Ξεκινούν οι καταθέσεις για το τμήμα Podcast του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους δημιουργούς podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό να καταθέσουν τα έργα τους στο τμήμα Podcast του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11/2023).

Το Τμήμα Podcast του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος περιλαμβάνει:

  • Το Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast, στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργοί διεκδικούν για τα έργα τους το Βραβείο Καλύτερου Podcast που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ.
  • Το νεοσύστατο Τμήμα «Nexus» το οποίο περιλαμβάνει podcast που ξεχωρίζουν για τη θεματολογία, την τεχνική και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων των podcast.
  • Το Βραβείο – υποτροφία ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ, που δίνει τη δυνατότητα στον νικητή του να βρεθεί για έξι εβδομάδες στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière.

Τα έργα που θα επιλεγούν για το Τμήμα Podcast θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2023) τόσο online όσο και στο Podcast Room που θα διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Στο τμήμα podcast μπορούν να πάρουν μέρος podcast στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Όλα τα podcast που θα επιλεγούν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μέχρι τη λήξη του Φεστιβάλ (12 Νοεμβρίου 2023) δεν πρέπει να αναρτηθούν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, είτε αυτή είναι δημόσια προσβάσιμη είτε απαιτεί συνδρομή.

Στο τμήμα podcast του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορούν να συμμετάσχουν:

  • podcast μυθοπλασίας
  • podcast τεκμηρίωσης
  • podcast είτε μυθοπλασίας είτε τεκμηρίωσης, που ενσωματώνουν συνεντεύξεις στην αφήγησή τους
Διαβάστε   Όλες οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα podcast θα πρέπει να έχουν διάρκεια από 20 έως 30 λεπτά.

Στο νέο τμήμα «Nexus» θα φιλοξενηθούν podcast που διερευνούν τις σχέσεις μας με τον κόσμο, τους δεσμούς του ανθρώπου, τα πλέγματα της καθημερινότητάς μας.

Και αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρει το βραβείο – υποτροφία  «Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ», σε δημιουργό που παίρνει μέρος στο τμήμα Podcast του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ή του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο νικητής / η νικήτρια θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière που απευθύνεται σε νέους και νέες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου (δημιουργούς blog, podcast ή οποιουδήποτε άλλου ηχητικού project). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας έξι εβδομάδων στα αγγλικά, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στη Γαλλία. Η κριτική επιτροπή που θα απονείμει το βραβείο θα απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα επιλεγούν από την ENS Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οφείλουν να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Να έχουν ηλικία 25-35 ετών

– Να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας

– Να κατέχουν στην εντέλεια την αγγλική γλώσσα

Υποψήφιοι για το βραβείο-υποτροφία είναι δημιουργοί που συμμετέχουν τόσο στο Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast όσο και στο τμήμα  «Nexus» του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε   Σύγχρονο avant-garde σινεμά με Τζιν Σίμπεργκ και Ροκ Χάντσον!..

Οι υποψήφιοι για το βραβείο-υποτροφία θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και να την υποβάλουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στην τελετή λήξης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2024.

Ο κανονισμός και η σχετική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο παρακάτω link:

https://form.jotform.com/filmfestivalgr/podcast-submission-573862