Οι πλατφόρμες κατακλύζουν τις υποψηφιότητες για Όσκαρ…

Του Rick Marshall (Μετάφραση – Απόδοση στα ελληνικά: Καλλιόπη Αλέτρα)

Έπειτα από έναν χρόνο αλλαγών και ανατροπών εξαιτίας της καταστροφικής πανδημίας, ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις κατά την τελετή ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 93α Βραβεία της Ακαδημίας των Όσκαρ το πρωί της Δευτέρας. Η πρόβλεψη αποδείχτηκε αληθής, με παραγωγές του Netflix και άλλων υπηρεσιών streaming να λαμβάνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες έως σήμερα.

Προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου, η απονομή των Όσκαρ για το 2021 θα διεξαχθεί δύο μήνες αργότερα σε σχέση με την περσινή τελετή, και θα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ταινιών οι οποίες αποτελούν παραγωγές υπηρεσιών streaming ή που έγιναν διαθέσιμες για streaming σχετικά νωρίς εξαιτίας των εκτεταμένων λουκέτων στις κινηματογραφικές αίθουσες τους τελευταίους 12 μήνες.

Αφού έλαβε 24 υποψηφιότητες τον περασμένο χρόνο, η κορυφαία υπηρεσία streaming, το Netflix, επικράτησε στις φετινές υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας συνολικά 35 από αυτές σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες.

Στην πολυπόθητη κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, δύο από τις οχτώ υποψηφιότητες ανήκουν στο Netflix, με το Mank να αποτελεί εσωτερική παραγωγή τού Netflix και τη Δίκη των 7 του Σικάγο (The Trial of the Chicago 7) να έχει πωληθεί στην πλατφόρμα από την Paramount Pictures. Το Mank του David Fincher, το οποίο ακολουθεί την συγγραφή τού σεναρίου του Πολίτη Κέιν από τον σεναριογράφο Herman J. Mankiewicz, προηγείται με 10 υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Fincher), του Α’ Ανδρικού Ρόλου (Gary Oldman), και του Β’ Γυναικείου Ρόλου (Amanda Seyfried).

Άλλες παραγωγές τού Netflix που κέρδισαν υποψηφιότητες περιλαμβάνουν τις ταινίες κινουμένων σχεδίων Over The Moon και A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, όπως και το σπαρακτικό μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων If Anything Happens I Love You, τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Crip Camp και My Octopus Teacher, και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ A Love Song For Latasha.

Όμως το Netflix δεν ήταν η μόνη υπηρεσία streaming με ισχυρή παρουσία στη λίστα των φετινών υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ.

Διαβάστε   Όλα όσα θα στριμάρουν τον Ιούνιο στο Cinobo

Η Amazon Studios κέρδισε υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και στις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες ηθοποιών για το Sound of Metal, την ιστορία ενός heavy metal drummer ο οποίος χάνει την ακοή του, ενώ κέρδισε επίσης υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες για το One Night In Miami και το Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan.

Εκτός των ταινιών που αποτέλεσαν εσωτερικές παραγωγές υπηρεσιών streaming ή πουλήθηκαν στις υπηρεσίες από τα στούντιο, πολλές από τις φετινές υποψήφιες ταινίες έγιναν διαθέσιμες σε streaming σε κάποια πλατφόρμα ταυτόχρονα με την κυκλοφορία τους στις αίθουσες ή λίγο αργότερα, καθιστώντας το 2021 την πρώτη χρονιά στην οποία οι περισσότερες από τις πιο σημαντικές υποψηφιότητες προβλήθηκαν κατ’ οίκον από το κοινό, και όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Για παράδειγμα, μαζί με τις προαναφερθείσες ταινίες των Netflix και Amazon Studios, τα υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας φιλμ Nomadland και Judas and the Black Messiah έχουν γίνει διαθέσιμα για streaming στη Hulu και το HBO Max αντίστοιχα, είτε από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους ή λίγο αργότερα.

Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο δίκτυο ABC την Κυριακή 25 Απριλίου.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Sound of Metal

 

Πηγή: www.digitaltrends.com