Αποπνικτικό σασπένς στους διαδρόμους ενός εγκαταλελειμμένου ορφανοτροφείου…

Του Νίκου Αρτινού

Η Λόρα επιστρέφει μετά από τριάντα χρόνια στο εγκαταλελειμμένο, πια, ορφανοτροφείο που μεγάλωσε. Μαζί με τον άντρα της θέλουν να το επαναλειτουργήσουν, το σπίτι όμως αρχίζει να επιδρά παράξενα πάνω στο μικρό τους γιο αλλά και σε αυτήν την ίδια.

Ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά θρίλερ που επιβεβαιώνει με «ανατριχιαστικό» τρόπο ότι ο ισπανικός κινηματογράφος – εκτός από σπουδαία εθνική κινηματογραφία – είναι και μια εύρωστη κινηματογραφική βιομηχανία που λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικάνικου σινεμά. Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, πρώην σκηνοθέτης video clip σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 2007 σε παραγωγή του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και προσέφερε στους θεατές μια υποβλητική ταινία τρόμου στα πρότυπα της Έκτης Αίσθησης του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και Οι Άλλοι του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ.

Ο Μπαγιονά χειρίζεται το θέμα του υποβάλλοντας τους θεατές σταδιακά σε ένα κλίμα ασταθούς ατμόσφαιρας, σασπένς και υπαινιγμού οδηγώντας τελικά στην αμφιβολία και την σύγχυση. Το υπαινικτικό σασπένς γίνεται στιγμές-στιγμές  αποπνικτικό για τους θεατές, ενώ η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την δυνατή σχέση μητέρας -γιου που δοκιμάζεται έντονα σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Το σπουδαίο στην κινηματογραφική γλώσσα αλλά και, γενικότερα, στην γλώσσα της επικοινωνίας είναι η τέχνη του υπαινιγμού και της παραπλάνησης. Είναι σίγουρο ότι, όποιος κατέχει τους συγκεκριμένους κώδικες επικοινωνίας, μπορεί να περάσει όποια και όσα μηνύματα θέλει. Ο Μπαγιονά αποφεύγει με επιμονή τα «ψεύτικα» κομπιουτερογενή ειδικά εφέ και αποδεικνύεται ένας μαέστρος της κάμερας, μιας και χρησιμοποιεί με σιγουριά όλα τα βασικά τρυκ του σινεμά τρόμου: τρομακτικές απόκοσμες φωτοσκιάσεις, εντυπωσιακά- σχεδόν υπνωτιστικά- τράβελινγκ και τέλειο συνδυασμό ήχων και μουσικής,. Η ταινία, μέσα από αλλεπάλληλα σοκ τρόμου, οδηγείται σε ένα λυτρωτικό και συγκινητικό φινάλε με την σπαρακτική ερμηνεία της Μπέλεν Ρουέδα στον ρόλο της απελπισμένης μητέρας να σφραγίζει το φιλμ. Από τις πιο τρομακτικές  σεκάνς αυτή όπου το υπνωτισμένο μέντιουμ, που υποδύεται η Τζέραλντιν Τσάπλιν,  ψάχνει μέσα στο στοιχειωμένο κτίριο το μικρό αγόρι και τους δυσοίωνους «συντρόφους» του.

Διαβάστε   "Μια Ζωή Ταλαιπωρία": επανέκδοση της μαύρης κωμωδίας του Πέδρο Αλμοδοβάρ

 

 

Το Ορφανοτροφείο (El Orphanato, 2007)

Σκηνοθεσία: Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα

Ηθοποιοί: Μπέλεν Ρουέδα, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Φερνάντο Κάγιο

Διάρκεια: 100΄