Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ύστερα από την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου. Παράλληλα ματαιώνονται και οι τρέχουσες προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Ενεργοποιείται έτσι το εναλλακτικό σενάριο που είχε εκπονήσει το Φεστιβάλ γι’ αυτή την περίπτωση. Το σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο» ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα φέρουν το κοινό κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο.

Οι προβολές στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας δεν θα πραγματοποιηθούν, από την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Στους θεατές που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο θα τους επιστραφεί το αντίτιμο, ενώ το αριστούργημα Ο Μεγάλος Δικτάτωρ θα είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί όταν το Ολύμπιον ξανανοίξει για τους θεατές του.

Στο online 61ο Φεστιβάλ, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγαπημένες ταινίες που εμπιστεύτηκαν στο Φεστιβάλ δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων – τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί η γιορτή του κινηματογράφου να μεταφέρεται στο διαδίκτυο, όμως η υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητα. Η διοργάνωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του με κάθε τρόπο, μέσα από όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, αλλά και μέσα από νέες πρωτοβουλίες, όπως το Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και να τους φέρει πιο κοντά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.

Διαβάστε   Πώς τον Πετσόκοψες έτσι τον Κινηματογράφο;

Το Φεστιβάλ σχεδιάζει διαρκώς νέους τρόπους για να προβάλει αγαπημένες ταινίες. Γι’ αυτό το λόγο, θα επεκτείνει τις καλοκαιρινές του προβολές summertiff και θα οργανώσει μια εβδομάδα προβολών το καλοκαίρι του 2021, παρουσιάζοντας ταινίες της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο, με την ελπίδα ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητες πληρέστερες, ώστε το Φεστιβάλ να φιλοξενήσει τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσει τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικά σενάρια για την διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επανεξετάζει τόσο τον τρόπο διεξαγωγής του, όσο και τις ημερομηνίες του.

Η πανδημία ανατρέπει κάθε μέρα τα σχέδιά μας, όμως η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν παρακολουθεί μια ταινία που τον συγκλονίζει, δεν ανατρέπεται με τίποτα. Το Φεστιβάλ καλεί τους θεατές να συναντηθούν διαδικτυακά και να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: να απολαύσουν σινεμά, με κάθε τρόπο!