Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ: “Αυτό δεν είναι το παιδάκι που έκανε την ταινία με το ψάρι;..”

Φημολογείται ότι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε αρνηθεί επανειλημμένα να συναντήσει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, παρότι ο τελευταίος προσπάθησε πολλές φορές. Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Τα σαγόνια του καρχαρία» το 1975, ο Σπίλμπεργκ προσπάθησε να συναντήσει το σκηνοθέτη του «Ψυχώ» στο πλατό της τελευταίας ταινίας του, «Οικογενειακή Συνομωσία», η οποία επρόκειτο να κυκλοφορήσει ένα χρόνο μετά. Στο ηχητικό βιβλίο Tales of Hollywood (2001), ο Stephen Schochet αναφέρει ότι η πρωινή ρουτίνα του Χίτσκοκ φαίνεται να είχε αναστατωθεί «από έναν απρόσκλητο νεαρό που έκανε βόλτες μέσα στο πλατώ», με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης να ζητήσει από μέλος του συνεργείου να απομακρύνει τον άγνωστο. Σύμφωνα με τον Schochet, επρόκειτο για τον Σπίλμπεργκ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να γνωρίσει το πρότυπό του ήδη 10 χρόνια νωρίτερα, στο πλατό της ταινίας «Το Σχισμένο Παραπέτασμα».

Πολλά χρόνια αργότερα, τη φήμη ότι ο Χίτσκοκ απέφυγε μια συνάντηση με τον Σπίλμπεργκ υποστήριξε ο ηθοποιός Μπρους Ντερν, που εμφανίστηκε στις ταινίες «Μάρνι» και «Οικογενειακή Συνωμοσία». Στην αυτοβιογραφία του «Things I’ve Said, But Probably Shouldn’t Have», ο Ντερν ανακαλεί την προσπάθειά του να πείσει τον Χίτσκοκ να γνωριστεί επίσημα με τον Σπίλμπεργκ.

Του είπα, «Είσαι το πρότυπό του. Το μόνο που θέλει είναι να καθίσει δίπλα σου για πέντε λεπτά και να σου μιλήσει», γράφει ο Ντερν, συμπληρώνοντας ότι ο Χίτσκοκ αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εξηγεί στη συνέχεια το λόγο:

Μου είπε, «Αυτό δεν είναι το παιδάκι που έκανε την ταινία με το ψάρι; Ποτέ δε θα μπορούσα να καθίσω και να συζητήσω μαζί του… γιατί τον κοιτάω και νιώθω σαν πόρνη»

Ο Ντερν συμπληρώνει, Τον ρώτησα, «Γιατί νιώθεις ότι ο Σπίλμπεργκ σε κάνει να νιώθεις σαν πόρνη;» Κι ο Χιτς είπε «Γιατί εγώ είμαι η φωνή της κούρσας Jaws [στο θεματικό πάρκο διασκέδασης στα Universal Studios]. Με πλήρωσαν ένα εκατομμύριο δολάρια. Και τα πήρα και το έκανα. Είμαι πόρνη. Δεν μπορώ να καθίσω και να μιλήσω με το παιδάκι που έκανε την ταινία με το ψάρι. Ούτε το χέρι δε θα μπορούσα να του σφίξω.»

Αν και ο Άρχοντας του Σασπένς ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής των Universal Studios, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια ένδειξη της ηχογράφησής του για το «τρενάκι» Jaws. Ενδεχομένως, ο Χίτσκοκ αναφερόταν σ’ ένα trailer που σκηνοθέτησε για την ξενάγηση Universal Studios Hollywood Tour, όπου χρησιμοποιήθηκαν κλιπ από την κούρσα αυτή.

Διαβάστε   Ντέιβιντ Λιντς: Ο Τραμπ θα μπορούσε να καταγραφεί ως ένας από τους σπουδαιότερους προέδρους στην ιστορία...

Πηγή: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/steven-spielberg-alfred-hitchcock-jaws-psycho-vertigo-bruce-dern-hollywood-a9644131.html