Το μυστικό των Μάρομποουν

Ο εικοσάχρονος Τζακ Μάρομποουν, η μικρότερη αδελφή του και τα δύο μικρότερα αδέλφια του, έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία ασφαλή καθημερινότητα στο λαβυρινθώδες σπίτι τους, μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Σιγά σιγά όμως πείθονται ότι στη σοφίτα του σπιτιού τους κατοικεί ένα διαβολικό πνεύμα και προσπαθούν ενωμένοι να το καταστρέψουν.

Ο Σέρχιο Γ. Σάντσεθ έχει γράψει μερικά από τα καλύτερα σενάρια στο σύγχρονο ισπανικό σινεμά, ενώ είναι γνωστός για την ικανότητά του να διαχειρίζεται τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του και να συνδέεται απόλυτα με το κοινό του. Διάσημος, κυρίως, για τα σενάρια των «Το Ορφανοτροφείο» και «The Impossible», ο ίδιος δηλώνει ότι έψαχνε πολύ καιρό μία ιστορία τόσο δυνατή που να θέλει να την σκηνοθετήσει. «Σε ένα ταξίδι με τρένο κι ενώ μιλούσαμε για ιστορίες που μας αρέσουν και το κλασικό σινεμά, φυτεύτηκε η ιδέα για «Το Μυστικό των Μάρομποουν». Άρχισα να το χτίζω και υπήρξαν πολλές και διαφορετικές φάσεις στη συγγραφή του σεναρίου», λέει ο σκηνοθέτης.

Για τον Σέρχιο Γ. Σάντσεθ, «To Μυστικό των Μάρομποουν» είναι η πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια. «Είναι ένα θρίλερ που συνδυάζει πολλά στοιχεία: τον τρόμο, την ιστορία αγάπης και τη φαντασία. Με ενδιαφέρει πολύ η μίξη αυτών των διαφορετικών ειδών γιατί προσκαλούν κατά κάποιο τρόπο τον θεατή να συμμετέχει στο παιχνίδι, να είναι ενεργός μέτοχος και να βοηθάει στη λύση του μυστηρίου. Η βασική μου πρόθεση ήταν να κάνω ένα κλασικό φιλμ με αγωνία, να το σκηνοθετήσω έτσι ώστε να βάζει τον θεατή σε μία άλλη εποχή, χωρίς όμως να παγιώνει μία αμήχανη νοσταλγία. Ήθελα να έχει όλα τα στοιχεία της σύγχρονης κινηματογράφησης».

 «Το Μυστικό των Μάρομποουν» δεν είναι μία κλασική ιστορία τρόμου. Η πλοκή του είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδη. Κάθε φορά που ένα μυστήριο ξεδιαλύνεται, ένα άλλο μυστήριο ξεκινάει. «Ένα καθημερινό οικογενειακό δράμα μετατρέπεται σε ιστορία φαντασμάτων και μετά γίνεται ψυχολογικό θρίλερ, μέχρι που στο τέλος όλα τα κομμάτια ενώνονται και αν ξαναδείς την ταινία, θα ανακαλύψεις καινούρια πράγματα, που ενώ ήταν μπροστά σου, δεν τα είχες προσέξει ποτέ», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε   Αποπνικτικό σασπένς στους διαδρόμους ενός εγκαταλελειμμένου ορφανοτροφείου...

 Η ιστορία της ταινίας έχει να κάνει με τέσσερα αδέλφια που ενώ είναι γεμάτα ζωή, τα στοιχειώνει ένα δυσβάσταχτο μυστικό. Υπάρχει ένα στοιχείο ρομαντισμού καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Οπότε είναι λογικό, η χημεία μεταξύ των παιδιών να παίζει καθοριστικό ρόλο για την ταινία. Και αυτό γιατί οι ηθοποιοί δεν έπρεπε να παίξουν ως μονάδες μόνο, αλλά να μάθουν να δουλεύουν ως σύνολο.

«Νόμιζα ότι επειδή είναι η πρώτη μου ταινία, θα ήταν δύσκολο να βρω καλούς ηθοποιούς. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τους χαρακτήρες μου ξεχωριστά, έπρεπε να λειτουργούν τέλεια συνδυαστικά. Και τελικά τα παιδιά είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί. Μπορεί ο κόσμος να μην τους ξέρει ακόμη γιατί είναι στην αρχή της καριέρας τους, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια από τώρα όλοι θα μιλάμε γι’ αυτούς κι εγώ δεν θα πιστεύω ότι στάθηκα τόσο τυχερός που τους είχα στην πρώτη μου ταινία», λέει ο Σέρχιο Γ. Σάντσεθ.

