Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν το 2022 σύμφωνα με τους συντάκτες του iCineman

Λαμβάνοντας υπόψη μια κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από μια σειρά ανατροπών όλων των – μέχρι πριν λίγο – σταθερών, το 2022 θα περάσει στην ιστορία της οπτικοακουστικής παραγωγής, ως η χρονιά που οδηγεί τις κινηματογραφικές αίθουσες στο περιθώριο της ιστορίας του σινεμά. Ο Νέος Κόσμος του σινεμά ρίζωσε πλέον για τα καλά και το streaming (ως παραγωγή, διανομή και προβολή) οδηγεί τις εξελίξεις με σπουδαίες ταινίες που μας έρχονται κυρίως από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι VoD πλατφόρμες παράγουν και προβάλλουν ανυπέρβλητα αριστουργήματα και οι συντάκτες του icineman.com, επέλεξαν και σας παρουσιάζουν – λίγο πριν μπει το 2023 – και μετρώντας αντίστροφα, τα δέκα σημαντικότερα της χρονιάς που πέρασε:

 

10. Qala

Στοιχειωμένη από το παρελθόν της, μια ταλαντούχα τραγουδίστρια με ανοδική πορεία παλεύει με την πίεση της επιτυχίας, την απαξίωση της μητέρας της και την αυτοαμφισβήτηση.

Τοποθετημένο στη δεκαετία του 1930, το Qala είναι το νέο πρωτότυπο ψυχολογικό δράμα ινδικής παραγωγής του Netflix, το οποίο αναδεικνύει τη σχέση μητέρας-κόρης, καθώς αυτή αντιπαραβάλλεται με εντυπωσιακές εικόνες, μουσική και δυνατές ερμηνείες από τους Triptii Dimri, Swastika Mukherjee και Babil Khan. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία της Anvitaa Dutt και παραγωγή των Karnesh Ssharma και Cleanslate Filmz.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix

 

9. Carter

Η μνήμη του έχει εξαλειφθεί, αλλά υπάρχει κάτι που γνωρίζει με βεβαιότητα: πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή που του έχει ανατεθεί, διαφορετικά διακυβεύεται η ζωή του. Η ιστορία του Κάρτερ (Carter) επικεντρώνεται στον ομώνυμο πράκτορα που πρέπει να ρισκάρει τη ζωή του, προσπαθώντας παράλληλα να ανακαλύψει ποιος είναι.

Σαρωτικό, ψηφιακό και ντελιριακό μονοπλάνο σε ρυθμούς και αισθητική videogame οδηγεί το σινεμά στο επόμενο βήμα του, αυτό του metaverse. Σπουδαία- χωρίς ανάσα- περιπέτεια από την αειφορική κινηματογραφική βιομηχανία της Νότιας Κορέας.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix

 

8. RRR (Rise Roar Revolt)

Μια φανταστική ιστορία για δύο θρυλικούς επαναστάτες ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες και το ταξίδι τους μακριά από την πατρίδα τους πριν αρχίσουν να πολεμούν για αυτή στην Ινδία της δεκαετίας του 1920. Καταιγιστική δράση, εξαιρετικά bollywood τραγούδια σε μια ταινία, η οποία αποτελεί την επιτομή του κινηματογραφικού θεάματος για το 2022.

Διαβάστε   "Η Πτώση του Οίκου των Άσερ": Το αριστούργημα του Edgar Allan Poe μεταφέρεται στο Netflix από τον "μάστερ του τρόμου" Mike Flanagan

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix

 

7. The Worst Person in the World (Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο)

Το χρονικό τεσσάρων ετών στη ζωή της Τζούλι, μιας νεαρής γυναίκας που πλέει στα ταραγμένα νερά της ερωτικής της ζωής και παλεύει να βρει το μονοπάτι της καριέρας της, οδηγώντας την σε μια ρεαλιστική ματιά στο ποια πραγματικά είναι.

Σπουδαία ταινία από τον Joachim Trier. Η αρχική ιδιόρρυθμη κωμική ρουτίνα της ταινίας δίνει τη θέση της σε κάτι πολύ πλουσιότερο – μια εκπληκτικά παρατηρητική, αιχμηρή, ρομαντική, προκλητική και οδυνηρή άποψη της millennial κουλτούρας, οδηγώντας τους θεατές σε ένα γλυκόπικρο συμπέρασμα: η ζωή σε προσπερνά χωρίς να το καταλάβεις.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από τη Hulu

 

6. Darlings

Μαύρη κωμωδία ινδικής παραγωγής για τις ζωές δύο γυναικών καθώς βρίσκουν το θάρρος και την αγάπη σε απίστευτες περιστάσεις. Η οικογενειακή κακοποίηση και η θέση της γυναίκας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα (ως θύμα) αποτελούν τους δύο κύριους άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται το σενάριο της ταινίας, το οποίο είναι πυκνό σε επεισόδια, διαειδολογικές ανατροπές και εκπλήξεις. Μία από τις καλύτερες ταινίες από την Ινδία με σπουδαίες ερμηνείες από τις Alia Bhatt και Shefali Shah.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix

 

5. Watcher

Μια νεαρή Αμερικανίδα μετακομίζει με τον σύζυγό της στο Βουκουρέστι και αρχίζει να υποψιάζεται ότι ένας άγνωστος που την παρακολουθεί από την απέναντι πολυκατοικία μπορεί να είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος που αποκεφαλίζει γυναίκες.

