Τέλι Σαβάλας: Γεννηθήκαμε όλοι φαλακροί, μωρό μου!..

Του Λουκά Καρνή

Ο Αριστοτέλης (Τέλι) Σαβάλας γεννήθηκε στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ στις 21 Ιανουαρίου του 1922. Το δεύτερο από τα πέντε παιδιά των Νίκ και Χριστίνα Τσαβαλά με καταγωγή από τη Λακωνία, ήταν ένα άτακτο πιτσιρίκι που έγινε από τύχη (;), ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στην ποπ κουλτούρα του 20ου αιώνα, ο Τέλι Σαβάλας κέρδισε φήμη μέσα από δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Ο ήρωας που τον ανέδειξε ήταν ο Κότζακ, αυτός ο πολύ μάγκας, πολύ έξυπνος, πολύ ευφυής, πολύ Ελληνοαμερικανός και πολύ εμμονικός με τα γλειφιτζούρια ντετέκτιβ. Σαν τον ίδιο.

 

Ο Σαβάλας ήταν Έλληνας

Συνέβαλε ο ίδιος στην ανέγερση της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες και υποστήριζε σθεναρά πολλές πρωτοβουλίες της ομογένειας. Ο Αριστοτέλης μιλούσε άπταιστα ελληνικά, άλλωστε στο πατρικό του τα αγγλικά ήταν μια γλώσσα που ερχόταν δεύτερη σε προτεραιότητα καθώς οι γονείς του δεν ήταν απλά από την Ελλάδα. Ήταν από τη Λακωνία (η μητέρα του Χριστίνα έφυγε από το χωριό Ανώγεια, όταν ήταν παιδί και ο πατέρας του, Νικόλαος έφυγε από το μικρό παράκτιο ψαροχώρι του Γέρακα για την Αμερική στις αρχές του 1900).

 

Ο Σαβάλας ήταν ένα σκληρό καρύδι

“Μεγάλωσα σε μια σκληρή γειτονιά” είχε πει στο περιοδικό People το 1981. “Συνήθιζαν να με αποκαλούν ‘βρωμοέλληνα’. Κάποτε με έπιασε ο πατέρας μου και μου είπε: ‘Όταν μεγαλώσεις και καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά, τότε θα χρειάζονται την άδεια σου για να σου απευθύνουν τον λόγο’. Είχε απόλυτο δίκιο. Είμαι υπερήφανος Έλληνας. Κουβαλάω τον Ελληνισμό μου σαν γαλόνι”.

 

Ο Σαβάλας δεν ήθελε να τον λένε Γιουλ Μπρίνερ

Διαβάστε   "Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι" στην Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας Λάρισας

Μπορεί το κοινό τους σημείο να ήταν η απαστράπτουσα καράφλα τους αλλά κάθε ομοιότητα σταματούσε εκεί. “Είμαι δύο πόδια πιο ψηλός, 25 χρόνια νεότερος και πιο όμορφος από αυτόν” ήταν η απάντηση του κάθε φορά που κάποιος τον παρομοίαζε με τον Αμερικανό σταρ.

 

Ο Σαβάλας ήταν πολυμήχανος

Η είσοδος του στη βιομηχανία του θεάματος ήταν τυχαία. Δουλευταράς από μικρός, ο Σαβάλας μοίραζε εφημερίδες στα 8 του και μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο εργάστηκε ως ναυαγοσώστης. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να σώσει έναν άντρα από πνιγμό και αυτή η ατυχία τον στοίχειωσε για το υπόλοιπο της ζωής του. Σπούδασε αγγλική γλώσσα, ραδιόφωνο και ψυχολογία στο Columbia University School of General Studies από όπου και πήρε πτυχίο το 1948. Ήδη ερωτευμένος με τα ΜΜΕ, γίνεται η φωνή του Your Voice of America ενώ μετά ακολουθεί η συνεργασία του με το δίκτυο ABC News. Αρχή των 50ς ο Σαβάλας παρουσιάζει το επιτυχημένο ραδιοφωνικό του σόου The Coffeehouse (Καφενείο) στη Νέα Υόρκη.

 

Ο Σαβάλας δημιούργησε τον Κότζακ

Συνοδεύοντας ένα φίλο του στην οντισιόν του CBS, ο Τέλις Σαβάλας δεν ενδιαφερόταν να υποδυθεί κανέναν ντετέκτιβ. Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του γίνεται αφορμή για τον προσέξει ο σκηνοθέτης και να του προτείνει ένα μικρό ρόλο. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Η ερμηνεία του στo Matter of Conviction εντυπωσιάζει τον Μπαρτ Λάνκαστερ που του προτείνει να συμμετέχει στο Birdman of Alcatraz. Ο Σαβάλας κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου, υποδυόμενος τον φυλακισμένο Φίτο Γκόμεζ και το Χόλιγουντ γίνεται γειτονιά και εργασία του και συμμετέχει στην περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, On Her Majesty’s Secret Service υποδυόμενος τον Ernst Stavro Blofeld.

