Ο «Πόλεμος των Κόσμων» χάθηκε κάπου στο τέλος…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Η ξαφνική εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας, οδηγεί τον κόσμο στον πανικό και στην φυγή από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένας αποξενωμένος από τα παιδιά του εργάτης, ακολουθεί το κύμα φυγής προσπαθώντας να προστατέψει τον γιο του και την κόρη του από τις θανάσιμες επιθέσεις των εξωγήινων καθώς και από τους πανικόβλητους ανθρώπους…

Στην ταινία συμμετείχαν και συνεργάστηκαν για δεύτερη φορά δύο από τα πιο σπουδαία ονόματα του Χόλιγουντ (τότε και τώρα). Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ συνάντησε ξανά τον Τομ Κρουζ μετά το Minority Report, σε ένα φιλμ που γυρίστηκε, μονταρίστηκε και διαφημίστηκε στο χρόνο ρεκόρ των 8 μηνών.

Το σενάριο αποτελεί ελεύθερη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς «Ο Πόλεμος των Κόσμων», που γράφτηκε το 1895. Η πρώτη κινηματογραφική του μεταφορά ήταν το 1951 με την ομότιτλη ταινία του Μπάϊρον Χάσκιν, ενώ το 1938 ο Όρσον Γουέλς προκάλεσε πανικό στην Αμερική, όταν διασκεύασε την ίδια ιστορία σε ραδιοφωνική εκπομπή. Οι άνθρωποι τότε πίστεψαν ότι η Γη δέχεται πραγματικά επίθεση από εξωγήινους και έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους για να σωθούν.

Αναφορικά με την ταινία του Σπίλμπεργκ παρουσιάζει πολλά θετικά σημεία που είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τους θεατές να περάσουν καλά. Καταρχήν προσφέρει ατόφια διασκέδαση και ψυχαγωγία αφού το φιλμ είναι χορταστικό σε άφθονα αληθοφανή οπτικά εφέ που εξάπτουν το ενδιαφέρον και κρατούν σε εγρήγορση τους θεατές. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων κρίνεται ικανοποιητική και σ’ αυτό συμβάλλουν οι ερμηνείες των ηθοποιών. Ο Τομ Κρουζ είναι καλός στον ρόλο του μέχρι πρότινος ανεύθυνου πατέρα, ο οποίος μέσα στην προσπάθειά του να σώσει τον εαυτό του και τα παιδιά του ανακαλύπτει βασικά πράγματα γι’ αυτά, που δεν γνώριζε. Εξαιρετική η μικρούλα τότε Ντακότα Φάνιγκ στον ρόλο της κόρης του Τομ Κρούζ, η οποία παρουσιάζει βάθος και εσωτερικότητα με την ερμηνεία της. Σπουδαίος είναι επίσης ο Τιμ Ρόμπινς -αν και λιγόλεπτη η παρουσία του-στον ρόλο του μισότρελου Όγκιλβι που έχασε την οικογένειά του και παγιδεύει τον Τομ Κρουζ και την Ντακότα Φάνινγκ σε ένα καταστραμμένο υπόγειο.

Διαβάστε   Αφιέρωμα στον Τέρι Τζόουνς των Monty Python από το STUDIO new star art cinema

Η ταινία προσφέρει άφθονο σασπένς και αγωνία με αποκορύφωμα τις σκηνές στο υπόγειο όπου ο Τομ Κρουζ και η Ντακότα Φάνινγκ προσπαθούν να γλιτώσουν από ένα εξωγήινο μηχανικό πλοκάμι και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις παρανοϊκές αντιδράσεις του Τιμ Ρόμπινς. Η φωτογραφία του φιλμ προσδίδει μέσω των σκοτεινών κόκκινων φωτισμών έναν έντονο πεσιμισμό που αποδεικνύεται ότι δένει αρμονικά με την μοντέρνα τεχνολογία των εφέ και της έντονης δράσης.

Οι αδυναμίες της ταινίας εντοπίζονται στο τελευταίο ημίωρο και ομολογουμένως προσγειώνουν ανώμαλα τους θεατές. Η λύση που δίνεται είναι πολύ πρόχειρη και αναληθοφανής και οδηγούν σε ένα happy end το οποίο έχεις την εντύπωση ότι ο Σπίλμπεργκ το γύρισε ενώ στο μυαλό του είχε κάτι άλλο. Το τέλος οδηγεί στην επανένωση της «αγίας αμερικάνικης οικογένειας» παρόλο που το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι διαζευγμένο και τα παιδιά τρέχουν να αγκαλιάσουν και τον πατριό που απ’ ότι φαίνεται μάλλον περνούν καλύτερα μαζί του παρά με τον πατέρα τους. Ατυχείς είναι επίσης η σχεδίαση των μορφών των εξωγήινων. Θα περίμενε κανείς ότι μια εξωγήινη ράτσα που έχει αναπτύξει τέτοια τεχνολογία θα είχε κάποια άλλη μορφή και δεν θα θύμιζε χταπόδι σε συνδυασμό με κάτι άλλο…αδιευκρίνιστης ράτσας.

 

 

Ο Πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds, 2005)

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Ηθοποιοί: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Justin Chatwin

Διάρκεια: 120΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix