπτικά Όσκαρ”. Καθιερώθηκαν το 1964 από το Grimme Institut και από τότε απονέμονται σε οπτικοακουστικές παραγωγές “που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες δυνατότητες του τηλεοπτικού μέσου με έναν τρόπο που τις ξεπερνά, ενώ ταυτόχρονα είναι πρότυπο όσον αφορά το περιεχόμενο και την μέθοδο”.

Καταξιωμένοι σκηνοθέτες όπως ο Rainer Werner Fassbinder και ο Lars Von Trier έχουν βραβευτεί με το Grimme-Preis στο παρελθόν.

Το AGORA II – Δεσμώτες που βγήκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2020, χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ιστορικό ντοκουμέντο» και «κιβωτός μνήμης».

Αφηγείται τα τελευταία πέντε χρόνια της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της: του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη, της Μάγδας Φύσσα, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζουάν και της Νερμίν, προσφύγων από τη Συρία.

Με υλικό και οπτικοακουστικές καταγραφές από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τότε ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας και με σύμμαχο τον χρόνο, ο Αυγερόπουλος ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του μέχρι το τέλος, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ, τον καθρέφτη μιας βαρύτατα τραυματισμένης κοινωνίας.

Διαβάστε   Online προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης