Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς της εμβληματικής “Φόνισσας” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα , χήρα- Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας.  Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δε θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Θύματα του ξεσπάσματός της γίνονται τα μικρά κορίτσια του νησιού, τα οποία απαλλάσσει από το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που η ύπαρξη τους επιφέρει, αφαιρώντας τους τη ζωή. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με το νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και πάει στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως στη πραγματικότητα όσο και αν η ηθική της της υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε , το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Η αριστουργηματική νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “το κοινωνικό μυθιστόρημα” που θεωρείται ορόσημο της ελληνικής λογοτεχνίας, η εμβληματική Φόνισσα μεταφέρεται στον κινηματογράφο με κορυφαίο καστ. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της αινιγματικής Φόνισσας και της κόρης της ενσαρκώνουν οι  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Ευτυχία) και Μαρία Πρωτόπαππα (Σασμός), ενώ το κεντρικό καστ συμπληρώνουν ιδανικά η Έλενα Τοπαλίδου (Μαγνητικά Πεδία), η Πηνελόπη Τσιλίκα (Σιωπηλός Δρόμος) και η Γεωργιάννα Νταλάρα (Ο Βυσσινόκηπος). Τη σκηνοθεσία του διεισδυτικού ψυχογραφήματος αναλαμβάνει η Εύα Νάθενα (Νύφες) στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, ενώ ταυτόχρονα επιμελείται τη σκηνογραφία και τα κοστούμια για να αποδώσει τη μοναδική ατμόσφαιρα της ταινίας, η οποία διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα ξεκομμένο νησί. Το σενάριο, που αιχμαλωτίζει τις ακραίες ψυχολογικές διακυμάνσεις και τις αιχμηρές κοινωνικές προεκτάσεις της περίπλοκης Φόνισσας, φέρει την υπογραφή της Κατερίνας Μπέη (Τα Καλύτερα μας Χρόνια).

Διαβάστε   Ο Εξοχότατος Πρέσβης... κ. Φοίβος Δεληβοριάς!

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στην Αθήνα, αλλά και στα επιβλητικά τοπία της Λακωνικής Μάνης, της Κρήτης και της Σκιάθου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Φόνισσα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2023.