Οι Έλληνες Κριτικοί ανέδειξαν ως καλύτερη ταινία του 2019 τα “Παράσιτα”…

Ολοκληρώθηκε η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και αναδείχθηκαν οι καλύτερες ταινίες για το 2019: Όπως την περασμένη χρονια με τους Ιάπωνες “Κλέφτες καταστημάτων”, έτσι και φέτος μια ταινία από την Άπω Ανατολή ανακηρύσσεται μεγάλη νικήτρια. Είναι και πάλι η ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα, μόνο που αυτή τη φορά προέρχεται από τη Νότια Κορέα. Πρόκειται, βεβαίως, για τα Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν Χο. Το Αναζητώντας τον Χέντριξ (όπως διανεμήθηκε στο εμπορικό κύκλωμα) / Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ (όπως το πρωτογνωρίσαμε φεστιβαλικά), σε σκηνοθεσία του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη, θριάμβευσε στην εντός των τειχών μάχη, όπου αξίζει να σημειωθεί η διπλή παρουσία του Άγγελου Φραντζή (Ευτυχία, αλλά και Ακίνητο ποτάμι).

Οι ψήφοι αναλυτικά των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. έχουν αναρτηθεί στην πλήρως ανανεωμένη της Ένωσης (www.pekk.gr), όπου υπάρχουν και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία: ξεπερνά το 89%!

Υπενθυμίζεται ότι την αφορμή για την ψηφοφορία την προσφέρει η ετήσια έκδοση Κινηματογράφος 2019, η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών, που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2019, τα οποία παρακολούθησαν οι Έλληνες κριτικοί. Δεν θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ., παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το “box office” και το “Εις μνήμην”, ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν το χώρο.

Οι 10 καλύτερες ξένες ταινίες του 2019

  1. Παράσιτα, του Μπονγκ Τζουν Χο
  2. Joker, του Τοντ Φίλιπς
Διαβάστε   Μίκαελ Χάνεκε: Το "Happy End" έχει μια αίσθηση πικρίας για τον τρόπο που ζούμε

-. Ο Ιρλανδός, του Μάρτιν Σκορσέζε

  1. Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος, του Χου Μπο

-. Η ευνοούμενη, του Γιώργου Λάνθιμου

  1. Κάποτε στο Χόλιγουντ, του Κουέντιν Ταραντίνο
  2. Ιστορία γάμου, του Νόα Μπάουμπακ
  3. Το παιχνίδι με τη φωτιά, του Τσανγκ-Ντονγκ Λι
  4. Πόνος και δόξα, του Πέδρο Αλμοδόβαρ
  5. Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται, της Σελίν Σιαμά

Οι 5 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2019

  1. Αναζητώντας τον Χέντριξ / Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ, του Μάριου Πιπερίδη
  2. Ευτυχία, του Άγγελου Φραντζή
  3. Ακίνητο ποτάμι, του Άγγελου Φραντζή

-.  Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών, του Σύλλα Τζουμέρκα

-. Παύση, της Τώνιας Μισιαλή