Διαβάστε   Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 27η συνεχόμενη χρονιά την έκδοση «Κινηματογράφος»...

Στο αρχικό σενάριο ο Κότζακ δεν είχε ελληνική καταγωγή, ήταν από την Πολωνία. Ο Σαβάλας απαίτησε και κέρδισε την αλλαγή στο επώνυμο, έγινε από Κοτζάκεβιτς Κοζακόπουλος, και τον ανέδειξε σε επιτυχημένο τηλεοπτικό ίνδαλμα που κέρδιζε 200.000 δολάρια το επεισόδιο συν ποσοστά αποδίδοντας δικαιοσύνη.

 

Ο Σαβάλας αγαπούσε

Η ατάκα του ήρωα “Who loves ya, baby?” ήταν εμβληματική. Το ίδιο και ο Θίο Κότζακ που από το 1973 μέχρι το 1978 καθήλωνε τους τηλεθεατές στο CBS καπνίζοντας αρειμανίως στα πρώτα επεισόδια, μια συνήθεια που αντικαταστάθηκε με γλειφιτζούρια για να συμβαδίσει με το αντικαπνιστικό πνεύμα της εποχής. Τρεις φορές παντρεμένος, ο Σαβάλας έφερε το μεσογειακό ταμπεραμέντο στα βρόμικα πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης και το έκανε επιτυχημένα.

 

Ο Σαβάλας ήταν ο πνευματικός πατέρας της Άνιστον

Νονός της Τζένιφερ Άνιστον ο Σαβάλας ίσως της έδωσε τα πρώτα μαθήματα στη δημοσιότητα, άλλωστε ο ίδιος είχε δουλέψει και σαν δάσκαλος πριν τον κερδίσει η βιομηχανία του θεάματος. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο η Γενοβέφα Ιωάννα Αναστασάκη έκανε εμετό στο πίσω κάθισμα της Rolls Royce του πνευματικού της πατέρα –κατά λάθος.

 

Ο Σαβάλας είχε κρυμμένους άσους στο μανίκι του

Δεινός χαρτοπαίκτης, ήξερε την τέχνη του πόκερ καλύτερα από όλους μας. Απόδειξη; Η κατάταξη του στην 21η θέση του World Series of Poker το 1992.

 

Ο Σαβάλας δικαίωσε τη φαλάκρα

Αν και δεν είχε χάσει τα μαλλιά του, η φαλακρή αμφίεση του έγινε και το σήμα κατατεθέν του. “Όλοι οι άνθρωποι φαλακροί ερχόμαστε στη ζωή” είχε πει χαρίζοντας άπειρα επιχειρήματα πολλών εραστών χωρίς μαλλιά στον κόσμο τούτο.

Διαβάστε   Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης Μισέλ Λεγκράν

 

Ο Σαβάλας Λάκωνας

Τον τελευταίο του γιο, τον Νικόλα, τον βάφτισε στη Σπάρτη με νονούς του τον εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων, τον φίλο του Γιώργο Μαυράκη. Σε εκείνα τα μέρη όπου ο πατέρας του Νικόλαος Τσαβαλάς, παράτησε στα 14 του για τη Νέα Υόρκη. Εκεί όπου γνώρισε την πρώην Μις Διεθνής Έκθεση Νέας Υόρκης και μετά μάνα και καλή ζωγράφος Χριστίνα, το γένος Καψάλη, που φρόντισε να μεγαλώσει τον Αριστοτέλη της με ταλέντο.

 

Ο Σαβάλας ήταν ποπ

Του άρεσε να φωτογραφίζεται για περιοδικά, του άρεσε να μιλάει για το γύρισμα της τύχης που τον έκανε επώνυμο. Το εξώφυλλο του στο People από το 1974 θεωρήθηκε σκανδαλώδες, ο Τέλι Σαβάλας δεν φορούσε πουκάμισο και αυτό δεν το τολμούσαν πολλοί. Το πέρασμα του από το τραγούδι δεν ήταν όσο επιτυχημένη η θητεία του μπροστά από την κάμερα αλλά εκείνος δεν νοιάστηκε καθώς το εύστροφο μυαλό του τον είχε αναδείξει σε pop culture icon με ένα γλειφιτζούρι και ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

 

Ο Σαβάλας ήταν cool

Aκόμη και με τα δεδομένα του σήμερα ήταν ένα άντρας με πάθη και αγάπες. Όταν οι φίλοι του τον οδήγησαν στην τελευταία του κατοικία στις 25 Ιανουαρίου του 1994 ήξεραν ότι αποχαιρετούσαν έναν άντρα μεγαλόψυχο που σύμφωνα με όσα λένε δεν ξέχασε ποτέ ότι όλα έγιναν τυχαία στη ζωή του όταν ο Λάνκαστερ τον ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος.

ΠΗΓΗ: cnn.gr