Το να ακούς τον Kubrick να μιλά για τις ταινίες του, με τα δικά του λόγια, είναι κάτι πολύ σπάνιο…

Ο Stanley Kubrick είναι από τους σκηνοθέτες της αμερικάνικου σινεμά που αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης  – μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες βιβλία για την παραγωγή των κλασικών του έργων, όπως τα The ShiningDr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Spartacus, καθώς και για την υπόλοιπη φιλμογραφία του. Αλλά το να ακούς τον Kubrick να μιλά για τις ταινίες του, με τα δικά του λόγια, είναι κάτι πολύ σπάνιο.

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Grégory Monro που υποτίθεται ότι θα έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca υπόσχεται κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιγράφει την ταινία κάπως έτσι:

Αποκαλύπτοντας νέες καταγραφές συνεντεύξεων που καλύπτουν 30 χρόνια με τον μυθικό σκηνοθέτη να ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία του, ο ντοκιμαντερίστας Grégory Monro υφαίνει έναν ιστό αρχειακού υλικού με το ρυθμό και τη φροντίδα ενός αφοσιωμένου ιστορικού που απολαμβάνει τις ανακαλύψεις του. Για τη διερεύνηση του θρύλου του Kubrick, το λυρικό κινηματογραφικό δοκίμιο του Monro είναι ζωτικής σημασίας. Στο ντοκιμαντέρ ο Kubrick εξηγεί την ουσία του κινηματογράφου τόσο στους κινηματογραφιστές, όσο και στους θεατές.

“Σε ένα έργο μυθοπλασίας, πρέπει να υπάρχουν συγκρούσεις”, εξηγεί η φωνή του Kubrick στο τρέιλερ. “Αν δεν υπάρχει αυτό σε μια ιστορία, μπορεί εξ ορισμού τελικά να μην είναι ιστορία”. Ο Kubrick μιλά σαφώς για το σενάριο και τη δομή του, αλλά αυτή η δήλωση μπορεί να ισχύει και για τον εαυτό του και για τις δικές του μεθόδους παραγωγής ταινιών. Ο Kubrick ήταν απίστευτα απαιτητικός, αναγκάζοντας συχνά τους ηθοποιούς να κάνουν δεκάδες λήψεις της ίδιας σκηνής. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς έχει γίνει μυθικός κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και είναι απορίας άξιον αν αυτές οι νέες ηχογραφήσεις θα δώσουν μια νέα οπτική στα συναισθήματά του, σχετικά με αυτή την παραγωγική του προσέγγιση. Ο θρύλος του θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, ή οι τακτικές του θα επανεκτιμηθούν και θα απομυθοποιηθούν από κινηματογραφιστές και θεατές που τον έχουν ως είδωλο;

 

Διαβάστε   "Η Δίκη των Δικαστών": δικάζοντας τον Κολοκοτρώνη για εσχάτη προδοσία...