“Μια Λευκή, Λευκή Μέρα”: Όταν η απώλεια οδηγεί σε μια ιστορία εκδίκησης και ανιδιοτελούς αγάπης στην απομονωμένη Ισλανδία

Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του, την οποία είχε χάσει λίγο καιρό πριν σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος. Οι υποψίες του όμως, εξελίσσονται σε ψύχωση που κορυφώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον

“Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από ένα ισλανδικό γνωμικό, που λέει πως όταν ο λευκός ουρανός χάνεται στο λευκό των χιονισμένων τοπίων, το όριο ανάμεσα στους ουρανούς και τη γη εξαφανίζεται και οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς. Με έλκουν ιδιαίτερα πράγματα που βρίσκω μυστηριώδη και φέρουν μια αμφισημία. Τα κρυμμένα πράγματα είναι γεμάτα από δυνατότητες και πυροδοτούν τη φαντασία. Ίσως το πιο σημαντικό μου κίνητρο είναι το πάθος και η επιθυμία να εξερευνώ το άγνωστο. Για εμένα, αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη σε δυο είδη αγάπης. Την αγάπη μας για τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας, που είναι απλή, αγνή και άνευ όρων, και έπειτα για μια άλλου είδους αγάπη, αυτή που νιώθει κανείς για τον σύντροφο του, τον εραστή του.. Η δεύτερη είναι πολύ διαφορετική, πιο σύνθετη, πιο σωματική, ίσως και ζωώδης. Όμως, το να αγαπάς δυνατά κάτι ή κάποιον, κάνει δυνατή και την απώλεια του. Ο ήρωάς μας σε αυτή την ταινία έχασε κάποιον που λάτρευε και μετά κάτι… κάποια σκοτεινή αμφιβολία τρύπωσε μέσα του και άρχισε να αμφιβάλλει για αυτό που είχαν μαζί. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, σε μια στιγμή αδυναμίας, βρίσκεται συχνά στην πλέον ανθρώπινη κατάσταση του, και αυτό ήταν που με ενδιέφερε να εξερευνήσω.”

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για το 2020.

Διαβάστε   Όλα όσα αγαπήσαμε

 

Μια Λευκή, Λευκή Μέρα (A White, White Day)

Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον

Ηθοποιοί: Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον, Ίντα Μεκκίν Χλινσντότιρ, Χίλμιρ Σνάερ Γκούντνασον

Διάρκεια: 109

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020