Το Watcher αναπτύσσει την υπόθεσή του, καθώς περιπλέκει την ύπαρξή του πέρα από τις άγνωστες και απρόσωπες επιθυμίες μιας σιλουέτας που παρακολουθεί από το απέναντι παράθυρο. Σε ένα κινηματογραφικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από φτηνές ανατριχίλες και εύκολο τρόμο – οτιδήποτε μας κάνει να μην κάνουμε κλικ σε κάτι άλλο – είναι ωραίο να βλέπεις μια ταινία που διατηρεί μια έντονη ατμόσφαιρα τρόμου, απλά μέσω κάποιου που κοιτάζει έξω από το παράθυρο του ή μπορεί να σε παρακολουθεί καθώς κάνεις τα ψώνια σου. Η Chloe Okuno δημιούργησε μια έξυπνη, συγκροτημένη ταινία με αιχμές, νεύματα, και τόνους που καταλήγουν σε μια απολαυστική κάθαρση.

Διαβάστε   Κλοντ Λελούς: ο Όρσον Γουέλς θα λάτρευε να κάνει γυρίσματα με ένα iPhone...

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Amazon Prime Video

 

4. Licorice Pizza (Πίτσα Γλυκόριζα)

Κωμωδία ενηλικίωσης του Paul Thomas Anderson που αφηγείται την ιστορία της Αλάνα Κέιν και του Γκάρι Βαλεντάιν, καθώς αυτοί μεγαλώνουν και εξερευνούν τα συναισθήματα του πρώτου έρωτα στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο το 1973.

Σε έναν κόσμο αλγοριθμικά ταξινομημένου περιεχομένου, η ένατη ταινία του Άντερσον, και η πρώτη του μετά το Phantom Thread του 2017, είναι ακαταμάχητα δύσκολο να την προσδιορίσεις: θα πρέπει να γυρίσεις περίπου 50 χρόνια πίσω, σε ταινίες όπως το Shampoo του Hal Ashby ή το The Last Picture Show του Peter Bogdanovich, για να βρεις άλλη μια ταινία που να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Amazon Prime Video

 

3. Drive my Car

Ένας καταξιωμένος θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον απροσδόκητο θάνατο της γυναίκας του, όταν δέχεται την πρόταση να σκηνοθετήσει μια παραγωγή του “Θείου Βάνια” στη Χιροσίμα.

Σχεδόν κάθε σκηνή αυτής της πλούσιας νεωτεριστικής και πολυβραβευμένης ταινίας του Ryûsuke Hamaguchi βρίθει από ιδέες για τη θλίψη και την προδοσία, τη φύση της υποκριτικής, τη δυνατότητα (και την αδυναμία) της κάθαρσης μέσω της τέχνης και την απλή ευτυχία του να βλέπεις τα φώτα και τα τοπία να περνούν έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Cinobo

 

2. All quiet on the Western Front (Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο)

Ο Παούλ, ένας νεαρός Γερμανός στρατιώτης στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι σύντροφοί του βιώνουν από πρώτο χέρι πώς η αρχική ευφορία του πολέμου μετατρέπεται σε απόγνωση και φόβο, καθώς πολεμούν για τη ζωή τους, αλλά και ο ένας για τον άλλο, στα χαρακώματα.

Διαβάστε   Το 12ο "My French Film Festival" έρχεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στο Cinobo

Μια αριστουργηματική αντιπολεμική ταινία γροθιά στο στομάχι. Βασίζεται στο ομότιτλο λογοτεχνικό αριστούργημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Πρόκειται για μια πολεμική ταινία από την οπτική γωνία των ηττημένων, εικαστικά θεαματική, αλλά ταυτόχρονα εξοργιστική και σπαρακτική. Το All Quiet on the Western Front είναι υπερθετικό, αλλά μάλλον το χρειάζεται- το σενάριο των Berger, Lesley Paterson και Ian Stokell παίρνει μια σκοτεινή ιστορία και την κάνει ακόμα πιο σκοτεινή.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix

 

1. Decision to Leave (Απόφαση Φυγής)

Στον απόηχο της πτώσης ενός άντρα από την κορυφή ενός βουνού έως τον θάνατό του, ο ντετέκτιβ Hae-joon που έχει αναλάβει την έρευνα του θανάτου του, γνωρίζει τη σύζυγο του νεκρού άντρα, τη Seo-rae. Όταν εκείνη αρχίζει να θεωρείται ύποπτη, ο Hae-joon αρχίζει σιγά-σιγά να αναπτύσσει ενδιαφέρον για αυτή.

Υπάρχουν καλοί σκηνοθέτες. Υπάρχουν εξαιρετικοί σκηνοθέτες. Και υπάρχουν πολύ λίγοι σκηνοθέτες που ανήκουν στην αφρόκρεμα της ελίτ που παραμερίζουν ακόμα και πολλούς από τους πιο ξακουστούς. Ο Park Chan-wook, ο οποίος στο παρελθόν μας είχε χαρίσει αριστουργήματα όπως το Oldboy ή το The Handmaiden, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Η τελευταία του ταινία απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Ο Χίτσκοκ συναντά το φιλμ νουάρ και το μελόδραμα και ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης μας δίνει την καλύτερη ταινία που είδαμε το 2022.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Cinobo