“Σινεμά Ψ”: Προβολή της οσκαρικής ταινίας “Ordinary People” του Robert Redford από τον κλάδο Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) που επανήλθε φέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» (που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ») πραγματοποιεί προβολή της ταινίας Ordinary People την Κυριακή 14 Μαΐου στις 18.00 στον κινηματογράφο Τριανόν.

Το Ordinary People είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1980 που σκηνοθέτησε ο Robert Redford στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του και που έκανε προσιτή σε μια ολόκληρη γενιά την ψυχοθεραπεία. Είναι μία από τις λίγες ταινίες που παρουσιάζουν τον ψυχίατρο και ιδιαίτερα τον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή θετικά, όπως και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Το σενάριο της Alvin Sargent βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Judith Guest του 1976. Η ταινία διαπραγματεύεται τη διάλυση μιας οικογένειας στα προάστια του Ιλινόι, μετά τον τυχαίο θάνατο του ενός από τους δύο γιους τους και την απόπειρα αυτοκτονίας του άλλου.

Πρωταγωνιστούν οι Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch και Timothy Hutton.

Η ταινία θεωρείται μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 1980 και συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες στη 53η απονομή του βραβείου Όσκαρ, κερδίζοντας τέσσερα : Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Hutton.

Η ερμηνεία του Δρ. Μπέργκερ από τον Judd Hirsch απέσπασε επαίνους από πολλούς στην ψυχιατρική κοινότητα, καθότι πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που το επάγγελμά τους παρουσιάζεται με θετικό φως στον κινηματογράφο.

O πατέρας, μια αρκετά ενοχική και υπεύθυνη προσωπικότητα, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελε η σύζυγός του να φαίνονται. Προσπαθεί να εμβαθύνει και να πλησιάσει με ενσυναίσθηση τον γιο του, που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή. Αντίθετα, η σύζυγός του το αντιπαρέρχεται προτείνοντας ταξίδια στο εξωτερικό, όπως και όταν είχε γίνει η σοβαρή απόπειρα του δεύτερου γιου της.

Διαβάστε   "Το Τηλέφωνο του Κυρίου Χάριγκαν": Ορισμένες σχέσεις δεν χάνονται ποτέ σε αυτή την ιστορία ενηλικίωσης του Στίβεν Κινγκ με θέμα το υπερφυσικό

Τελικά, ο ίδιος θα μπορέσει να αντιληφθεί με την βοήθεια της Ψυχοθεραπείας την πραγματικότητα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και θα προχωρήσει την ζωή του δίπλα στο γιο του.

Η ταινία θα μπορούσε να την χαρακτηριστεί ως ένα ταξίδι ενηλικίωσης όχι μόνο του γιου, αλλά και του πατέρα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια και τον Τώνη Λυκουρέση, σκηνοθέτη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής-σκηνοθέτης.

 

Ordinary People (1980)

Σκηνοθεσία: Robert Redford

Ηθοποιοί: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch, Timothy Hutton

Διάρκεια: 124′