Τα ζόμπι του “Μαύρου Καλοκαιριού” στο Netflix…

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Στις σκοτεινές, αρχικές μέρες μιας αποκάλυψης ζόμπι, εντελώς άγνωστοι άνθρωποι ενώνονται για να βρουν τη δύναμη που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους. Η Rose (Jaime King) χωρίζεται από την κόρη της, την Anna, και ξεκινάει ένα οδυνηρό ταξίδι για να την βρει. Μαζί με μια μικρή ομάδα προσφύγων στη Βόρεια Αμερική, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν εχθρικό νέο κόσμο και να πάρει δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του πιο θανατηφόρου καλοκαιριού της αποκάλυψης.

Το Black Summer (Μαύρο Καλοκαίρι) είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά του Netflix που δημιουργήθηκε από τους Karl Schaefer και John Hyams και αποτελεί spinoff της σειράς Z Nation. Η πρώτη σεζόν, αποτελούμενη από οκτώ επεισόδια, κυκλοφόρησε στο Netflix στις 11 Απριλίου του 2019, ενώ η δεύτερος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου του 2021. Η παραγωγή της σειράς έγινε από την The Asylum, την ίδια εταιρεία παραγωγής πίσω από το Z Nation.

Καλύτερα, γρηγορότερα, πιο δυνατά ζόμπι

Τα ζόμπι στο Black Summer είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στις έως τώρα σειρές και ταινίες με ζόμπι. Όπως στο 28 Days Later, τα ζόμπι του Black Summer  είναι άνθρωποι που έχουν γίνει άγριοι και βίαιοι, είναι κυνηγοί που ορμούν στην οθόνη, εκμεταλλευόμενοι τους τεράστιους καμβάδες που ζωγράφισαν οι σκηνοθέτες John Hyams και Abram Cox και οι κινηματογραφιστές Yaron Levy και Spiro Grant, τρέχοντας στο οπτικό πεδίο στο πίσω μέρος του κάδρου και ορμώντας για εκατό μέτρα ή και περισσότερο πριν οι χαρακτήρες τελικά τα πυροβολήσουν ή ξεφύγουν από αυτά.

Διαβάστε   "The Mandalorian": Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του τρίτου κύκλου της σειράς

Οι χαρακτήρες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ως επιζώντες που θα παραμείνουν έτσι μακροπρόθεσμα, μέχρι να σκοτωθούν στη συνέχεια. Άλλοι χαρακτήρες των οποίων η μοίρα μοιάζει φαινομενικά προκαθορισμένη, επιβιώνουν ανεξήγητα, κάνοντας την επανεμφάνισή τους σε μεταγενέστερο χρόνο ή σε διαφορετικά επεισόδια. Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τον θεατή να πάρει ανάσα, ακόμη κι όταν φαίνεται ότι οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι σε θέση να χαλαρώσουν.

Ο μόνος χαρακτήρας που είναι ασφαλής, φαινομενικά, είναι η Rose. Με κάθε προδοσία που βιώνει, ο ψυχισμός του χαρακτήρα της φαίνεται να γίνεται όλο και πιο εύθραυστος. Μια ανάπαυλα από τον έξω κόσμο το μόνο που έχει αποτέλεσμα είναι να εντείνει την παράνοια και το άγχος της. Είναι πρόθυμη να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να επιβιώσει, μια στάση που μόνο εντείνεται κατά τη διάρκεια των 16 επεισοδίων του Μαύρου Καλοκαιριού. Είναι σαν ένας Εξολοθρευτής, με μία και μόνη αποστολή: να βρει την Anna. Τα πάντα – και όλοι οι άλλοι – δεν έχουν σημασία. Φίλος ή εχθρός, η Άννα είναι το μόνο στο οποίο επικεντρώνεται η Rose- σε σημείο εμμονής.

Η σκηνοθετική δεινότητα του John Hyams

Όσοι τον γνωρίζουν από προηγούμενα projects του, μπορούν αμέσως να αναγνωρίσουν το φορμαλιστικό σκηνοθετικό στυλ τού John Hyams, το οποίο θέτει την ατμόσφαιρα της σειράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου. Ο Hyams καταπιάνεται με μεγάλα μονοπλάνα, με την κίνηση της κάμερας να τοποθετεί τους θεατές στη μέση της δράσης. Η κάμερα παρακολουθεί τους ηθοποιούς να κινούνται μέσα σε μια σκηνή για αρκετά λεπτά τη φορά, στη συνέχεια μεσολαβεί διάλογος και έπειτα επιστρέφει στην κίνηση χωρίς ορατά cuts.

Διαβάστε   Το βραβευμένο best seller "Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε" θα μεταφερθεί σε μια σειρά μίας σεζόν από το Netflix

Στη δεύτερη σεζόν του Black Summer, σπάνια βλέπουμε περισσότερα από ένα ζόμπι στην οθόνη σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά το κάθε ζόμπι είναι τόσο τρομακτικό, που σπάει παράθυρα και τοίχους για να φτάσει στην ανθρώπινη λεία. Και κυριολεκτικά τη στιγμή που πεθαίνει ένας άνθρωπος, μεταμορφώνεται αμέσως, γεγονός που δημιουργεί μερικές άγριες μάχες μεταξύ ανθρώπων και – δυνητικών – ζόμπι.

Με απλά λόγια, το Black Summer πρόκειται για ένα πείραμα στην αφήγηση ιστοριών για ζόμπι που κανένας άλλος δεν μπορεί να πλησιάσει, καθώς η σειρά δημιούργησε ένα μοναδικό είδος αποκάλυψης που δεν μπορεί να συγκριθεί.

Μάλιστα, στη σειρά αναφέρθηκε και ο πασίγνωστος συγγραφέας ιστοριών τρόμου, Stephen King, ο οποίος εγκωμίασε τη σειρά, λέγοντας: “Κι εκεί που νομίζεις ότι τα ζόμπι δεν μπορούν να γίνουν πιο τρομακτικά,  έρχεται ΑΥΤΟ. Υπαρξιακή κόλαση στα προάστια, απογυμνωμένη μέχρι το κόκκαλο.”

Επίσης, οι New York Times έγραψαν για τη σειρά: “Αν ο Αντρέι Ταρκόφσκι και ο Τζον Κάρπεντερ είχαν συνεργαστεί για να σκηνοθετήσουν μια σειρά με ζόμπι, ίσως να έμοιαζε κάπως με αυτή την τολμηρή σειρά του Netflix.”