Το “μεθυσμένο ημερολόγιο” ενός gonzo δημοσιογράφου

 

Του Νίκου Αρτινού

Ο νεαρός δημοσιογράφος Πολ Κεμπ-απηυδισμένος από την πολιτιστική και πολιτική περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Υόρκη ταξιδεύει-στο γαλήνιο νησί του Πουέρτο Ρίκο, για να εργαστεί στην τοπική εφημερίδα, Σαν Χουάν Σταρ, όπου ο κουρασμένος αρχισυντάκτης Λότερμαν του αναθέτει να γράφει για τα… ζώδια. Ο Πολ γοητεύεται από την ανέμελη ζωή του νησιού, καθιστώντας το ρούμι ως απαραίτητο καθημερινό και ολοήμερο συμπλήρωμα της δίαιτάς του. Παράλληλα, θα ερωτευτεί τη Σενό, την ελκυστική-αμερικανικής καταγωγής-μνηστή του Σάντερσον, ενός επιχειρηματία που είναι μπλεγμένος σε σκοτεινά κτηματομεσιτικά παιχνίδια…

Βιογραφική δραμεντί χαρακτήρων και καταστάσεων βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Χάντερ Τόμσον, γνωστού ως ο νονός της «gonzo δημοσιογραφίας». Στη «gonzo δημοσιογραφία», ο δημοσιογράφος μπαίνει στην καρδιά της δράσης πρωταγωνιστώντας ο ίδιος στα ρεπορτάζ του. Αυτό έκανε πρώτος ο Τόμσον, είτε συμμετέχοντας σε τουρ των μοτοσικλετιστών Hell’s Angels στην Αμερική, είτε καταπίνοντας μεγάλες ποσότητες ψυχεδελικών ουσιών. Όλα του λοιπόν τα κείμενα βασίζονται σε προσωπικές του εμπειρίες, κάτι που συμβαίνει και στο «Μεθυσμένο Ημερολόγιο».

Ο Τόμσον έχοντας τελειώσει τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία αποχωρεί από το Time Magazine στο οποίο δουλεύει ως κειμενογράφος, και μετακομίζει στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο το 1960. Εκεί, εργάζεται για λίγο καιρό στο αθλητικό περιοδικό El Sportivo και αργότερα στη Σαν Χουάν Σταρ. Οι άνθρωποι που συνάντησε και οι εμπειρίες που είχε στο Πουέρτο Ρίκο, τον ενέπνευσαν να γράψει το βιβλίο «The Rum Diary», το οποίο παρέμεινε αδημοσίευτο για δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1990, ο Τζόνι Ντεπ-στενός φίλος του Τόμσον-ανακάλυψε τυχαία το χειρόγραφο, όταν επισκέφτηκε το σπίτι του Τόμσον. Την ίδια νύχτα, αποφάσισε να δημοσιεύσει το μυθιστόρημα και να το προσαρμόσει για τη μεγάλη οθόνη. Ο Τόμσον αυτοκτόνησε το 2005, και έτσι δεν πρόλαβε να δει το «The Rum Diary»  να γίνεται ταινία.

Διαβάστε   Οι Αφοι Κοέν σπάνε το «απόρρητο» της τεράστιας κοινωνικής σημασίας των βλακών!..

Το φιλμ, λοιπόν, αποτελεί μια-καθόλα προσωπική-επιλογή του ηθοποιού Τζόνι Ντεπ. Στο παρελθόν, ο Τζόνι Ντεπ  φρόντισε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο το εμβληματικό –για μια ολόκληρη εποχή- βιβλίο του Τόμσον «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγγας» (1998), σε σκηνοθεσία Τέρι Γκίλιαμ. Οφείλω να πω πως το «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγγας» είναι καλύτερο και πληρέστερο από το «Μεθυσμένο Ημερολόγιο» χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι περιπέτειες του Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του alter ego του Χάντερ Τόμσον, Πόλ Κεμπ, δεν είναι μεθυστικές και εθιστικές.

Το φιλμ του Μπρους Ρόμπινσον («Ο φίλος μου και εγώ») είναι διασκεδαστικό σε ότι αφορά τη δομή των επεισοδίων, τα οποία πολλές φορές περνάνε στη σφαίρα του σουρεαλιστικού μπουρλέσκ. Για του λόγου το αληθές, αναφέρω δύο σεκάνς, στις οποίες οι θεατές εκ των πραγμάτων θα δώσουν επιπλέον προσοχή. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια του Πολ Κεμπ και του φίλου του Σάλα, να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο, του οποίου έχουν αφαιρεθεί τα μπροστινά καθίσματα ενώ στη δεύτερη, οι μεθυσμένοι Κεμπ και Σάλα, ύστερα από την χορήγηση παραισθησιογόνου σε… κολλύριο-αρχίζουν και βλέπουν διάφορα, που δεν μπορώ να περιγράψω στο παρόν κείμενο.

Από την άλλη, το φιλμ του Μπρους Ρόμπινσον δεν καταφέρνει να μεταδώσει στους θεατές κάτι άλλο πέρα από την ευχάριστη διάθεση που προκαλεί ένα συνεχές μεθύσι. Όλα όσα χαρούμενα συμβαίνουν στην ιστορία σε συνδυασμό με την πιστή αναπαράσταση της εποχής, δεν καταφέρνουν να αιτιολογήσουν αρκετά ούτε τις πράξεις των ηρώων ή να ενδοσκοπήσουν στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, που διαμόρφωσαν την επεκτατική –σχεδόν αποικιοκρατική –πολιτική των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε   “Acasă, My Home”, από τη φύση στον πολιτισμό: μια κινηματογραφική εθνογραφία για το περιθώριο της μετάβασης

Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες μέσα από τις ιδιομορφίες τους, γεγονός που τους καθιστά σινεματικά συναρπαστικούς. Ο Τζόνι Ντεπ επαναλαμβάνει την κλασική μανιέρα του χαλαρού ανέμελου τύπου, χάρη στην οποία έχει διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα καριέρα, τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς σημερινούς χολιγουντιανούς σούπερ σταρ. Δίπλα του η ανερχόμενη Άμπερ Χερντ αποδίδει ευχάριστα την απαραίτητη θηλυκή σεξουαλική αύρα της μεθυσμένης ιστορίας. Το ίδιο καλοί και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, που πλαισιώνουν τον Τζόνι Ντεπ, Άαρον Έκχαρτ, Τζιοβάνι Ρίμπιζι και Μάικλ Ρισπόλι.

 

Μεθυσμένο Ημερολόγιο – The Rum Diary (2011)

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Μπρους Ρόμπινσον

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:  Τζόνι Ντεπ, Άαρον Έκχαρτ, Άμπερ Χερντ, Μάικλ Ρισπόλι, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζιοβάνι Ριμπίζι

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120΄