Τετραήμερο προβολών και απονομής βραβείων στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου ή 5ο West Side Mountains Doc Fest, είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο γιορτάζει τη συμπλήρωση της πρώτης του πενταετίας και πραγματοποιείται σε πόλεις και χωριά της Ηπείρου από τις 7 μέχρι τις 12 Αυγούστου και στην Αθήνα από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, σε ένα τετραήμερο προβολών και με τη 18η Σεπτεμβρίου να είναι η ημέρα απονομής των βραβείων στους νικητές.

Το φεστιβάλ στα χρόνια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει περίπου χίλιες επτακόσιες ταινίες από 120 χώρες και των πέντε ηπείρων αλλά και την Ελλάδα, που κάθε χρόνο αυξάνονται σε αριθμό, αλλά το σημαντικότερο η ποιότητα τους, παρουσιάζεται κάθε χρονιά και καλύτερη. Να σημειωθεί ότι δεκάδες από αυτές έχουν βραβευτεί σε πολλά ξένα Φεστιβάλ.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή, ανάδειξη και κατανόηση των βασικών αρχών της κινηματογραφικής τέχνης και έτσι το West Side Mountains Doc Fest αναπτύσσει γέφυρες πολιτισμού με όλο τον κόσμο, ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και εξοικειώνει τον θεατή με την κινηματογραφική τέχνη. Συγχρόνως, το Φεστιβάλ, μέσω των επιλογών του και των ειδικών αφιερωμάτων του, προβάλλει κοινωνικά θέματα και έρχεται αντιμέτωπο με στερεότυπα και προκαταλήψεις κάθε μορφής.

Το 5ο West Side Mountains Doc Fest ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, δέχεται συμμετοχές από όλο τον κόσμο και δημιουργούς κάθε ηλικίας και εθνικότητας που υποβάλλουν τις ταινίες τους στις επιτροπές. Προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτονται από την διοργάνωση, ταινίες με ακραίες πολιτικές, ρατσιστικές ή θρησκευτικές θέσεις.

Το φεστιβάλ τη χρονιά αυτή γίνεται με την αιγίδα της Ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία και το στηρίζει επικοινωνιακά.

 

Πρόγραμμα προβολών:

 

  • Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου

17:00 μ.μ.       Μετάλλου Μνήμη /Ore Remembrance του Δημήτρη Καλφάκη , Ελλάδα (54’:25’’)

18:00 μ.μ.       Κέρκυρα το Νησί της Τηγανίτας των Σπύρου Μπάντιου και Σπύρου Παϊπέτη , Ελλάδα (54’)

19:20 μ.μ.       Ο Jorge  της Pavlína Taubingerová, Τσεχία / Πορτογαλία  (30’)

20:00 μ.μ.       Maria’s Silence   του Cesare Bedogné, Ιταλία / Ελλάδα  (38’)

 

  1. ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΝΗΜΗ / ORE REMEMBRANCE

Στο βορειοανατολικό άκρο της Μυκόνου βρίσκεται η περιοχή Μεταλλεία. Το όνομα υιοθετήθηκε λόγω των μεταλλείων της αμερικανικής εταιρείας Mykobar, κυρίως εταιρεία εξόρυξης βαρύτη, η οποία λειτούργησε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ 1955 και 1983. Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από εκείνη την περίοδο είναι τα ερείπια των εγκαταστάσεων. Μέσα από επιτόπια παρατήρηση, προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, η ταινία αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το μεταλλείο στην τοπική κοινωνία και ανασυνθέτει τη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού.

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

Διάρκεια: 54’:25’’

 

  1. ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ / CORFU THE ISLAND OF PANCAKE

Πώς ένα απλό στην παρασκευή και γνωστό από την αρχαιότητα έδεσμα συνθέτει παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών, διατρέχει διαφορετικές ιστορικές περιόδους και γίνεται σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γιορτής; Με συστατικά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού, το θρησκευτικό αίσθημα, τη μουσική παράδοση και τον πλούτο της φύσης, οι μνήμες των οικογενειακών τραπεζιών γίνονται ζώσα ιστορία στην ταινία Κέρκυρα, το νησί της τηγανίτας.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Κέρκυρα, το νησί της τηγανίτας», 2020 είναι ο Σπύρος Μπάντιος και Σπύρος Παϊπέτης, η σκηνοθεσία, το γύρισμα και το μοντάζ, είναι του αυτοδίδακτου κινηματογραφιστή Σπύρου Μπάντιου, ενώ βοηθοί σκηνοθέτη, είναι ο Σπύρος Παϊπέτης και ο Σταμάτης Αυλωνίτης. Την αφήγηση έκανε ο Σταμάτης Αυλωνίτης, ενώ συνεντεύξεις έδωσαν ο Σπύρος Παϊπέτης, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, ο Παναγιώτης Βασιλάκης, η Ελπίδα Έριτσου, ο Γιώργος Καγκουρίδης, ο Σπύρος Μπούζης, ο Σπύρος Δαφνής, ο Πέτρος Γιοχάλας, ο Ηλίας Βασιλάτος και πολλοί Κερκυραίοι που ήθελαν να τιμήσουν τον τόπο τους.

