“Οι Απόγονοι”: αναζητώντας τη γέφυρα που ενώνει το χάσμα γενεών…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Ο Ματ Κινγκ, ένας αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν και να δει το μέλλον με διαφορετική ματιά, όταν η σύζυγός του τραυματίζεται σοβαρά σε ένα ατύχημα με ένα σκάφος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης του Ματ με τις κόρες του…

Με την προσοχή μας στραμμένη στο καλοκαίρι και την μετά κορονοϊό κανονικότητα, το streaming σινεμά αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική του… σινεμά! Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν  [Πολίτης Ρουθ (1996), Η Εκλογή (1999), Σχετικά με τον Σμιντ (2002), Πλαγίως (2004) και Nebraska (2013)] σκηνοθέτησε το 2011 μια τρυφερή-feel good και κάποιες στιγμές μελαγχολική-ταινία συνηθισμένων χαρακτήρων, που βιώνουν συνηθισμένες, καθημερινές καταστάσεις με τρόπους αληθινά συναρπαστικούς. Πέρα από τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες και την-προσεχτικά σχεδιασμένη-πλοκή, το ενδιαφέρον είναι ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στον παράδεισο της Χαβάης, που-όπως αποδεικνύεται-τα πράγματα δεν είναι τόσο παραδεισένια. Σύζυγοι, γονείς, παιδιά είναι οι κρίκοι της αλυσίδας που εξασφαλίζουν τη συνέχεια όχι μόνο του ανθρώπου, ως βιολογικό είδος, αλλά και της οικογενειακής παράδοσης και των ατομικών κατορθωμάτων, διαμέσου της κληρονομιάς.

Αν και η κληρονομιά αντιπροσωπεύει κάτι, που οι απόγονοι «μισούν να επιζητούν», παράλληλα αποτελεί και την «καταναγκαστική» γέφυρα  με την οποία συνδέεται το χάσμα γενεών. Ο Πέιν-έχοντας ως, όχημα τα παραπάνω-δημιουργεί ένα φιλμ, όπου το γέλιο και η συγκίνηση ισορροπούν πάνω σ’ αυτή την «καταναγκαστική» γέφυρα συμφιλίωσης και συνύπαρξης. Ωραία ταινία που απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Ταινίας – Δράμα και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Κλούνεϊ και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α’ Ανδρικού Ρόλου και χάρισε στο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αλεξάντερ Πέιν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Διαβάστε   "Ματωμένος Ουρανός": μια αριστουργηματική βαμπιρική ταινία τρόμου, δράσης και σασπένς από το Netflix

 

Οι Απόγονοι  (The Descendants, 2011)

Σκηνοθεσία : Αλεξάντερ Πέιν

Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Τζούντι Γκριρ, Μπο Μπρίτζες, Μάθιου Λίλαρντ

Διάρκεια: 115΄