“Τελεσίγραφο” με την κάμερα “επ’ ώμου”…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Ο Τζέισον Μπορν το μόνο που θέλει είναι να εξαφανιστεί, βρίσκεται όμως κυνηγημένος από τους ανθρώπους που τον δημιούργησαν. Έχοντας χάσει τη μνήμη του κι έχοντας να αντιμετωπίσει μία νέα γενιά εκπαιδευμένων δολοφόνων, έχει μία μόνο επιλογή, να ψάξει ο ίδιος και να μάθει το άγνωστο παρελθόν του.

Συναρπαστική περιπέτεια δράσης και καταδίωξης που αποτελεί την καλύτερη ταινία της σειράς με ήρωα τον αμνησιακό κατάσκοπο Τζέισον Μπορν. Ο Πολ Γκρινγκρας («Ματωμένη Κυριακή», «Η ταυτότητα του Μπόρν», «Πτήση 93») σκηνοθετεί το φιλμ με την κάμερα «έπ’ ώμου» και με την αίσθηση του ρεαλισμού που δίνει το direct cinema. Τα ψηφιακά εφέ είναι ανύπαρκτα, το μοντάζ εξαντλητικό, η δράση  ιλιγγιώδης και καταιγιστική ενώ οι αναμετρήσεις του Μπορν με τους διάφορους διώκτες του  είναι αδυσώπητες και εντυπωσιακές. Μπράβο στον Γκρίνγκρας που απέδειξε πόσο καλός κινηματογραφιστής είναι, μπράβο και στον Μάτ Ντέϊμον  που έχτισε τον χαρακτήρα του Μπορν πέρα από στερεότυπα και γνώριμα μοτίβα, βασιζόμενος, όμως σ’ αυτά τα στερεότυπα.

 

 

Το Τελεσίγραφο του Μπορν (The Born Ultimatum, 2007)

Σκηνoθεσία: Paul Greengrass

Ηθοποιοί:  Matt Damon, Edgar Ramírez, Joan Allen, Julia Stiles, David Strathairn, Scott Glenn, Paddy Considine, Edgar Ramírez, Albert Finney

Διάρκεια: 111΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix

 

 

Διαβάστε   "Η κυρία εξαφανίζεται": το μεγαλείο του σασπένς στο πρώιμο σινεμά του Άλφρεντ Χίτσκοκ