Διαβάστε   Βραβείο EMMY για το Kara Sevda!

Διάρκεια: 54’

 

  1. O JORGE

Ο Jorge Listopad ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην καλλιτεχνική δημιουργία στην Πορτογαλία, έχοντας υπάρξει αναντικατάστατη επιρροή της εθνικής κουλτούρας. Αυτό το ντοκιμαντέρ αντικατοπτρίζει την κληρονομιά που άφησε η προσωπικότητά του, μέσα από προσωπικές συνομιλίες με την οικογένειά του Helena και Francisca και τους επαγγελματίες συναδέλφους του.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη

Η Pavlína Taubingerová ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα πολύ νωρίς. Το 2007, γύρισε την πρώτη της διαγωνιστική ταινία με τίτλο FINDING A DIAMOND, η οποία κέρδισε κάποια βραβεία. Έχει αφιερωθεί στη σκηνοθεσία, καθώς και στη συγγραφή δικών της θεμάτων, σεναρίων κ.α. Ενδιαφέρεται επίσης για την υποκριτική και πηγαίνει σε Ομάδα Αυτοσχεδιασμού. Τα χόμπι της περιλαμβάνουν επίσης χορό και φωτογραφία.

Διάρκεια: 30’

 

  1. MARIA’S SILENCE

Αυτή η ταινία μάλλον φάνηκε σαν ένα όνειρο, όχι ένα νυχτερινό όνειρο, αλλά αυτό που ξεδιπλώθηκε μέρα με τη μέρα ενώ γυρίστηκε.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Cesare Bedogné είναι Ιταλός φωτογράφος, κινηματογραφιστής και συγγραφέας. Το πρώτο του, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποτέλεσαν τη βάση της ταινίας Story for an Empty theatre, την οποία συν-σκηνοθέτησε με τον Ουκρανό σκηνοθέτη Αλεξάντρ Μπαλαγούρα. Συνέχισε σκηνοθετώντας πειραματικά/ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Marias Silence (2017), Το τελευταίο βήμα ενός ακροβάτη (2019), Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη (2020). Όλες αυτές οι ταινίες κέρδισαν πολλά βραβεία και προβλήθηκαν σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Art Visuals&Poetry στη Βιέννη, το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαλέρνο, το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Μοντεκατίνι στην Ιταλία.

Διάρκεια: 38’

 

  • Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

17:00 μ.μ.       Bishop Tube  του Alex Djordjevic, Ηνωμένες Πολιτείες (30’)

17:40 μ.μ.       Τόποι του Ελληνισμού : Ερμούπολη /Hellenic Places : Ερμούπολη  του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Ελλάδα  (15’)

18:05 μ.μ.       Κύθνος Μνήμες Προγόνων, Παραδοσιακές Πρακτικές στο Διάβα του Χρόνου του Ιωάννη Σπηλιόπουλου, Ελλάδα  (55’:18’’)

19:10 μ.μ.       Ταξίδι Πνοής /Journey to the Dream  του  Χρήστου Ν. Καρακάση, Ελλάδα  (90’)

 

  1. BISHOP TUBE

Μια ομάδα ντόπιων παλεύει να εμποδίσει έναν εργολάβο να χτίσει σπίτια σε μια τοξική τοποθεσία.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Alex Djordjevic έχει εργαστεί ως κινηματογραφιστής, παραγωγός και φωτογράφος, εστιάζοντας κυρίως σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το έργο του έχει μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο στο PBS, έχει επιλεγεί για πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, και οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο Alex είναι επίκουρος καθηγητής κινηματογραφίας και ιστορίας του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Drexel.

