Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σινεμά των Εικαστικών” προβάλλεται την Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας/Μουσείο Κατσίγρα το ανατρεπτικό βιογραφικό φιλμ του Τζούλιαν Σνέιμπελ «Μπασκιά» (Ώρα Προβολής: 20:00).

Το 1981, ένας 19χρονος άγνωστος δημιουργός γκράφιτι μπήκε στον κόσμο της τέχνης της Νέας Υόρκης σαν θύελλα. Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά ξεκίνησε σαν ένας καλλιτέχνης του δρόμου, ζώντας σε χαρτόκουτα. Όταν ο Άντι Γουόρχολ εκτίμησε το ταλέντο του – κατ’ επιλογή – κλοσάρ, ο Μπασκιά έγινε διάσημος. Η επιτυχία, όμως, έχει το τίμημα της.

Πρόκειται για την ιστορία  του ανθρώπου που πέθανε από υπερβολική δόση στα 27 του, πρόκειται για τον καλλιτέχνη, του οποίου, τα έργα του έσπασαν κάθε ρεκόρ εμπορευσιμότητας, ακριβώς λίγο μετά το θάνατό του. Μάλιστα λένε κάποιοι, πως ο Μπασκιά ξεπέρασε ακόμα και τον Άντι Γουόρχολ, αφού, παρόλο που ξεκίνησε με γκράφιτι, ασχολήθηκε με τη μουσική, με την ποίηση και συνδύασε στην εικαστική του έκφραση, τις λέξεις με τις εικόνες, δημιουργώντας έναν αιώνιο μύθο.  Ο νέος – τότε – εκφραστής του εξπρεσιονισμού ενσωμάτωσε στο έργο του αναφορές από την ιστορία της τέχνης και χαρακτηριστικά διαφορετικών κουλτουρών. Υιοθέτησε στοιχεία από τον κόσμο του γκράφιτι, του hip hop και της street κουλτούρας του Μπρούκλιν.

Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τζούλιαν Σνέιμπελ – πρώην εικαστικός και συνεργάτης του ίδιου του Μπασκιά – η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του θρυλικού μεταμοντέρνου ζωγράφου και την θυελλώδη άνοδο του στη δημοσιότητα. Ο Τζούλιαν Σνέιμπελ αξιοποιεί ένα υπέροχο σενάριο που προσεγγίζει τον Μπασκιά ως έναν – ακόμα – νέο άνθρωπο ανυπόμονο να καταβροχθίσει τη ζωή. Και έχοντας εξασφαλίσει ένα all star cast με προεξάρχοντες τους Τζέφρει Ράιτ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Ντένις Χόπερ, Ντέιβιντ Μπόουι, Γκάρι Όλντμαν και Γουίλιαμ Νταφόε δημιούργησε μια ανατρεπτική βιογραφία και – κυρίως –  μια ιστορία για τα καταραμένα νιάτα.

Διαβάστε   "Ο Ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

Μπασκιά (Basquiat, 1996)

Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνέιμπελ

Ηθοποιοί: Τζέφρι Ράιτ, Ντέιβιντ Μπόουι, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Ντένις Χόπερ, Γκάρι Όλντμαν, Κρίστοφερ Γουόκεν, Γουίλιαμ Νταφόε

Διάρκεια: 108 λεπτά