 

Το  καστ

 

Τζορτζ ΜακΚέι (Τζακ)

 

Το βάρος της οικογένειας πέφτει στον Τζακ. Είναι ο μεγαλύτερος και είναι υπεύθυνος για να προσέχει τα μικρότερα αδέλφια του. Προσπαθεί να ισορροπήσει τον έρωτά του για την Άλι με την πίεση για να προστατέψει την οικογένειά του, κρατώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει στην μητέρα του. «Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Τζορτζ ΜακΚέι είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και η ερμηνεία του είναι συγκλονιστική. Ο Τζορτζ μπήκε τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου που, κατά κάποιον τρόπο κι εκτός πλατό, ήταν ο αρχηγός της ομάδας», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

 

Διαβάστε   "Παιχνίδια Φωτιάς": Για ανθρώπους “bigger than life”...

Μία Γκοθ (Τζέιν)

Η Τζέιν συμβολίζει την καλοσύνη. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλύνει τον πόνο των αδελφών της ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις ζωές τους. «Ενώ η Μία είναι ηλικιακά πολύ μικρή  είναι πολύ ώριμη, τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν ηθοποιός. Είχε μπει εντελώς στο πετσί του ρόλου και η ερμηνεία της είναι έντονη και σε παρασύρει», σχολιάζει η Άνια Τέιλορ- Τζόι.

 

Τσάρλι Χίτον (Μπίλι)

Ο Μπίλι είναι το τρίτο παιδί της οικογενείας και αυτό που έχει τα περισσότερα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο δυνατός και θαρραλέος, ενώ τον τραβάνε τα πιο σκοτεινά πράγματα. Ο Τσάρλι Χίτον, που έγινε διάσημος από την σειρά Stranger Things, φέρει την αύρα ενός κλασικού ηθοποιού, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ερμηνευτικά, θυμίζει τους Ρίβερ Φοίνιξ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζακ Νίκολσον.

 

Μάθιου Σταγκ (Σαμ)

Ο  Σαμ είναι το μικρότερο παιδί και ζει κάτω από την υπερπροστατευτική φτερούγα όλων των αδελφών του, οι οποίοι με τη σειρά τους, προσπαθούν να κρατήσουν κρυφό το μυστικό της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά αντιλαμβάνεται ότι τα αδέλφια του έχουν ανάγκη να παραμείνει αγνός και αθώος. «Με τον μικρούλη Μάθιου έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την σκηνοθετική προσέγγιση που θα ακολουθούσαμε γιατί δεν θέλαμε να αντιληφθεί απόλυτα τη σκοτεινή πλευρά της ταινίας. Έτσι, τα γυρίσματα μαζί του έγιναν εντελώς διαφορετικά», λέει ο Σάντσεθ.

 

Άνια Τέιλορ – Τζόι (Άλι)

 Η Άνια υποδύεται την Άλι, τον μοναδικό χαρακτήρα που συνδέει την απομονωμένη ζωή των Μάρομποουν με τον έξω κόσμο. Ο Σάντσεθ λέει: «Η Άλι είναι μία έξυπνη και κοινωνική κοπέλα που αντιπροσωπεύει τον πραγματικό κόσμο. Η ζωή της είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των τεσσάρων αδελφών».

 

23 Nοεμβρίου στους κινηματογράφους

Διαβάστε   "Η Αλήθεια": Όταν η επανένωση μητέρας και κόρης φέρνει στο φως αλήθειες και κρυμμένα συναισθήματα...
Σκηνοθεσία-Σενάριο Σέρχιο Γ. Σάντσεθ
 

 

 

Ηθοποιοί Τζορτζ ΜακΚέι

Άνια Τέιλορ- Τζόι

Τσάρλι Χίτον

Μία Γκοθ

Κάιλ Σολέρ

Τομ Φίσερ

Νίκολα Χάρισον

 

Φωτογραφία Τσάβι Χιμένεθ
Μοντάζ Έλενα Ρουίζ
Σχεδιασμός παραγωγής Πάτρικ Σαλβαδόρ
Μουσική Φερνάντο Βελάσκεθ
Διάρκεια 110’