Διάρκεια: 30’

 

  1. ΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ / HELLENIC PLACES HERMOUPOLIS

Η πόλη της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος, στην Ελλάδα. Στην ιστορία της βρίσκει κανείς όλα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων που αφηγείται την ιστορία του.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη

Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το έργο του επικεντρώνεται στο animation, τη χαρακτική, το σχέδιο, τη ζωγραφική και τα κόμικς. Ζει και εργάζεται στην Πάφο, όπου, το 2015, συν-ίδρυσε το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Από το 2017 διευθύνει το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ animation με τίτλο The Animattikon Project. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Από το 2018 είναι ο πρέσβης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation στην Κύπρο. Από το 2019 διδάσκει animation στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαβάστε   Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι... "μη μου άπτου"!..

Διάρκεια: 15

 

  1. ΚΥΘΝΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα κύρια προϊόντα της Κύθνου που ήταν το τυρί, το κρασί, το κριθάρι και το μέλι. Μέσα από τις μαρτυρίες ηλικιωμένων κυρίως κατοίκων του νησιού θα μάθουμε για το πως καλλιεργούσαν την γη, πως δούλευαν οι ανεμόμυλοι, πως έφτιαχναν τον περίφημο κύθνιο τύρο, πως αλώνιζαν, πως έβγαινε το αρωματικό μέλι της Κύθνου. Ομιλεί και ο καθηγητής αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μαζαράκης που διεξάγει ανασκαφές στο νησί, για την Κύθνο στην αρχαιότητα.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη

Επαγγελματίας δ/ντής φωτογραφίας. Τριάντα  χρόνια στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης σε εκπομπές, σε σειρές, σε ντοκιμαντερ. Ιδιαίτερα ευτυχής που εργάστηκα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Επίσης, είχα την χαρά να είμαι από τους κύριους συντελεστές στην δημιουργία του πρώτου ψηφιακού στούντιο στην Ελλάδα στην ΕΡΤ. Δ/ντής φωτογραφίας σε επτά κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους. Mε την κλασική φωτογραφια ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Μου αρέσει πολύ το Α/Μ με περιορισμένη όμως την σκάλα του γκρι! Απόλαυσή μου να κοιτάζω μέσα από το viseur της μηχανής.

Σκηνοθεσία: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Διάρκεια: 55’:18’’

 

  1. ΤΑΞΙΔΙ ΠΝΟΗΣ / JOURNEY TO THE DREAM

Ο Γιώργος Μεσσάλας υπήρξε βοηθός και προσωπικός φίλος μεγάλων θεατρανθρώπων του Αλέξη Μινωτή και του Αλέξη Σολομού. Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο» Ερμήνευσε κλασικό ρεπερτόριο, ενώ σκηνοθέτησε πάμπολλες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στον Λυκαβηττό, στο Ελεύθερο Θέατρο, και πραγματοποίησε περιοδείες  σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και σε όλη τη χώρα. Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο «Αλκυονίδα». Συνεχιστής μιας παράδοσης που στα σημερινά χρόνια είναι πολύτιμη για κάθε καλλιτέχνη και σκεπτόμενο άνθρωπο.

Σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διάρκεια: 90’

 

  • Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

17:30 μ.μ.       Κάμνω πηλό  της Σκεύης Λάου, Ελλάδα  (16’)

17:50 μ.μ.       The south wind   του Zhang Zhiqiang, Κίνα (65’)

19:00 μ.μ.       Promise ή Η Υπόσχεση  του Κωνσταντίνου Πλιάκου, Ελλάδα  (61’)

20:10 μ.μ.       Τalia  των Pedro Cruz & David Gomes, Πορτογαλία (25’:42’’)

20:35 μ.μ.       The Black ChristS. Far from Justice   της Monica Manganelli, Ιταλία (14’:49’’)

 

  1. ΚΑΜΝΩ ΠΗΛΟ / KAMNO PILO

Ο Πανίκος, ένας εβδομηντάρης Κύπριος γλύπτης, ζει σε μία «ζούγκλα» όπως την αποκαλεί. Τα τελευταία 35 χρόνια, το εργαστήρι του αποτελεί όαση για ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και πηγή έμπνευσης και απόλυτης γαλήνης.

Σκηνοθεσία: ΣΚΕΥΗ ΛΑΟΥ

Διάρκεια: 16’

 

