Το πρόγραμμα του Cinobo για τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος βρίσκει το Cinobo με τέσσερις ταινίες σε Α’ αποκλειστική προβολή: Στο Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα, η εικόνα της άκρως ερωτικής και ταιριαστά ασπρόμαυρης πόλης, αφήνεται στα χέρια του Ζακ Οντιάρ και στη ματιά της Σελίν Σιαμά. Ο Ντάριο Αρτζέντο, επιστρέφει με τα Μαύρα Γυαλιά. Η Νύχτα των Βασιλιάδων μάς ταξιδεύει σε μια φυλακή της Αφρικής και αφηγείται τη σημασία της τέχνης της αφήγησης. Τέλος, οι γυναίκες του αραβικού κόσμου στο Σινεμά Σαμπάγια συναντιούνται μπροστά από την κάμερα, σε μια μίξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Το ελληνικό σινεμά εκπροσωπείται αυτό τον μήνα από δύο ντοκιμαντέρ: Στο Σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ξεναγός, Απόστρατος) με θέμα ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο στο νησί της Θηρασιάς, απέναντι από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, και το λπ του Χρήστου Πέτρου, αφιερωμένο στην ιέρεια της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, Λένα Πλάτωνος. Έρχονται επίσης η Εξέλιξη της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, που ήρθε χρόνια μετά την πρώτη της ταινία, Αθωότητα, η Παρθένος του Αυγούστου, όπου μια γυναίκα αναζητά τη φυσική και μεταφυσική επανεκκίνηση της ζωής της στην έρημη Μαδρίτη, ο πρώτος μεγάλος ρόλος του ηθοποιού Ριζ Άχμεντ στους Τέσσερις Λέοντες, καθώς και η τελευταία και αυτοβιογραφική ταινία της Ανιές Βαρντά, Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά.

Το πρόγραμμα του μήνα συμπληρώνεται με την καλοκαιρινή συλλογή: Splash. «Ήθελα να ωθήσω την απραξία σε βαθμό που δεν είχα πετύχει ποτέ στη ζωή μου» λέει ο ήρωας της Συλλέκτριας περιγράφοντας τους στόχους των διακοπών του που μόλις αρχίζουν.

Συλλογή

Splash
Το Cinobo παρουσιάζει μια συλλογή 9 ταινιών: Θα Μείνει Μεταξύ Μας, Ιούλιος – Αύγουστος, Chevalier, Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά, Ibiza, Suntan, Η Πολίν στην Πλαζ, Η Συλλέκτρια, Κάτω από τον Ήλιο.
Από τις 3 Αυγούστου στο Cinobo

Διαβάστε   "Οξυγόνο": Χωρίς διαφυγή, χωρίς μνήμη, 90 λεπτά για να επιβιώσει. Θα τα καταφέρει;

 

Αναλυτικά οι ταινίες του μήνα

 

Στο Σώμα Της (Across her Body)
Ζαχαρίας Μαυροειδής

Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο της αγροτικής Θηρασιάς στη σκιά της Σαντορίνης και το φθαρτό σώμα των γυναικών, από τον σκηνοθέτη των ταινιών Ξεναγός και Απόστρατος.

Την 1η Αυγούστου στο Cinobo

 

Η Νύχτα των Βασιλιάδων (Night of the Kings)

Φιλίπ Λακότ

Σινεμά ανάμεσα στην παράδοση και τη φαντασία, που υπογραμμίζει το πώς οι αφηγήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ίδιας μας της ύπαρξης – ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες.

Στις 2 Αυγούστου στο Cinobo

 

Η Παρθένος του Αυγούστου (August Virgin)

Χονάς Τρουέμπα

Όταν αυτό που αναζητούμε από τις διακοπές μας είναι η ηρεμία. Στην παράδοση της αποτύπωσης του θέρους από τον Ρομέρ, μια γυναίκα επανεκκινεί τη ζωή της στην άδεια καλοκαιρινή Μαδρίτη.

Στις 4 Αυγούστου στο Cinobo

 

Four Lions (Τέσσερις Λέοντες)
Κρίστοφερ Μόρις

Η κωμωδία αυτή απαγορεύτηκε σε μουσουλμανικές χώρες βάζοντας στόχο τον ισλαμικό φονταμενταλισμο, με ήρωες που θα ζήλευαν οι Κοέν. Πρώτος μεγάλος ρόλος του Ριζ Άχμεντ.

