Ο «καταραμένος» Μοντιλιάνι στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σινεμά των Εικαστικών” προβάλλεται την Πέμπτη 9 Γενάρη 2020, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας/Μουσείο Κατσίγρα το αριστουργηματικό φιλμ του Ζακ Μπεκέρ «Οι Εραστές του Μοντπαρνάς» (Ώρα Προβολής: 20:00).

«Οι Εραστές του Μοντπαρνάς», σύμφωνα με τον Αμερικάνο θεωρητικό του κινηματογράφου Άντριου Σάρις, “Είναι μια ταινία απολαυστική στη θέαση της… Πρόκειται για ένα χαμηλότονο αριστούργημα που τελικά απογειώνεται σε ύψη δυσθεώρητα”. Το 1958, ο Μαξ Οφύλς ανέλαβε αρχικά να σκηνοθετήσει την βιογραφία του Ιταλού καλλιτέχνη Αμεντέο Μοντιλιάνι, ώσπου ο ίδιος, όταν συνειδητοποίησε ότι πέθαινε, επέλεξε τον Ζακ Μπεκέρ να τον αντικαταστήσει. Ο Μπεκέρ ξαναέγραψε το σενάριο για να αντικατοπτρίσει τις δικές του ανησυχίες, δημιουργώντας μια ταινία που είναι πολύ πιο συγκρατημένη από την εκδοχή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε από τον φρενήρη Οφύλς.

Η ταινία καταγράφει τις τελευταίες μέρες του αλκοολικού και φυματικού Μοντιλιάνι  (τον ερμηνεύει ο Ζεράρ Φιλίπ, στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση λίγο πριν πεθάνει) στην περιοχή Μοντπαρνάς του Παρισιού. Συγκεκριμένα το φιλμ εστιάζει στις σχέσεις του καταραμένου Μοντιλιάνι με τρεις γυναίκες:  την μαζοχιστική βρετανίδα δημοσιογράφο Μπεατρίς Χάστινγκς (Λίλι Πάλμερ), την την ευγενική ιδιοκτήτρια ενός μπιστρό, Ροζαλί (Λέα Παντοβάνι) και, τη νέα και αθώα Ζαν Εμπουτέρν (Ανούκ Αϊμέ), τελευταία αγαπημένη του Μοντιλιάνι, η οποία πόζαρε σε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του. Ο Ζεράρ Φιλίπ υποδύεται τον καταδικασμένο καλλιτέχνη με ενθουσιασμό και δημιουργεί μια τέλεια χημεία και με τις τρεις γυναίκες ηθοποιούς της ταινίας.

Το φιλμ είναι πράγματι μια σπουδαία ταινία, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ: «Θα αντάλλασσα ολόκληρο το μεταπολεμικό γαλλικό σινεμά για εκείνη τη μία και μοναδική λήψη, την κακοπαιγμένη και κακοστημένη, αλλά τόσο εξαιρετική, στην οποία ο Μοντιλιάνι πουλάει τα σχέδιά του, ζητιανεύοντας πέντε φράγκα, στην ταράτσα του Coupole».

Διαβάστε   "Ακίρα Κουροσάβα-Ο Σαίξπηρ του σινεμά": ένα βιβλίο προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού, από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

 

Οι Εραστές του Μοντπαρνάς (Montparnasse 19/Les Amants de Montparnasse, 1958)

Σκηνοθεσία: Ζακ Μπεκέρ

Ηθοποιοί: Ζεράρ Φιλίπ, Ανούκ Αϊμέ, Λίλι Πάλμερ, Λέα Παντοβάνι

Διάρκεια: 108 λεπτά