  1. THE SOUTH WIND

Μετά τη συνταξιοδότησή τους, ο κύριος Xu και η σύζυγός του βοήθησαν την κόρη τους να δημιουργήσει ένα λουτρό. Δυστυχώς, ο κ.Xu υπέστη εγκεφαλικό έμφραγμα λόγω υπερβολικής εργασίας. Για το λόγο αυτό, η κόρη τους αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρησή της. Μετά την ανάρρωσή του, ο κ. Xu αγόρασε ένα αυτοκίνητο τον Νοέμβριο του 2019 και ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι μεγάλων αποστάσεων με τη σύζυγό του – Pingjie. Αφού έφτασαν στο χωριό Fangpo, το νοτιότερο της ηπειρωτικής Κίνας, από τη βορειοανατολική Κίνα, «παγιδεύτηκαν» στη θάλασσα λόγω της επιδημίας του COVID-19. O Mr. Xu κατηγόρησε τον εαυτό του ότι δεν φρόντιζε καλά τη γυναίκα και τα παιδιά του αν και αγωνιζόταν. Τα τρόφιμα που λαμβάνονται από τη θάλασσα και το παραθαλάσσιο περιβάλλον βοηθούν την Pingjie να ανακάμψει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κύριο Xu από την υπεργλυκαιμία. Κάθε φορά που ο κύριος Xu πήγαινε για κυνήγι, ψιθύριζε «Ο Θεός να με συγχωρέσει». Τους δυό τους, τους φροντίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους στην άλλη πλευρά της χώρας και η επιδημία έφερε έτσι πιο κοντά τα μέλη της οικογένειάς τους.

Διαβάστε   See you in Hell, my darling...

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Zhang Zhiqiang, απόφοιτος του Μηχανολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Wuyi, ασχολείται με τη βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης. Βρίσκει έναν άλλο κόσμο κρυμμένο στον φακό. Ασχολείται με τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης για πολλά χρόνια, από τα πρώτα γυρίσματα έως το post production.

Σκηνοθεσία: ZHANG ZHIQIANG

Διάρκεια: 65’

 

  1. Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ / PROMISE

Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία σχετικού νόμου. Η υπόσχεση είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία σήκωσε στην πλάτη του επί 23 χρόνια ένας άνθρωπος.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Eίναι δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε 17 χρόνια σε εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος, Έθνος, Εξουσία) και περιοδικά και έχει συνεργαστεί με ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως μεταξύ άλλων οι SRF (Ελβετία), TVP (Αργεντινή), NDTV (Ινδία), για ειδήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Επί σειρά ετών κάλυψε διεθνή γεγονότα και έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε περισσότερες από τριάντα χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Αφρική. Ως σκηνοθέτης και παραγωγός έχει κάνει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και ένα μικρού τα οποία έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, ενώ η φωτογραφική του δουλειά έχει επίσης βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣ

Διάρκεια: 61’

 

  1. THE BLACK CHRISTS. FAR FROM JUSTICE

Χωρισμένη σε 14 κεφάλαια εμπνευσμένα από τους σταθμούς του σταυρού, η ταινία επανεξετάζει τη σφαγή της Τάλσα, το χειρότερο περιστατικό φυλετικής βίας στην αμερικανική ιστορία. Ένα ταξίδι όπου τα όρια μεταξύ μνήμης (πραγματικό-αρχειακό υλικό) και φαντασίας (σουρεαλιστικοί κόσμοι) αναμειγνύονται για να μας κάνουν να σκεφτούμε τον ανθρώπινο πόνο και την πίστη.

Σύντομο Βιογραφικό

Σκηνοθέτης, Σχεδιαστής-Εικαστικός Καλλιτέχνης και Συγγραφέας, το έργο της Monica ManganelliI είναι συνήθως γνωστό για τη διασταύρωση του θεάτρου, της όπερας και της κινηματογραφικής παραγωγής, για τη διεπιστημονική συγχώνευση αφηγηματικού βάρους, οπτικής δραματουργίας και σχεδιασμού. Η διεπιστημονικότητα είναι το κέντρο της δουλειάς της. Τα τρέχοντα έργα της ως σκηνοθέτις, εικαστικός/video & σκηνογράφος περιλαμβάνουν νέες κινηματογραφικές παραγωγές, ντεμπούτα και παραγωγές παραστατικών τεχνών που συνεχίζουν να εξερευνούν τα όρια μεταξύ κινηματογράφου, εικαστικών τεχνών και μουσικής-όπερας. Οι ταινίες και τα έργα της έχουν συμμετάσχει σε περίπου 180 φεστιβάλ και έχουν κερδίσει 40 βραβεία, ενώ υποστηρίζονται από το Rai Cinema, το MiBACT (MIC) Και το Υπουργείο Πολιτισμού οπτικοακουστικών μέσων της Ιταλίας, το BKM (Γερμανία) – Bundesregierung für Kultur und Medien, την Επιτροπή Κινηματογράφου της Εμίλια Ρομάνια.

Διάρκεια: 14’:49’’

 

  • Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

19:30 μ.μ.       Τελετή Απονομής Βραβείων