Στις 5 Αυγούστου στο Cinobo

 

Σινεμά Σαμπάγια (Cinema Sabaya)

Όριτ Φουκς Ρότεμ

Η σημασία και τα δεινά του να είσαι γυναίκα σε εμπόλεμη ζώνη, σε μια εξερεύνηση της δύναμης της κινηματογραφικής κάμερας να εισχωρεί στην ψυχοσύνθεση όσων βρίσκονται μπροστά και πίσω της.

Στις 9 Αυγούστου στο Cinobo        

 

Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα (Let Yourself Go)

Φραντσέσκο Αμάτο

Ιταλική κωμωδία για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή, με επιρροές από το screwball και τον Γούντι Άλεν και έναν μοναδικό Τόνι Σερβίλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στις 11 Αυγούστου στο Cinobo      

Διαβάστε   Το 6ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ έρχεται στο Cinobo

 

Πόσο μ’ Αγαπάς; (How Much Do You Love Me?)
Μπερτράν Μπλιέ

Πολλά μπορεί να ονειρευτεί κάποιος κερδίζοντας το λόττο, ακόμη και Μόνικα Μπελούτσι επί πληρωμή! Νεόπλουτοι εναντίον γκάνγκστερς, με τον διακαή πόθο των ανδρών σε μια χιουμοριστική εκδοχή.

Στις 12 Αυγούστου στο Cinobo

                                               

Εντός Ορίων (Insyriated)

Φιλίπ Βαν Λιού
Βραβεία κοινού σε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου για ένα πολεμικό δράμα, με την υποδειγματική ερμηνεία της Χιάμ Αμπάς (Γάζα, Αγάπη μου, Succession).

Στις 18 Αυγούστου στο Cinobo

 

Εξέλιξη (Evolution)

Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

Βγαλμένο από τον κόσμο των παραμυθιών αλλά και το σινεμά του Κρόνενμπεργκ, χρόνια μετά την Αθωότητα, έκανε θραύση στις Νύχτες Πρεμιέρας και στα φεστιβάλ του κόσμου.

Στις 19 Αυγούστου στο Cinobo

 

λπ (lambda pi)

Χρήστος Πέτρου

Μοναδική για τα εγχώρια καλλιτεχνικά δεδομένα και επιδραστική σε διαδοχικές γενιές μουσικών, η Λένα Πλάτωνος αποκτά επιτέλους το ντοκιμαντέρ που της αξίζει.

Στις 22 Αυγούστου στο Cinobo

 

Μαύρα Γυαλιά (Dark Glasses)

Ντάριο Αρτζέντο

Ένας μανιακός δολοφόνος με μαύρα γάντια, ένας σκύλος με λυσσασμένες διαθέσεις, κι η Άζια Αρτζέντο σε αδιέξοδο κυνηγητό. Κάτω από στρώματα synth μουσικής, ο θρύλος του giallo επιστρέφει.

Στις 23 Αυγούστου στο Cinobo

 

Το Πραξικόπημα (The Announcement)

Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν

Βραβευμένη στη Βενετία πολιτική σάτιρα, με επιρροές από Ρόι Άντερσον και Άκι Καουρισμάκι, που στηλιτεύει εύστοχα το διαχρονικά ασταθές πολιτικό κλίμα της γειτονικής Τουρκίας.

Στις 25 Αυγούστου στο Cinobo

 

Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα (The Escape)

Ντόμινικ Σάβατζ

Αυτοσχεδιαστικό δράμα με την Τζέμα Άρτερτον σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, να επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Διαβάστε   "Τελική Ενέδρα": καταδιώκοντας τους Μπόνι και Κλάιντ στο Netflix

Στις 26 Αυγούστου στο Cinobo

           

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά (Varda by Agnes)

Ανιές Βαρντά

Η τελευταία ταινία της Βαρντά είναι ένα συγκινητικό ταξίδι στη ζωή και το έργο της, με οδηγό την ίδια.

Στις 29 Αυγούστου στο Cinobo

 

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Paris, 13th District)

Ζακ Οντιάρ

Ο σκηνοθέτης των ταινιών Σώμα με Σώμα και Dheepan σε συνεργασία με τη Σελίν Σιαμά (Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται) φτιάχνουν ένα ερωτικό πορτρέτο των νέων στο Παρίσι.

Στις 30 Αυγούστου στο Cinobo

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Πόσο μ’ Αγαπάς; (How Much Do You Love Me?)