“Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς”: το αριστούργημα του Μίλος Φόρμαν στους κινηματογράφους

Η Αντουλα (Χάνα Μπρέχτσοβα), ένα αθώο κορίτσι από την Τσεχία που δουλεύει σε ένα επαρχιακό εργοστάσιο παπουτσιών, ψάχνει απεγνωσμένα τον έρωτα. Θα πιστέψει πως τον βρήκε στο πρόσωπο του Μίλντα (Βλαντιμίρ Πουσόλτ), ενός νεαρού μουσικού από την Πράγα, με τον οποίο έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση. Όταν αυτός εξαφανίζεται, η Αντουλα, πεπεισμένη πως πρόκειται για τον έρωτα της ζωής της, αποφασίζει να τον επισκεφτεί απρόοπτα στην Πράγα, ξαφνιάζοντας τον ίδιο και τους γονείς του.

Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα. Το αριστούργημα του βραβευμένου με 2 Όσκαρ Μίλος Φόρμαν (Στη Φωλιά του Κούκου, Αμαντέους) κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση από 02/06 στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα (Ηρ. Πολυτεχνείου 27, Χαλάνδρι), Φλερύ (Σκίπη 5-7 & Θησέως, Καλλιθέα), Διάνα (Περικλέους 14, Μαρούσι) και STUDIO New Star Art Cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής). Η διανομή γίνεται από τη NEW STAR, σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Έγραψαν για την ταινία:

“Υπέροχη φωτογραφία, μια τρομερά συγκινητική ερμηνεία από την πανέμορφη Χάνα Μπρέχτσοβα, και οι νατουραλιστικοί διάλογοι συνδυάζονται για να φτιάξουν αυτή τη μελέτη πάνω στον νεανικό έρωτα στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία. Μια από τις ομορφότερες ταινίες του Φόρμαν αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα.”

-Iain Stott

Η ταινία του Φόρμαν είναι ένα υβρίδιο. Ο κύριος στόχος του δεν είναι να εξελίξει μία ιστορία χρονολογικά από την αρχή ως το τέλος, αλλά να παρουσιάσει ένα κοινωνικό χρονικό και να παρουσιάσει διάφορους χαρακτήρες της κοινωνίας της εποχής του, καταφεύγοντας βέβαια στην ειρωνεία και στον σαρκασμό. Έτσι, η κοινωνιολογική έρευνα αναμειγνύεται με ένα ρομαντικό φαντασιακό, η γλυκύτητα αναμειγνύεται με την πίκρα, οι επαγγελματίες ηθοποιοί συνδιαλέγονται με τους ερασιτέχνες σε αυτή την κωμικοτραγωδία της νεολαίας. Όλα αυτά συνθέτουν την αυθεντικότητα που αναζητά ο σκηνοθέτης, γι’ αυτό και προτιμά την κινούμενη κάμερα και τη μικρή διάρκεια. Η σεκάνς του χορού χαρακτηρίζεται από έντονο ρεαλισμό, χάρη ιδίως στη μουσική, αλλά και στην τεχνική διάταξη: δύο κάμερες κινηματογραφούν τη σκηνή, από τη θέση ενός τυχαίου παρατηρητή, αγκαλιάζοντας έτσι τη σκοπιά του θεατή. Σκοπός είναι πάνω απ’ όλα να αποτυπωθεί η ατμόσφαιρα, ο ρυθμός του πλήθους και η ζεστασιά του, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις κοινωνικές σχέσεις που δομούν αυτόν τον μικρό κόσμο.”

-Σπύρος Στάβερης

Διαβάστε   Τα τριάντα χρόνια του «Κύκλου των χαμένων ποιητών»

Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς (Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde, 1965)

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Σενάριο: Μίλος Φόρμαν, Γιάροσλαβ Παπούσεκ, Ιβάν Πάσερ, Βάτσλαβ Σάσεκ

Πρωταγωνιστούν: Χάνα Μπρέχτσοβα, Βλαντιμίρ Πουσόλτ, Βλαντιμίρ Μενσίκ

Φωτογραφία: Μίροσλαβ Οντρίτσεκ

Μοντάζ: Μίροσλαβ Χάγεκ

Μουσική: Εβζέν Ίλιν

Διάρκεια: 88’

Γλώσσα: Τσέχικα