Νυχτερινός Ανταποκριτής: ο πόνος σου, η ζωή μου…

του Γιάννη Τοτονίδη

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Πόσες φορές δεν έχει ειπωθεί αυτή η έκφραση, για να αποδείξει πόσο ρακένδυτες είναι οι λέξεις (κάποιες φορές) προκειμένου να αποτυπώσουν μια εικόνα, είτε μαγευτική, ονειρική είτε τρομακτική, εφιαλτική; Αρκούν, όμως, (κάποιες φορές) ακόμη και οι χίλιες λέξεις, για να αποτυπώσουν τα συναισθήματα μιας εικόνας; Πόσο εθισμένοι γίναμε στην “οπτική πραγματικότητα”; Ποιο είναι το no point return σημείο, στο οποίο πρέπει ο ρεπόρτερ (ή ακόμη ο καμεραμάν) να πατήσει το stop; Τι είναι Δημοσιογραφία και τι Χειραγώγηση; Πόσο κερδοφόρα είναι η Αλήθεια; Ποια είναι η Αλήθεια; Πόσο τιμάται το αίμα; Πόσο τιμάται το Αμερικάνικο Όνειρο;

Η κρίση είναι παγκόσμια και τα αποτελέσματά της πανομοιότυπα σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Η μεσαία τάξη αφανίζεται, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς αυξάνεται και η ημιπερατή (κόκκινη) διαχωριστική μεμβράνη του χρήματος επιτρέπει την ανάπτυξη της ώσμωσης ανάμεσα στις δυο κοινωνικές τάξεις. Το σύνηθες είναι ο φτωχός να διαπερνά από την φτωχότερη (αραιότερη) συγκέντρωση πλούτου στην πυκνότερη. Το πέρασμα όμως αυτό δεν είναι ανώδυνο. Χρειάζεται τόλμη, θάρρος, μόχθος, αλλά (κυρίως) ανηθικότητα, στείρωση της Συνείδησης, στραγγαλισμός της Ανθρωπιάς και της Αξιοπρέπειας. Το “ο θάνατός σου, η ζωή μου” μετατρέπεται στο “ο πόνος σου, το κέρδος μου”.

Ο Γκιλρόι, στην πρώτη του μεταπήδηση στη Σκηνοθεσία, ενώ γράφει και το σενάριο, δημιουργεί ένα κοινωνικοπολιτικό νεο-νουάρ θρίλερ. Η έκρηξή του διασπείρει θραύσματα σε πολλά σημεία, μα τραυματίζει περισσότερο την καρδιά. Ο ήρωάς του, ένας άνεργος που επιδίδεται στις μικροκλο­πές μετά φόνων, από μια συγκυρία γίνεται μάρτυρας της δύναμης που κυοφορεί ο ρεπορταζιακός φακός. Ο θαυμασμός που του προκαλεί, απογειώνει τον ψυχισμό του και δημιουργεί ακόρεστη δίψα για εμβάθυνση στην τέχνη αιχμαλώτισης της εικόνας, μέσω του φακού και του τρόπου που η τέχνη αυτή μεταπωλείται. Κλειδί για τη Γνώση (φυσικά) ο Μεγάλος Δάσκαλος: το Ίντερνετ. Η Απόγνωσή του για αναρρίχηση γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους Διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης. Αλλά, όταν γίνει γνώστης του παιχνιδιού, δεν αρκείται πλέον στο να είναι ο καλύτερος, ακριβότερος παίκτης του Συστήματος, αλλά θέτει άπληστα τους δικούς του σκληρότερους όρους.

Διαβάστε   "Ελέφαντας": άρρωστη εκπαίδευση

Ατμοσφαιρικό, συγκλονιστικό φιλμ που αποτυπώνει καρέ-καρέ την Αποσύνθεση της Ηθικής, το μόρφωμα του καπιταλισμού και το αδιέξοδο του success story. Ο Τζίλενχααλ αποδίδει το χαρακτήρα του ανήθικου, αναίσθητου, νάρκισσου ψυχοπαθή με πιστότητα, δουλεύοντας κυρίως με την παγωμένη έκφραση του βλέμματός του. Πολύτιμη η συμβολή του Διευθυντή Φωτογραφίας, Ρόμπερτ Έλσουϊτ, με τα γεμάτα, ώριμα πλάνα του. Αν τελικά “μια εικόνα, χίλιες λέξεις”, τότε σε αυτήν την ταινία θα ανακαλύψετε εκατομμύρια λέξεις….

Νυχτερινός Ανταποκριτής (Nightcrawler-2014)

Σκηνοθεσία: Νταν Γκιλρόι

Παίζουν: Τζέικ Τζίλενχααλ, Ρενέ Ρούσο, Μπιλ Πάξτον, Ριζ Άχμεντ

Διάρκεια: 117΄